Brannmannen Daniel (33) våknet av brannalarmen

Det var ingenting brannmannen Daniel Tverfjell (33) kunne gjøre da hans eget hus plutselig begynte å brenne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Daniel Tverfjell (33) og Åshild Johanne Iversen (39) flyttet til Fægfjord i Finnmark i 2014, for å få bedre plass da familien ble større.

Sommeren 2018 var de nesten ferdige med renoveringen av huset, og manglet bare siste oppussing av gangen før de endelig kunne nyte dagene på drømmestedet sitt. Slik ble det ikke.

Midt på natten, den 7.april, våkner familien av at brannalarmen uler.

– Da jeg åpnet døra til stua, veltet det røyk inn, så da smalt jeg bare igjen døra og ropte at det var brann, forteller Tverfjell i programmet.

33-åringen, som selv jobber deltid i brannvesenet, forteller at det var uvirkelig da det plutselig begynte å brenne i hans eget hjem. Likevel kan han kanskje takke deltidsjobben for erfaringene som bidro til den raske beslutningen om å evakuerte umiddelbart i stedet for å prøve å slokke selv.

Foreldrene kom seg ut igjennom soveromsvinduet, men Iversen greide ikke å vekke minstegutten Odin (4) som sov tungt.

– Jeg hoppet ut og fikk bare dratt han over sengekanten og ut vinduet med et pledd rundt seg. Vi hoppet jo ned i ganske mye snø uten noe på føttene, og det var kaldt. Det var som om jeg gikk på nåler, forteller Iversen i programmet.

Til slutt kom familien seg inn i bilen, takket være noen reservenøkler som hang i garasjen. Da brannvesenet kom, var skadene for store til at huset kunne reddes.

– En kollega (i brannvesenet, journ.anm) sa at det var nummeret før huset ville eksplodert, sier Tverfjell til TV 2.

Slik så stua til familien ut etter brannen. Foto: TV 2.
Slik så stua til familien ut etter brannen. Foto: TV 2.

Ny start

I TV 2-serien «Brente minner» får familier som har mistet husene sine i brann, hjelp til å gjenreise huset.

Teamet, som består av programleder Marco Elsafadi, interiørdesigner Aina Solli Steen og Therese Nielsen fra forsikringsselskapet Fremtind, hjalp familien med innredning av kjøkken og stue.

– Vi er veldig fornøyde med jobben de gjorde, ingenting er blitt flyttet på eller endret, forteller Tverfjell til TV 2.

Det kan være en liten utfordring å bli enige om innredning, særlig når man får ukjente mennesker til å gjøre jobben. I utgangspunktet hadde designeren blant annet gått for en spenstig løsning med en tapet i taket, som familien på forhånd hadde uttrykt at de absolutt ikke likte. Nå har pipa fått en annen låt.

Forsikringsbransjen har de siste tre årene (2016-2018) registrert over 65 000 brannrelaterte skader i norske hjem til en samlet kostand på over 7.2 milliarder kroner. Over 12 700 av disse brannskadene har startet i elektriske anlegg og el-apparater. Disse skadene har samlet kostnad på over 900 millioner kroner.

Fra og med 2016 til august 2019 har Fremtind registrert over 12.000 brannskader blant forsikringskundene i SpareBank 1 til en samlet kostnad på over 1.5 milliarder kroner. Over 3300 av disse har startet i elektriske anlegg eller apparater, til en samlet erstatning på 251 millioner kroner.

Forsikringsselskapets råd for å forebygge brann i elektriske anlegg og apparater:

Når man skal lade elektriske enheter, bør dette foregå på dagtid. Vær sikker på at du bruker originalt utstyr som ikke er skadet.

  • Skru av om natta. Det er stor brannfare forbundet med å lade mobil og nettbrett om natten. Bruk også originale ladere. Bruk heller ikke oppvask- og vaskemaskiner om natta.
  • Kontroller sikringsskapet. Har du skrusikringer må du gå over for å stramme til sikringene når det brukes mye strøm. Sjekk at sikringene ikke er uvanlig varme. Etter du har kontrollert, må du huske å lukke sikringsskapet. Dette for at en eventuell brann skal begrenses til skapet lengst mulig.

Kilde: Fremtind Forsikring

– Den smeltet jo faktisk fint inn blant møblene når det først kom i hus, sier Tverfjell til TV 2.

I dag har familien endelig fått den traumatiske hendelsen litt på avstand, og kommet på plass i det nye huset.

– Ungene tenker mindre og mindre på hendelsen, og vi føler oss trygge i dette nye huset, forteller familiefaren.

Mobillader har skylden

Mest sannsynlig startet brannen i en mobillader som var plassert i stua.

Branner startet i elektriske anlegg eller apparater er en svært vanlig brannårsak i norske boligbranner.

Ifølge forsikringsselskapet Fremtind har hele 12 700 av 65 000 registrerte branner de siste tre årene, startet i elektriske anlegg eller el-apparater som har blitt for varme.

Se «Brente minner» tirsdager klokken 20.00 på TV 2 eller strøm når du vil på TV 2 Sumo.