SKUTT: Tirsdag ble en demonstrant skutt på kloss hold i Hong Kong. Det er første gang det har blitt skutt med skarpt siden demonstrasjonene startet.
SKUTT: Tirsdag ble en demonstrant skutt på kloss hold i Hong Kong. Det er første gang det har blitt skutt med skarpt siden demonstrasjonene startet. Foto: Vincent Thian

Demonstrant skutt i brystet

31 personer er skadd i voldsomme gatekamper i Hongkong, og for to av dem er tilstanden kritisk, opplyser ledelsen ved et sykehus i byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det meldes om voldsomme gatekamper mellom politi og svartkledde demonstranter tirsdag i Hong Kong. Demonstrantene har trosset myndighetenes forbud mot å demonstrere på 70-årsdagen for Folkerepublikken Kina.

En 18 år gammel mann er kritisk skadd etter å ha blitt skutt fra kloss hold under gatekampene som raste i byen tirsdag.

Det er første gang en demonstrant er skutt med skarp ammunisjon av politiet under den flere måneder lange protestbølgen i det delvise selvstyrte kinesiske territoriet.

Det er meldes også at 31 andre ble skadd tirsdag, hvorav ytterligere én betegnes som kritisk.

– Selvforsvar

Politiet skriver i en uttalelse at skuddet ble avfyrt i selvforsvar.

En stor gruppe demonstranter angrep politibetjenter i Tsuen Wan, sa politiet ifølge Reuters.

– Betjentene hadde advart dem, men de fortsatte angripe. En politibetjents liv sto på spill. For å redde livet hans og livet til de andre betjentene, avfyrte de et skudd mot demonstranten, sier politiet.

Kritiserer politiet

I likhet med sin forgjenger Jeremy Hunt, kritiserer nå Storbritannias utenriksminister Dominic Raab Hongkong-politiets bruk av ammunisjon.

Utenriksministeren understreker at all bruk vold er uakseptabel, men mener at maktforholdet mellom politiet og demonstrantene er svært skjevt. Politiets bruk av skarp ammunisjon vil ikke bidra til å dempe konflikten, men snarere føre til en oppheting av situasjonen, ifølge Raab.

– En sorgens dag

Demonstrasjonene foregår både i sentrum av Hongkong og i flere andre deler av byen. De kaller Kinas nasjonaldag for «en sorgens dag».

Ifølge en politikilde er det skutt flere runder varselskudd på steder der folkemengden har satt opp sperringer i gatene.

Utenfor regjeringskvartalet har politiet brukt vannkanoner mot en gruppe som har samlet seg utenfor bygningen med paraplyer, som er blitt et kjent symbol for protestbevegelsen i Hongkong.

Flere steder har politiet også skutt tåregass mot demonstranter.

En firedel av Hongkongs T-banestasjoner er stengt. Det er også tusenvis av butikker og kjøpesentre.

(©NTB)