bokbombe i dag:

Haddy Njie åpner opp om krisen: «Dette er en krig»

Oslo 20190909. Partileder Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik under valgvaken til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i OsloFoto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
NY BOK: Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik får kraftig kritikk i boken til Haddy Njie. Foto: NTB Scanpix og TV 2
Torsdag kom Haddy Njie med sin fortelling om de tre dramatiske månedene da Arbeiderpartiet mottok varsler om Trond Giske. – Jeg blottstiller ikke bare meg selv, men også dem jeg er mest glad i, skriver Njie.

Haddy Njies (40) «Dagbok» kom ut i dag. Dagboken tar utgangspunkt i de fem varslene Jonas Gahr Støre konkluderte med at var brudd på partiets retningslinjer mot seksuell trakassering.

– Livet vårt, alt vi er, alt vi trodde vi er, jevnes sakte med jorden, skriver Njie nyttårsaften 2017.

Boken er først og fremst Haddy Njies personlige fortelling om samlivet med Trond Giske i en storm av flere tusen nyhetsartikler, og det Njie opplever som en nådeløs maktkamp der ingen regler lenger gjaldt.

Njie beskriver sin egen fortvilelse, maktesløshet og raseriet mot pressen og mot partiledelsen, men også sin kjærlighet til den utskjelte samboeren.

Boken gjenåpner den betente striden i Arbeiderpartiet, som splittet partiet og fortsatt preger forholdet mellom sentrale tillitsvalgte.

I boken kommer for første gang Giskes detaljerte syn om varslene frem. I flere mener han det er beviselige feil.

– Å ha tillit til Trond betyr å gjøre det forbudte: Å tvile på varslerne, skriver Njie.

Njie skriver om spennet Giske står i mellom å ta selvkritikk og et raseri mot dem han hevder har påstått ting som ikke er riktig.

Paret snakket for første gang ut om sin opplevelse av metoo-prosessen og mediestormen som traff dem hos TV 2 og «Vårt lille land».

Se hele dokumentaren med Haddy Njie og Trond Giske på TV 2 Sumo.

«Hvordan kunne han ikke se det?»

I dokumentaren fortalte Giske om et varsel fra en kvinne i Tromsø som gikk sterkt inn på han.

AUF-jenta var knapt myndig, og Trond Giske kulturminister, da han ifølge hennes varsel på et nachspiel for nær ti år siden, hadde gjort ubehagelige forsøk på kyss og berøring, og ved en senere anledning vært så beruset på byen, at hun følte hun måtte hjelpe ham tilbake til hotellet for å unngå en skandale. Igjen skal Giske ha forsøkt å kysse henne.

I boken skriver Njie:

– Det var Tronds ansvar at det ble så fælt for henne. Hvordan kunne han ikke se det?

Les også: Njie advarte Støre i epost: «Alt kommer til å komme frem»

«Nå støyen begynner»

Dagboken strekker seg fra 13. desember 2017 til 13. februar 2018.

Onsdag 13. desember publiserte Dagens Næringsliv den første saken om at partiledelsen hadde fått «henvendelser om flere saker om oppførselen til Aps nestleder Trond Giske».

En av sakene er fra 2011. Da fikk en AUF-er en tekstmelding fra Giske. «Hvor er festen?».

Slik er dialogen mellom Giske og Njie hjemme i leiligheten da Dagens Næringsliv vil at Giske skal kommentere saken:

– Men det er jo ingen sak. Hvorfor har hun varslet om det?

– Hun har ikke varslet. Ikke de andre heller. Det er poenget. Jeg snakket med partisekretæren. Noen andre har meldt det inn. Jeg aner ikke om de kvinnene det handler om, vet at de er nevnt i et varsel engang.

– Men da avkrefter vel partisekretæren saken når avisen tar kontakt med henne?

– Noen vil at det skal bli en sak. Og at mediene skal skrive om det.

– Det er nå støyen begynner, skriver Njie i boken.

Kvinnen gikk 15. desember 2017 ut i Dagbladet og avviste at sms-ene fra Giske var krenkende.

– Det eneste upassende og krenkende jeg har opplevd i denne «saken» er at journalister, i sin jakt på drittsaker overkjører meg og fratar meg retten til selv å eie, og definere, min egen historie, sa hun.

Syk

I boken utleverer Njie om krisen familien stod i. Slik gjengir Njie en samtale fra 22. desember 2017:

– Hva er du reddest for? – At vi skal miste alt, sier Trond. – Alt og alle. At sannheten aldri skal komme frem. Enn du? – Det samme, tror jeg. At alle skal fordømme oss.

Hun skriver om hvordan hun er bekymret for Giske.

I en samtale med en venn av paret, sier Njie at «du må ikke tro på Trond når han sier det går bra».

– Han blir stille, ber meg forklare. Jeg sier jeg kan dette. Jeg kjenner det igjen. Trond som sier: Jeg har aldri før skjønt at folk tar livet sitt. Men nå skjønner jeg det. Trond som sier: Jeg er en for stor belastning for dere. Det hadde vært best om jeg ikke var her, skriver Njie.

Raseri-anfall: – En krig

1. februar 2018 sender Giske et brev til sentralstyret, hvor han gir et kortfattet versjon av de fem sakene. Han beklager i to, men ikke i de tre andre.

I boken fortelle Njie om raseriet da VG sier de ikke vil publisere innholdet i anklagene, selv i anonymisert form. Ifølge boken er det fordi varslere ikke vil at avisen skal gjøre det.

– Han har aldri sett meg så sint. Jeg stormer ut av soverommet og tramper en runde i stua. Pust. Tell. Ikke faen om jeg skal puste og telle. Jeg fråder. River telefonen ut av hendene hans. Jeg forteller henne at dette faen ikke handler om journalistiske prinsipper, jeg er journalist, jeg vet hvilke prinsipper som gjelder. Dette er bare feighet, skriver Njie.

Hun sammenlikner publisering med en anmeldelse:

– Hadde varslerne anmeldt Trond for noe, og han ble siktet, ville avisene selvsagt publisert hva anklagen gikk ut på, så lenge den som anmeldte fikk være anonym. Barn som påstås utsatt for overgrep. Pårørende til mennesker som har blitt drept. Ofre for grov vold. De må alle tåle at innholdet i anmeldelsen mot gjerningspersonen omtales.

Etter raserianfalle beklager Njie overfor Giskes datter fra et tidligere forhold, som er til stede under utbruddet.

Giske er sitert slik:

«Det går bra med Una. Jeg har også snakket med henne. På en måte er det kanskje fint at hun ser at dette er en krig. Og at du er i den krigen for meg».

Støre og Tajik

Da TV 2 publiserte dokumentaren i april fortalte Giske om hvordan han står i et spenn mellom selvransakelse på den ene siden, og opplevelsen av manglende rettsikkerhet på den andre siden, både i media og i partiet.

Han var sterkt kritisk til hvordan Ap-nestleder Hadia Tajik og Ap-leder Jonas Gahr Støre håndterte saken.

Også i boken får de to Ap-lederne gjennomgå. Hun skriver direkte til Støre, som hun mener sviktet i prosessen da han konkluderte før Giske hadde levert sitt tilsvar:

– Jeg tror egentlig du vil det beste. Jeg vet hvor tøff denne stormen er å stå i Trond har beklaget og beklaget igjen. Bedt om tilgivelse. Men alle trenger tilgivelse. Du også. Og jeg trenger din tilgivelse, skriver Njie direkte til Støre.

Hun mener Støre i realiteten undergraver «oss alle med å behandle voksne, velutdannede damer med sylskarpe ambisjoner som persilleblad».

– Jeg har tenkt så mange stygge tanker om deg. Jeg har tillagt deg de mørkeste motiver, gjort narr av språket ditt og skjortene dine», skriver hun videre.

Hun mener Støre nærmest inviterte kvinner til å varsle mot Giske. 22. desember møtte han pressen på Stortinget. Der uttalte han at Giske ikke hadde mye å gå på.

– Kroppen ble redd før jeg skjønte hvorfor. Så slo det meg: Dette er en invitasjon. Til hver eneste kvinne Trond har kysset, prøvd å kysse, flørtet med, hatt sex med gjennom hele sitt voksne liv, til hver eneste fiende han har skaffet seg, alle som måtte ønske ham ut av politikken. Send oss en mail, og Trond er ute for godt, skriver Njie.

Hun åpner opp om at hun «en mørk natt vurderte å dikte opp en hånd på rumpa».

– Tilgir du meg at jeg en mørk natt vurderte å dikte opp en hånd på rumpa den kvelden du og kona var hos oss på middag? Tilgir du meg at jeg et øyeblikk gledet meg til å utbrodere løgnen og se deg i øynene når du falt?, skriver Njie.

«Omhandler noen hun er glad i»

Tajik leste høyt fra varsler på et sentralstyremøte og sa hun var rystet som jurist.

– Altså en jurist sa til meg at som jurister er vi jo.. vi blir jo ikke rystet av lovbrudd. Det er hverdagen til en jurist, så hvis du blir rysta som jurist så er det ikke bare lovbrudd, det er noen veldig alvorlig lovbrudd. Altså, det er jo.. det etter jo et inntrykk helt åpenbart, som veldig mange kommentatorer tror jeg og pressefolk tok utgangspunkt i. Og som gjorde at.. stormen ble enormt stor, sa Giske i TV 2-dokumentaren i april.

Njie skriver om uttalelsen til Tajik i boken:

– Hva har hun sett som jeg ikke har sett? Hun kjenner bare innholdet i to av varslene, skriver hun.»

– Kanskje er det fordi historiene omhandler noen hun er glad i, at hun er rystet?

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook