FpU-topp om Hagen og Tybring-Gjeddes politikk:

– Gammeldags og bakstreversk

– Jeg mener det er bakstreversk å ikke tro på klimaendringene, sier formann i Oslo FpU Herman Fåne (22). Han krever fornyelse i Oslo Frp etter et elendig valgresultat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– De andre partiene diskuterer hva som er de beste klimaløsningene, men i Oslo Frp diskuterer vi om klimaendringene eksisterer eller ikke, sier Oslo Fpu-leder Herman Fåne oppgitt til TV 2.

Han viser til FNs alarmerende rapporter om ødeleggende virkninger av global oppvarming.

– Klimakrisen er noe man må ta på dørgende alvor, sier han.

Men Frps stortingsrepresentanter fra Oslo, Carl I. Hagen og Christian Tybring-Gjedde, avviser stadig vekk at det finnes en klimakrise.

Nå får de gamle partiveteranene kraftig refs fra eget parti.

– Jeg mener det er bakstreversk å ikke tro på klimaendringene. Da henger man igjen i fortiden. Vi må ha en tankegang som ser fremover. Vi heter tross alt Fremskrittspartiet, og vi skal se mot fremtiden, og da må vi også finne klimaløsninger. Der har vi ikke hatt noen fornyelse i Fremskrittspartiet, og den håper jeg snart kommer, sier Fåne.

Carl I. Hagen postet nylig et innlegg på Facebook der han advarte mot å lytte til den unge, svenske miljøaktivisten Greta Thunberg. Han påstår unge mennesker blir innbilt at verden nærmer seg undergang.

– Vi kommer ikke til å gå under om ti år, tjue år eller femti år. Det kan jeg garantere, forsikret Christian Tybring-Gjedde i et intervju med TV 2.

Men Fåne lover Frp-veteranene kamp.

LOVER KAMP: Oslo FpU-leder Herman Fåne mener klimaskepsis ikke hører hjemme i Frp. Foto: Truls Aagedal / TV 2
LOVER KAMP: Oslo FpU-leder Herman Fåne mener klimaskepsis ikke hører hjemme i Frp. Foto: Truls Aagedal / TV 2

– I Oslo Frp står klimaskepsisen ganske sterkt, og det er spesielt viktig for meg som FpU-er å få endret de holdningene som er i partiet. Man skal heie fram gode klimaløsninger, sier han.

– Oslo Frp på felgen

Fåne sitter i fylkesstyret i Oslo Frp sammen med blant andre Hagen og Tybring-Gjedde. Han mener det dårlige valgresultatet tvinger fram en ny politikk. Oppslutningen har gått tilbake i valg etter valg siden 2001, og endte på et bunnivå på 5,3 prosent i årets valg. Bare Senterpartiet fikk lavere oppslutning blant partiene i Oslo.

– Nå kjører man på felgen. Jeg tror det er viktig i Oslo å være urbane og moderne, og gå foran med nye meninger. Det har vært lite fornyelse i Oslo Frp de siste årene, og man har kjørt på den samme gamle taktikken. Det vi risikerer nå, er bokstavelig talt at velgermassen vår dør ut, sier han.

Det har ikke manglet på advarsler om velgerflukt og sviktende oppslutning foran kommunevalget 2019.

I en intern kriserapport lagt fram i februar i fjor rapporterer organisatorisk utvalg for Oslo Frp at 70 prosent av medlemmene ved utgangen av 2017 var menn, de fleste av dem over 60 år. Bare 52 av 1028 betalende medlemmer var kvinner under 40 år.

«Det er en dramatisk utvikling som ikke kan fortsette dersom partiet ønsker seg økt oppslutning ved valgene i 2019 og 2021», het det i rapporten.

Utvalget, som ble ledet av Ole Berget, tidligere statssekretær for Siv Jensen, gikk igjennom den demografiske utviklingen i Oslo, og påpekte at det lå an til en sterk økning i antallet og andelen unge velgere, mens andelen eldre var på vei ned.

Frp måtte finne nye velgergrupper. Det vil si unge, kvinner og innvandrere, konkluderte utvalget.

Det ble advart mot å følge gammel oppskrift, med fokus på de samme politiske løsningene som alltid, innvandring og eldreomsorg, noe som ifølge rapporten kunne «bidra til å opprettholde inntrykket av Oslo Frp som et gubbeparti».

Tar oppgjør med innvandrerkritiske utspill

Til tross for at utvalget konkluderte med at Oslo Frp er avhengig av å få større oppslutning hos velgere med innvandrerbakgrunn, fortsatte partilaget på samme kurs, blant annet med valgannonser mot nikab og burka.

Fåne mener dette ikke gagnet Oslo Frp.

– Personlig ser jeg ingen grunn til at Frp ikke skulle være det største partiet blant innvandrere. Men så har man soloutspill med kritikk mot religion, og da skjønner jeg veldig godt at mange ikke har lyst til å stemme på Frp, når man har holdninger i partiet som for eksempel er islamkritiske. For meg er det veldig viktig at man dømmer folk for hvordan de er, og ikke hvilken tro de har.

Han mener Oslo Frp har feilbedømt velgerne i en moderne, ung hovedstad.

– Jeg tror ikke at vanlige velgere, folk flest, ikke liker innvandrere og har bilen nærmest sitt hjerte, sier han.

Fåne mener hans partifeller er for negative.

– At man går imot for eksempel sykkelveier og bilfritt sentrum strider imot det mange i Oslo faktisk liker. Vi må heller vise hva vi virkelig ønsker i Oslo, og ikke bare hva som er så galt med alt byrådet har gjort.

– Veteraner gått ut på dato

Den liberale FpU-toppen mener det vil lønne seg for Oslo-partiet å få inn flere unge folk til å representere partiet framover. Han understreker at han ikke vil blande seg inn i nominasjonen av kandidater til stortingsvalget i 2021, men legger ikke skjul på at han er uenig med dagens fremste politikere i Oslo Frp etter partileder Siv Jensen.

– Carl og Christian er veldig dyktige politikere, men henger igjen i det som har fungert tidligere. Det har jeg forståelse for. Det har fungert før, men det fungerer ikke nå lenger, og da tror jeg det er viktig å ha en mer progressiv holdning, og være partiet med ja-stempelet i stedet for å si nei til alt.

– Jeg tror mange anser Frp som et gammeldags parti i Oslo, og det er en helt gal fremtoning. Liberal politikk er moderne, det er noe som appellerer til unge, og det appellerer til Oslos befolkning.

Hagen og Tybring-Gjedde ønsket tirsdag ikke å kommentere uenigheten innad i Oslo Frp og ønsket om fornyelse. Tybring-Gjedde sier i en SMS at de som vil ha en annen politikk for Oslo Frp får ta det opp internt i partiet.