FØRERKORTAPP: Nå får du førerkortet ditt som egen app fra Statens Vegvesen enten du er på iPhone eller Android-telefon.
FØRERKORTAPP: Nå får du førerkortet ditt som egen app fra Statens Vegvesen enten du er på iPhone eller Android-telefon. Foto: Fredrik Hagen

Nå kan du bruke denne istedenfor førerkortet

Nå kan du slippe å måtte ha med deg det fysiske førerkortet ditt når du kjører bil. Tirsdag kan du laste ned en app og ha førerkortet på mobilen din.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge er dermed etter alt å dømme det første landet i Europa som ruller ut løsningen i full skala, melder Statens vegvesen på sine nettsider.

Gjelder 2,2 millioner

Ordningen trer i kraft fra tirsdag 1. oktober og gjelder for 2,2 millioner nordmenn.

– Norge startet utviklingen etter flere andre land, men er trolig først i Europa med en løsning som alle får laste ned. Arbeidet med å utvikle løsningen startet for ti måneder siden, sier Bodil Dreyer Rønning i Statens Vegvesen i en pressemelding.

Appen, som heter «Førerkort», er tilgjengelig på Apple store og Google play. For å bruke appen må du laste den ned og logge inn med enten BankID eller BuyPass, skriver nettstedet Tek.no.

PLASTKORT: Vegdirektoratet presenterte dette utseendet på førerkortet i 1998, som da hadde samme format som vanlige plast/bankkort. Nå kan du velge å gå over til å ha sertifikatet på mobilen.
PLASTKORT: Vegdirektoratet presenterte dette utseendet på førerkortet i 1998, som da hadde samme format som vanlige plast/bankkort. Nå kan du velge å gå over til å ha sertifikatet på mobilen. Foto: Cornelius Poppe

Det digitale førerkortet er gyldig dokumentasjon på dine førerrettigheter og gyldig som legitimasjon dersom du blir stoppet i trafikkontroll. Du trenger ikke å ha med plastkortet i tillegg.

Kun i Norge

Det digitale førerkortet er imidlertid bare gyldig i Norge, og skal du leie bil, enten i Norge eller i utlandet, må du fortsatt i en periode vise fram plastkortet.

Det vil fremdeles bli utstedt fysisk førerkort, både til dem som får førerkort for første gang, og ved fornying.

I Finland åpnes en tilsvarende løsning til våren neste år, skriver Tek.no.