– Tankene begynner å gå gjennom hodet. Mister vi broren vår?

De tre Vold-brødrene har lenge vært hverandres største støttespillere. Den støtten har aldri vært viktigere enn nå.

De siste årene har Amund Vold levd som de fleste toppidrettsutøvere; spist, trent og sovet.

August i år skulle være en av de viktigste månedene i hans karrière med VM i Ungarn og kvalifisering til OL. Men sånn ble det ikke. 21-åringen ble rammet av akutt lymfoblastisk leukemi.

– Jeg merket på trening at kroppen ikke fungerte som den skulle. Jeg var mye slapp etter trening og jeg sov mye mer enn jeg pleide, både på dagen og om natten. Etter at jeg hadde hatt det sånn i over en uke, bestemte jeg meg for å ta blodprøver på Olympiatoppen. Jeg fikk svar etter tre dager og ble sendt rett på Rikshospitalet, forteller Amund til God morgen Norge.

PADLEPARTNERE: Eivind og Amund bor sammen, trener sammen og padler sammen. Foto: Privat.
PADLEPARTNERE: Eivind og Amund bor sammen, trener sammen og padler sammen. Foto: Privat.

Det var storebror og padlepartner Eivind Vold som kjørte Amund til sykehuset.

– Jeg hadde hørt at det var noe rart med de blodprøvene, men jeg tenkte aldri at det kunne være så alvorlig. Jeg tenkte at han hadde vitaminmangler eller noe. Jeg visste at det var høye verdier av hvite blodlegemer, og hvis man søker på Google er leukemi, blodkreft, det første som kommer opp. Så jeg var helt ute av meg før jeg visste noe sikkert, sier storebroren.

TØFF BEHANDLING: Amund skal gå gjennom 2,5 år med tøff kreftbehandling. Foto: Privat.
TØFF BEHANDLING: Amund skal gå gjennom 2,5 år med tøff kreftbehandling. Foto: Privat.

Det store sjokket

Resultatet rystet Amund og hele familien.

– Først tenkte jeg at: «Nå ryker VM». Det var det jeg hadde trent mot i et år. Men det gikk fort over til at det viktigste er å bli frisk. Jeg ble veldig redd. Jeg visste ingenting om blodkreft, men visste at kreft ikke var noe man ville ha.

Eldstebror Lars Christian Vold på 28 år hadde blitt far for andre gang uken før han fikk den sjokkerende beskjeden.

– Jeg hentet min eldste i barnehagen, da moren min ringte og fortalte meg at det var leukemi. Det gikk fra himmel til helvete på sekunder. Tankene begynner å gå gjennom hodet; mister vi broren vår?

For Lars Christian og resten av familien har det vært de tøffeste ukene i livet.

2,5 år med tøff behandling

De kommende årene skal Amund gå gjennom tøff kreftbehandling, men alt tyder på at han blir frisk. Tidlig i behandlingen begynte Amund å miste håret. Derfor bestemte han og Eivind seg for å fjerne det – begge to.

Selv om brødrene holder motet og humøret oppe, er det ingen tvil om at behandlingen påvirker det unge padlertalentet både fysisk, med vondt i hodet og mye kvalme, men også psykisk.

– Det var veldig tungt de første dagene, og jeg har absolutt vært en tur i kjelleren. Men det er ikke noe jeg får gjort noe med, det er bare sånn det er, men jeg har ikke helt vent meg til den nye hverdagen enda.

Det sterke brødrebåndet

Amunds storebrødre er veldig imponert over måten han takler det hele på. Han er positiv, ved godt mot og blir med på det de tar han med på i hverdagen.

BRØDRE: De tre brødrene kranglet mye i barndommen, men i dag er de hverandres største støttespillere. Foto: Privat.
BRØDRE: De tre brødrene kranglet mye i barndommen, men i dag er de hverandres største støttespillere. Foto: Privat.

– Den av oss tre som ville takle en slik påkjenning best, er Amund. Han er strukturert og sterk, og han legger seg ikke ned og gir opp, som jeg tror kan være fristende for mange, sier Lars Christian.

Han mener også at denne opplevelsen har gjort det tydelig hvilken stor støtte de tre er for hverandre.

– Vi har blitt tettere som familie, vi har et felles mål om å støtte Amund på best mulig måte.

Skal komme sterkere tilbake

Amund og Eivind padler normalt sammen, men i år måtte Eivind dra til VM i Ungarn alene. Han ville prestere for lillebroren sin, men ting må fungere hundre prosent optimalt, og det gjorde det ikke denne gangen.

STERKERE TILBAKE: Amund har et klart mål om å komme tilbake i kajakken. Foto: Privat.
STERKERE TILBAKE: Amund har et klart mål om å komme tilbake i kajakken. Foto: Privat.

– Vi bor sammen, trener sammen og gjør det meste sammen. Han er den beste treningspartneren jeg har. Oppkjøringen til neste år kommer til å bli annerledes uten Amund, sier Eivind.

På spørsmål om hvordan det har vært for Amund å ikke trene som normalt, trekker han pusten dypt og tar en pause.

– Det har vært tungt. Veldig tungt. Spesielt det å ikke være med til VM og at neste år er kjørt. Men så går tiden, og man skjønner at man må finne seg i det, gjøre det beste ut av det og komme sterkere tilbake.

For det er det ingen tvil om. Amund skal bli frisk og komme tilbake i kajakken.