– Det er to ting med Manchester United som bekymrer meg på kort sikt

Ståle Solbakken med krystallklar dom etter Manchester Uniteds svake sesongstart.

Manchester United-Arsenal 1-1

Manchester United ligger tolv poeng bak Liverpool etter sju serierunder.

Presset på Ole Gunnar Solskjær blir større for hver runde avstanden øker.

FC København-trener Ståle Solbakken mener Solskjær står overfor en stor oppgave.

– Manchester Uniteds størrelse som klubb innbefatter at man skal dominere kampene. Man skal ta tak i kampene, og særlig på hjemmebane. Manchester United skal produsere flere målsjanser enn de har gjort hittil. Det skal være mer gjenkjennelig fra kamp til kamp slik at det blir lettere for de unge spillerne å komme inn. De må ha noen flere støttepilarer rundt seg. Det er den største utfordringen, sier Solbakken i TV 2s Premier League-studio.

To ting bekymrer

Han mener at kontringsspillet og forsvarsspillet er på et akseptabelt nivå, men vil se et United-lag som styrer kampene i større grad.

Da vil resultatene bli bedre, argumenterer han.

– Man kan finne mange lyspunkter i kampen, særlig i avslutningen. Da viser Manchester United at de er overlegne fysisk. De produserer sjanser helt inn i sluttfasen. Men det er to ting som bekymrer meg på kort sikt, sier Solbakken, og fortsetter:

– Det første er å få en gjenkjennelighet i spillet. For at han skal klare å få implementert det på treningsbanen og i kampene, må de beste spillerne steppe opp. Da må Pogba bli mer stabil. Da må Rashford bli en mer notorisk målscorer. De beste spillerne må bli bedre. Manchester United har et ok stopperpar. Den sentrale midtbanen må fungere bedre, og de må få flere målscorere i gang.

Punkt to

Punkt to er hva Manchester United foretar seg på overgangsmarkedet i vinter. Der mener Solbakken at det må handles.

– Og det må handles hurtig for at de unge spillerne skal forbedre seg og få hjelp. Det er veldig vanskelig å være en ung spiller i Manchester United hvis du ikke har veldig gode spillere rundt deg. Gary Neville, Ryan Giggs og David Beckham hadde aldri, aldri, aldri fått gjennombruddet hvis de ikke hadde hatt Roy Keane eller Eric Cantona til å støtte seg, sier FC København-treneren.

– Hvem skal gjøre det? Hvem er de store karakterene? Hvem er de store karakterene i den garderoben som de unge spillerne skal se opp til? Det er bekymringsverdig. Han har masse penger, og så handler det om å finne de riktige spillerne, følger han opp.

Solbakken trekker imidlertid frem to utfordringer: At en ok spiller fort koster 5-600 millioner kroner, og at januarvinduet er mye vanskeligere enn sommervinduet.

– Jeg tror at Solskjær har kjempetillit innad i klubben. Han har supporterne bak seg. Han har eierne og Ed Woodward bak seg. Men dette er Manchester United. De kan ikke gå år etter år uten å spille Champions League, understreker han.

– Manchester United er en klubb mange, eller alle, har et forhold til. Enten på godt eller vondt. Det er mange som vil spille for Manchester United. Det er ikke noe problem å få gode spillere til klubben. Det eneste hinderet er hvis de ikke ser et prosjekt som kan ta dem inn i Champions League, fortsetter han.

Gir ris og ros

Til tross for den svake starten på sesongen, mener Solbakken at Solskjær har gjort noe riktig. Han roser kristiansunderen for innkjøpene som er blitt gjort.

– James er en spiller i god fremgang. Maguire går inn og utgjør en forskjell. Wan-Bissaka har vært veldig, veldig god på høyrebacken. Men det er en kjempeforskjell å spille for Manchester United sammenlignet med nesten alle klubber i verden, for fokuset på deg er så stort. De spillerne som har vært der i to-tre år: Ta Luke Shaw. Veldig god i Southampton og ok til tider i Manchester United. Når han kommer tilbake fra skade: Kan man stole på at han er den venstrebacken som gjør at Manchester United vinner Premier League om tre år? Har han karakteren til det? Det er sånne spørsmål jeg tror Solskjær sitter med altfor mange av for øyeblikket, analyserer Solbakken.

– Det han har truffet på, i kraft av den posisjonen han har, er at han har et godt forhold til fansen. Han har tillit innad og tillit utad. Han blir ikke utsatt for så massiv kritikk som mange andre ville blitt i samme situasjon, fortsetter han.

Men der Solbakken mener at trenerkollegaen har bommet, er at Solskjær har vært enten for snill eller for kresen på overgangsmarkedet.

– Hvis du velger å la Lukaku og Alexis Sánchez gå uten at man henter inn noen andre, vil du sette deg selv i en umulig posisjon dersom en av toppspissene blir skadet. Det er så små marginer i topp fire-racet. Selv Manchester City kan man stille spørsmål ved. Hvorfor har ikke de en fjerde midtstopper klar nå i den situasjonen de er i? De har alle pengene i hele verden, men det er ikke lett. Der har Solskjær vært for snill eller for kresen. Men kanskje har han gjort en avtale med en spiller under bordet, spekulerer Solbakken.