VOLD: Det var en voldshendelse på dette kjøpesenteret i Kuopio tirsdag ettermiddag.
VOLD: Det var en voldshendelse på dette kjøpesenteret i Kuopio tirsdag ettermiddag. Foto: Jaakko Vesterinen / NTB scanpix

Voldshendelse i Finland:

Ung kvinne drept med sverd på finsk skole

En kvinnelig elev ble drept og ti ble såret da en mann i 25-årsalderen gikk løs på elever og ansatte ved en yrkesskole i Finland med sverd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ettermiddag har det vært en voldshendelse på yrkesskolen Savo, som har lokaler inne i kjøpesenteret Herman, utenfor byen Kuopio i Finland.

Flere øyenvitner har rapportert til finske medier at en skoleelv først gikk til angrep på en kvinnelig elev og hogg og stakk henne med et sverd, før han kastet noe som syntes å være en brannbombe.

Deretter angrep han andre elever og en lærer.

Kvinnen er bekreftet omkommet, mens ytterligere ti personer er sendt til sykehus. To av dem er alvorlig skadd, men stabile.

En politimann ble også såret, før det ble løsnet skudd mot angriperen. Han ble deretter pågrepet og er sendt til sykehus.

Politiet sier at den mistenkte er alvorlig skadd og blir operert på intensivavdeling på sykehuset.

Én person pågrepet

Finsk politi uttaler at den mistenkte er en finsk mann, som benyttet et langt, knivlignende våpen. Politiet sier at vedkommende også hadde med seg skytevåpen, og kan enda ikke utelukke at dette ble brukt.

– Mannen er født i 1994 og har ikke kriminell bakgrunn. Motivet er fortsatt ukjent, sier finsk politi på en pressekonferanse klokken 16.

Før han ble uskadeliggjort av politiet, rakk han også å stifte en brann inne i skolens lokaler, men denne ble raskt slukket.

I leiligheten til den mistenkte har politiet beslaglagt elektronisk utstyr. Det ble i tillegg gjort funn av flere brannbomber.

Over 300 elever på skolen

Over 300 studenter var til stede da voldhendelsen utspilte seg tirsdag.

– De fleste var unge og i alderen 16-19 år. Rundt 30 ansatte var også til stede, sier direktør Heikki Helve ved yrkesskolen Savo på en pressekonferanse.

Nødetatene stilte med store styrker og området rundt skolen ble sperret av og evakuert. Skolen vil forbli stengt i en tid fremover da politiet vil undersøke området etter sprengstoff.

Sykehuset i Kuopio ble satt i alarmberedskap.

– Uakspetabelt

Statsminister Antti Rinne fordømmer voldshendelsen i Kuopio på Twitter.

– Voldshendelsen er opprørende og fullstendig uakseptabel. Jag har diskutert med politimesteren og regjeringen følger situasjonen tett. På regjeringen og mine vegne kondolerer jeg til alle pårørende, skriver Rinne på Twitter.

Også undervisningsminister Li Andersson har kommentert hendelsen på Twitter.

– Mine tanker går ut til ofrene og deres familier. Alle barn har rett til å gå trygge på skolen, uten å være redde for vold. Hendelsen i Kuopio er sjokkerende og berører oss alle, sier Andersson på Twitter.