TILTALT: Babacar Sarr, her avbildet fra tiden som Molde-spiller, nekter for å ha begått voldtekten han ble frifunnet for i tingretten. Han nekter også straffskyld for voldtektssiktelsen fra Oslo i november i fjor.
TILTALT: Babacar Sarr, her avbildet fra tiden som Molde-spiller, nekter for å ha begått voldtekten han ble frifunnet for i tingretten. Han nekter også straffskyld for voldtektssiktelsen fra Oslo i november i fjor. Foto: NTB Scanpix

etterlyst over hele verden:

Tidligere Molde-spiller siktet i ny voldtektssak – ferdig etterforsket hos politiet

Statsadvokaten mener at Babacar Sarr (28) unndrar seg rettsprosessen i Norge. Samtidig er Sarr siktet i en ny voldtektssak, som nå er ferdig etterforsket av politiet i Oslo. Fotballspilleren nekter for all skyld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Min klient ser på det som meningsløst, og hun er frustrert over ikke å kunne komme seg videre ved å legge denne saken bak seg, sier advokat John Christian Elden.

Han representerer kvinnen som hevder at hun ble voldtatt av Sarr natt til søndag 14. mai i 2017.

I august i fjor møtte den tidligere Molde-spilleren i Romsdal tingrett. Han har hele tiden nektet straffskyld.

Aktor la ned påstand om fire års fengsel, men Sarr ble frikjent. Fagdommeren mente han var skyldig, mens meddommerne mente det var rimelig grunn til å tvile.

Påtalemyndigheten anket frifinnelsen.

Ber om pågripelse

Sarr måtte imidlertid betale kvinnen 150.000 kroner i oppreisningserstatning fordi retten mente det var sannsynlighetsovervekt for at han hadde begått forholdet.

I norsk strafferett er det strengere beviskrav for å bli dømt til fengsel enn for å måtte betale erstatning. Sarr har anket erstatningskravet.

OPPGITT: John Christian Elden forsvarer kvinnen som har status som fornærmet i saken som har vært utsatt tre ganger.
OPPGITT: John Christian Elden forsvarer kvinnen som har status som fornærmet i saken som har vært utsatt tre ganger. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Tre ganger har ankesaken blitt berammet i Frostating lagmannsrett, senest tirsdag denne uka.

Den første gangen ble saken utsatt fordi et sentralt vitne ikke kunne møte opp. Ved de to andre anledningene, i juni og 1. oktober, er det Sarr selv som ikke har møtt opp.

Det var Nettavisen som først omtalte den siste utsettelsen.

Sarr spilte for Molde da den angivelige voldtekten skal ha funnet sted i mai 2017. Det gjorde han også da saken ble behandlet i tingretten.

AKTOR: Tre ganger har statsadvokat Ingrid Thorn Nordheim forberedt seg på aktorere ankesaken mot Babacar Sarr, men så langt har ikke saken blitt ført for lagmannsretten.
AKTOR: Tre ganger har statsadvokat Ingrid Thorn Nordheim forberedt seg på aktorere ankesaken mot Babacar Sarr, men så langt har ikke saken blitt ført for lagmannsretten. Foto: NTB Scanpix

I januar i år ble han fristilt fra kontrakten med romsdalsklubben. I februar signerte han for russiske Yenisey Krasnoyarsk. I juni dro senegaleseren videre til Damac FC i Saudi-Arabias toppdivisjon.

Norge har ingen utleveringsavtale med verken Russland eller Saudi-Arabia.

– Vi har sendt en rettsanmodning til Saudia-Arabia, og vi har kontakt med Interpol. Det betyr at han er etterlyst internasjonalt, og at han er besluttet pågrepet. Vi ønsker ham utlevert, sier statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim til TV 2.

Interpol er en internasjonal politiorganisasjon med 188 medlemsland.

– Vi mener at han unndrar seg rettsprosessen fordi vi mener han vet at han har en ankesak her i Norge, sier Nordheim.

– Sluttet å svare

Statsadvokaten forteller at de ikke lenger får svar fra Sarr når de kontakter ham via kanaler de tidligere har kommunisert gjennom.

– Hva synes du om situasjonen som har oppstått?

– Det er forferdelig vanskelig for fornærmede som får livet sitt satt på vent mens vi venter på en endelig avklaring i saken, sier Nordheim.

Sarrs forsvarer, advokat Jørgen Løvdal, ønsker ikke å kommentere hvorvidt han har hatt dialog med klienten.

Han understreker at Sarr er frifunnet av tingretten og påpeker at klienten forlot Norge uten noen reaksjoner fra påtalemyndigheten.

– Faktum er at han ikke er lovlig stevnet, sier Løvdal.

NØKKELSPILLER: Gjennom flere sesonger var Babacar Sarr (t.v.) en av Moldes beste spillere, ifølge børsen til både VG og NTB. Her jubler han sammen med tidligere lagkamerat Etzaz Hussain
NØKKELSPILLER: Gjennom flere sesonger var Babacar Sarr (t.v.) en av Moldes beste spillere, ifølge børsen til både VG og NTB. Her jubler han sammen med tidligere lagkamerat Etzaz Hussain Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Det innebærer at Sarr ikke har kvittert på statsadvokatens beskjed om å møte i retten, og at han derfor ikke rettslig er bundet til å møte opp.

Mener Sarr vet

Når en person ikke svarer på en stevning, er det ikke uvanlig å pågripe tiltalte i påvente av straffesaken. Det er imidlertid vanskelig å gjøre når vedkommende befinner seg utenlands.

– Spørsmålet er hvorvidt han bevisst har unnlatt å svare på stevningen. Vi er av den oppfatning at han er kjent med at han har en ankesak i Norge. I februar, da ankesaken skulle opp første gang, var han på vei til Norge for å møte, sier statsadvokat Nordheim og fortsetter:

– Via andre kanaler har vi informert ham om de to andre gangene sakene skulle opp. Vi mener han bevisst har unnlatt å svare på stevningen.

Ettersom Sarr har anket erstatningksravet, er det et spørsmål om hvorvidt anken skal forkastes ettersom han ikke har møtt opp i retten.

Sarrs forsvarer sier han forventer at behandlingen av dette spørsmålet også utsettes til klienten blir stevnet og møter i retten.

Siktet i ny sak

I november i fjor ble det levert en ny voldtektsanmeldelse mot Sarr. Voldtekten skal angivelig ha funnet sted i Oslo. Fotballspilleren har status som siktet.

Politiadvokat Hilde Strand bekrefter at saken er sendt til Oslo statsadvokatembeter for endelig avgjørelse, men hun vil ikke opplyse om hvorvidt politiet har anbefalt tiltale eller henleggelse i saken.

Voldtektssaken i Oslo har tidligere vært henlagt, noe TV 2 har omtalt, men siden skal statsadvokaten ha beordret at den skulle etterforskes videre.

SER PÅ SAKEN: Statsadvokat Ingrid Vormeland Salte skal ta stilling til om siktelsen mot Babacar Sarr skal henlegges eller om det skal tas ut tiltale.
SER PÅ SAKEN: Statsadvokat Ingrid Vormeland Salte skal ta stilling til om siktelsen mot Babacar Sarr skal henlegges eller om det skal tas ut tiltale. Foto: NTB Scanpix

Statsadvokaten som er ansvarlig for saken, Ingrid Vormeland Salte, bekrefter at de mottok dokumentene fra politiet i midten av september, men at en påtaleavgjørelse ikke vil være klar med det første.

Sarr nekter straffskyld for dette forholdet. Han har forklart at det dreide seg om et frivillig samleie som skjedde på et hotell etter at han hadde vært på byen. Sarr har ifølge sin forsvarer valgt å gå til motanmeldelse mot kvinnen.