KJØRT: Finalen på 5000 meteren i årets VM ble knalltøff for Jakob Ingebrigtsen.
KJØRT: Finalen på 5000 meteren i årets VM ble knalltøff for Jakob Ingebrigtsen. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix

Gjert Ingebrigtsen før torsdagens 1500 meter:

– Jakob har aldri vært så banket før som han er nå

Ifølge Gjert Ingebrigtsen er det svært sannsynlig at både Jakob og Filip stiller til start på torsdagens 1500 meter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er spenning rundt om både Jakob og Filip Ingebrigtsen stiller til start på torsdagens 1500 meter.

Onsdag kunne imidlertid Gjert Ingebrigtsen fortelle at det ser lovende ut, men ingenting er hundre prosent sikkert.

– Det er litt sånn bingopreg over dette her når det kommer til forsøk og semi på 1500 meter. For der er det mye armer og bein. Men jeg vil jo si at risikoen for at begge to løper, eller sjansen for at begge to løper, må man jo si er 80-90 prosent, informerer pappa og trener Ingebrigtsen.

– Fysisk er de helt klar igjen?

– Nei, det vet vi ikke før vi prøver. Så det er lettere å gi et svar etter 1500 meter-forsøket.

Trener ikke utendørs

Ifølge pappa Ingebrigtsen føler begge brødrene seg klar til dyst.

– Guttene sier alt er sånn som det skal, understreker han og legger til:

– Men vi har ikke lyst å være ute å trene, så vi holder oss innendørs og da er det vanskelig å finne noe som går fort nok til å kjenne på farten.

Både Filip og Jakob Ingebrigtsen kjenner det i muskulaturen etter mandagens 5000 meter.

– Det som jeg håper på er at de skal slippe å gå i sprintkjelleren. For det er klart at det er mye banket muskulatur nå etter de to 5000 meterne, sier trener Ingebrigtsen.

– Hvor banket er Jakob?

– Han er vel mest banket. Han har vel aldri vært så banket som han er nå. Det er klart de siste par hundre på den 5000 meter finalen kostet.

– Har det kostet for mye?

– Det er klart det er en risiko. Men dette her har vi gått inn i vel vitende om risikoen og at dette sannsynligvis går utover begge delene.

53-åringen forteller at nervene var i helspenn hos sin yngste sønn før 5000 meteren.

– Jakob var veldig nervøs for 5000 meter-finalen. Jeg har aldri sett ham så nervøs. Han har løpt nå til sammen fem 5000 metere, og det er klart at det ikke er nok til å skape nødvendig trygghet.

Like etter mandagens løp undret Pappa Ingebrigtsen seg over hvorfor 19-åringen ga sånn på. I ettertid undrer han fremdeles over om utfallet kunne blitt annerledes.

– Jeg kommer nok i evig tid til å gruble over utfallet hvis han hadde holdt igjen 200 meter til. Jeg tror nok Jakob også vet godt hvor det ville endt opp.

Økt erfaring

Å stille i både 5000 og 1500 er for å få erfaring til fremtidige mesterskap, og trener Ingebrigtsen angrer ikke på valget om å doble.

– Vi gjør det absolutt for å få den erfaringen og for å se om det faktisk er mulig med tanke på fremtidige VM, og ikke minst OL, om det er en mulig kombinasjon. For det gjør det jo litt mer artig, det gjør det jo litt mer innholdsrikt og spennende.

Men det handler ikke bare om økt erfaring. Å stille i begge øvelsene er noe de gjør for alle, poengterer Gjert Ingebrigtsen.

– Du må forberede deg i trening og du må prøve i mesterskap. Og den risikoen tar vi ikke bare på vegne av oss. Hvis ikke noen er der til å ta kampen mot afrikanerne og på de lengre distansene, og av en eller annen grunn så vi at det ikke var så mange andre enn vi som kunne ta på oss det. Så det er noe vi gjør på vegne av alle, hele Europa og verden.

Og på 1500 meteren er det kun én ting som gjelder.

– Nå er det å komme til finalen, sier trenerpappaen, som understreker at han tror familien Ingebrigtsen reiser hjem med medalje.