FOTBALLMAMMA: Gerd Stolsmo med døtrene Ada og Andrine Stolsmo Hegerberg i forbindelse med Gullballen-kåringen i fjor.
FOTBALLMAMMA: Gerd Stolsmo med døtrene Ada og Andrine Stolsmo Hegerberg i forbindelse med Gullballen-kåringen i fjor. Foto: Christophe Ena/AP

Hegerbergs mor kaller NFFs Ødegaard-støtte «absurd»

Gerd Stolsmo forteller om døtrene i ny bok. Der avslører hun blant annet også hva hun synes om støtten Martin Ødegaard fikk under sommerens «stjernekonflikt» i media.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«... dersom Martin Ødegaard faktisk ønsket ro rundt landslaget før VM, ville det klokeste trolig vært å sitte stille i båten, og i ettertid har han uttalt at han skjønte det ville bli bråk.»

Det er blant tingene Gerd Stolsmo skriver i sin nye bok «Fotballmamma», som slippes denne uken.

Saken som skapte mest furore forut for sommerens fotball-VM var da Norges største fotballprofiler havnet i klinsj med hverandre i media, da Martin Ødegaard reagerte på timingen av et Ada Hegerberg-intervju i tidsskriftet Josimar.

«Kanskje du kan finne på noe bedre å gjøre enn å forstyrre landslagets forberedelser til VM», skrev Martin Ødegaard til sine over to millioner følgere på Instagram.

NRK var først til å omtale Stolsmo nye bok torsdag.

Unggutten fikk støtte av landslagsledelsen på herresiden, og i den nye boken - fortalt til og forfattet av Marit Bromark - kaller Hegerbergs mor situasjonen for «absurd».

«... uroen eksploderte først etter det krasse utspillet hans. Det var det som skjedde etterpå som for meg framstår som mest absurd. Like etter Ødegaards utspill gikk herrelagets landslagssjef Lars Lagerbäck ut og ga ham hundre prosent støtte.»

«Godt skrevet og klokt sagt, var det visst, og hurra for Martin som tør å stå fram. Lagerbäck hadde sågar både sett og godkjent teksten før den ble publisert, det samme hadde herrelagets mediesjef Svein Graff. I deres øyne var det ingen grunn til at det verbale angrepet ikke skulle publiseres, snarere tvert imot. Med dette økte respekten deres for Ødegaard bare mer og mer, poengterte de. Unggutten var endelig blitt mann.»

TV 2 har vært i kontakt med Svein Graff torsdag formiddag.

– Det står hun selvsagt fritt til å mene. Vi har ikke noe behov for å kommentere dette, skriver han i en SMS.

Moren til Ada og Andrine Stolsmo Hegerberg er en sentral del av teamet som i en årrekke har fulgt opp søstrene, og som har fått dem til verdenstoppen i fotball.

– Store konflikter har som regel begynt som små irritasjoner

Kontroversene rundt lillesøsters fravær fra og konflinkt med det norske landslaget har imidlertid for mange overskygget mange av de sportslige prestasjonene de siste årene, og i boken gjentar moren flere av de tingen som allerede er kommet til overflaten.

– Mange tror gjerne at en konflikt har utspring og årsak i én stor hendelse, og at hvis man bare får ryddet opp i den, så blir alt bra igjen. I realiteten er det sjelden slik. Store konflikter har som regel begynt som små irritasjoner og gjentatte frustrasjoner som enten blir oversett, underkjent eller forsøkt feid under teppet, skriver Stolsmo.

«Ada ønsket aldri å lage bråk, hun ønsket det motsatte»

Hegerbergs mor går i detaljer rundt flere av de samme tingene fotballstjernen selv har uttalt i media rundt landslagsexiten, og forteller om en ung og lovende fotballspiller som aldri hadde til hensikt å skape trøbbel.

NY BOK: Boken Fotballmamma, fra Kagge forlag, er i butikkene denne uken. Foto: Faksimile
NY BOK: Boken Fotballmamma, fra Kagge forlag, er i butikkene denne uken. Foto: Faksimile

«Ada ønsket aldri å lage bråk, hun ønsket det motsatte. Ved å trekke seg fra landslaget håpet hun at bråket rundt henne og landslaget ville ta slutt, at det ville gi henne og laget ro til å komme seg over kneika. Hun passet ikke inn, klarte ikke å være sånn de ville hun skulle være – stille, ydmyk, takknemlig, men samtidig en knallhardt vinnerskalle, dundre ballen i mål etter mål, på bestilling, og lede laget, uansett hvor knekt det var, hvor knekt hun var, til seier.»

Stolsmo skriver at datteren forut for det famøse EM i Nederland i 2017 gjentatte ganger forsøkte å si fra, men at utsiden ikke ville lytte.

« ... media ville ikke høre. Ingen ville høre. Ada nådde ikke gjennom, hun ble støy, en pessimist blant optimister, en festbrems allerede før festen hadde startet. En sutrer. Så da var det antagelig avgjort, lenge før Ada meldte at hun ikke klarte mer. Hun var sutrete. Utakknemlig. En bråkmaker. Og verst av alt, sett med norske øyne: Hun var ikke ydmyk nok. Hun trodde vel hun var bedre enn de andre.»

Stolsmo forklarer også hvorfor det ikke bare er så enkelt som å skvære opp for datteren.

«Dette er ikke en situasjon der det handler om å gi hverandre hånda, si unnskyld og så er alt bra igjen. Det har aldri handlet om konflikt med treneren eller de andre spillerne, det handler om en kultur og et system som har preget fotball for kvinner i Norge.»

– Vi ønsker å holde dialogen for å legge til rette for fremtidig landslagsspill på sikt, har elitedirektør i NFF, Lise Klaveness, tidligere sagt til TV 2.

Alle sitater er direkte utdrag fra Gerd Stolsmo/Marit Bromark, «Fotballmamma», iBooks.