Norge er dermed etter alt å dømme det første landet i Europa som ruller ut løsningen i full skala, melder Statens vegvesen på sine nettsider.

Gjelder 2,2 millioner

Ordningen trer i kraft fra tirsdag 1. oktober og gjelder for 2,2 millioner nordmenn.

– Norge startet utviklingen etter flere andre land, men er trolig først i Europa med en løsning som alle får laste ned. Arbeidet med å utvikle løsningen startet for ti måneder siden, sier Bodil Dreyer Rønning i Statens Vegvesen i en pressemelding.

Appen, som heter «Førerkort», er tilgjengelig på Apple store og Google play. For å bruke appen må du laste den ned og logge inn med enten BankID eller BuyPass, skriver nettstedet Tek.no.

PLASTKORT: Vegdirektoratet presenterte dette utseendet på førerkortet i 1998, som da hadde samme format som vanlige plast/bankkort. Nå kan du velge å gå over til å ha sertifikatet på mobilen.
PLASTKORT: Vegdirektoratet presenterte dette utseendet på førerkortet i 1998, som da hadde samme format som vanlige plast/bankkort. Nå kan du velge å gå over til å ha sertifikatet på mobilen. Foto: Cornelius Poppe

Det digitale førerkortet er gyldig dokumentasjon på dine førerrettigheter og gyldig som legitimasjon dersom du blir stoppet i trafikkontroll. Du trenger ikke å ha med plastkortet i tillegg.

Kun i Norge

Det digitale førerkortet er imidlertid bare gyldig i Norge, og skal du leie bil, enten i Norge eller i utlandet, må du fortsatt i en periode vise fram plastkortet.

Det vil fremdeles bli utstedt fysisk førerkort, både til dem som får førerkort for første gang, og ved fornying.

I Finland åpnes en tilsvarende løsning til våren neste år, skriver Tek.no.