Hongkong-politiet forsvarer sin opptreden etter skyting

Hongkong-politiet forsvarer styrkenes opptreden da en demonstrant ble skutt og 269 pågrepet under de massive demonstrasjonene tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Demonstrantene hadde dødelige våpen, og politibetjenten følte at livet sto i fare, sier talsperson for Hongkong-politiet, Tang Ping-keung, til reportere onsdag.

Mens Kina tirsdag markerte kommunistpartiets 70 år ved makten i Beijing med den største militærparaden noensinne, fylte rasende demonstranter gatene i Hongkong.

Politiet fyrte blant annet av 900 gummikuler og 1.400 tåregassbeholdere mot demonstrantene, og 269 personer ble pågrepet under opptøyene. I tillegg ble 18 år gamle Tsang Chi-kin skutt i brystet på kloss hold. Tilstanden er kritisk, men stabil, ifølge sykehuset.

Tang sier at opprørspolitiets opptreden «utvilsomt var innenfor lovens rammer og forsvarlig».

Han legger til at politibetjenten som skjøt 18-åringen, hadde «veldig begrensede valgmuligheter» og ikke tid til varselskudd.

Onsdag demonstrerer igjen tusenvis av mennesker i Hongkong. Det er første gang en demonstrant er skutt av politiet siden demonstrasjonene startet, og hendelsen har ikke bidratt til å legge en demper på gemyttene.

Hongkong, som har hatt delvis selvstyre siden territoriet ble tilbakeført til Kina i 1997, har vært herjet av massive demonstrasjoner de siste månedene. Demonstrantene krever blant annet større demokratisk frihet og at politiets voldsbruk mot demonstranter blir gransket.