SKREKKFUNN: I denne lastebilen ble både mat og søppel oppbevart. Foto: Åre kommune
SKREKKFUNN: I denne lastebilen ble både mat og søppel oppbevart. Foto: Åre kommune

Fant ti år gammel mat i grensebutikk – nå varsler svensk politi tiltale

Eierne av butikken Storlien Handel etterforskes av svensk politi for brudd på næringsmiddelloven risikerer foretaksbot og fengselsstraff, melder NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det kommer til å bli tiltale i denne saken, jeg kan ikke tenke meg annet, sier statsadvokat Catharina Kjelsson til NRK, som først omtalte saken.

Etter å ha fått tips om juks gikk Åre kommune, politiet, tollvesenet og skatteetaten sammen om å undersøke den populære grensebutikken Storlien Handel. Der skal ha blitt funnet skadedyr i alle lagre, samt store mengder avfall. Det ble ifølge kontrollørene konstatert generelt dårlig hygiene i hele butikken, som ble stengt med umiddelbar virkning.

– Heksejakt

Ifølge svensk påtalemyndighet har butikken blant annet merket om kjøtt, solgt ti år gamle matvarer og matvarer som er umerkede.

Statsadvokat Catharina Kjelsson mener de har gode bevis og opplyser at de har gjort flere beslag.

De to eierne, Bassem Abdel-Ghani og Bassima Sikiawi, har uttalt til NRK at de føler seg utsatt for en heksejakt.

– Vi rydder butikken og klargjør til gjenåpningen om to uker. Vi henter varer fra bak lageret og merker varene. Dette er internt arbeid, ikke mer enn det. Butikken er stengt nå, og vi gjør ingen forretninger, sier Abdel-Ghani Bassem til NRK.

Funn av skadedyr

Etter at butikken ble stengt på dagen, har kommunen holdt kontroll på butikklokalene og matvarene som er der.

– Man har gjort funn av skadedyr i samtlige lager hos butikken. Det er funnet innsekter, melbiller og store mengder avfall. Vi ser ganske så alvorlig på dette. Vi har aldri sett noe lignende i vår kommune tidligere, sa miljøsjef i Åre kommune, Daniel Fackel til P4 Jämtland.