hør den dramatiske samtalen:

Kastet kompisen fra syvende etasje, så ringte han politiet: – Jeg prøvde å stoppe ham!

BERGEN TINGRETT (TV 2): Etter å ha kastet Sebastian Seterås (21) fra 22 meters høyde ringte gjerningsmannen til politiet for å varsle om et selvmord.

– Jeg har en bestevenn av meg som har kastet seg selv ut fra sjuende etasje, og som har tatt selvmord og ligger rett og slett død her på bakkeplan. Jeg vet ikke hvor jeg skal henvende meg.

Sånn begynner samtalen mellom den 22 år gamle drapstiltalte og politiet klokken 04.25 en fredag morgen i mars i fjor.

Hør samtalen i videovinduet øverst i saken!

Nødsamtalen ble spilt av under rettssaken i Bergen tingrett mandag.

Der har 22-åringen lagt kortene på bordet og forklart hvordan han havnet i krangel med kameraten, utsatte ham for massiv vold og senere kastet ham over rekkverket på svalgangen utenfor leiligheten.

Derfor var det vondt, ifølge tiltalte selv, å høre den halvannet år gamle lydloggen i retten.

– Jeg var ikke klar over at jeg hadde sagt disse tingene og levd meg så inn i dette. Dette er et sjokk for meg også. Jeg er svært skuffet over meg selv og måten jeg har opptrådt på, sier han.

– Ikke skyldig

I den drøyt syv minutter lange samtalen med politiet holder 22-åringen fast ved at kameraten har tatt livet sitt.

– Jeg prøvde å stoppe han, jeg tok fysisk tak i ham, men han kastet seg selv utenfor, sier han.

ÅSTED: På dette rommet ble Sebastian Seterås (21) utsatt for omfattende vold - blant annet med denne glassflasken.
ÅSTED: På dette rommet ble Sebastian Seterås (21) utsatt for omfattende vold - blant annet med denne glassflasken. Foto: Kripos

På et tidspunkt bedyrer tiltalte, uoppfordret, sin uskyld i saken.

– Hvis dere søker opp min CV (...) så ser dere at vi har masse saker på oss fra før, men aldri noe lignende som dette. Jeg hadde aldri ringt politiet hvis det var jeg som hadde gjort det. Jeg er i sjokk. Helvete, hva er det som skjer? Han kastet seg selv utfor sjuende etasje, sier han.

Senere sier 22-åringen at han håper politiet «gjør noe annet enn å arrestere ham».

– Hvorfor skal de arrestere deg? spør politikvinnen i andre enden.

– Forrige gang jeg ringte inn og rapporterte om noe, så var det jeg som fikk skylden og jeg regner med det samme skjer nå. Putt meg inn i en politibil, i en celle og gjør meg om til en kriminell. Hvis det er jeg som har gjort dette, håper jeg dere har noen klare bevis. For min bestevenn ligger fakkings død, svarer han.

FUNNET HER: På bakken utenfor denne boligblokken i Fyllingsdalen i Bergen ble 21-åringen funnet drept.
FUNNET HER: På bakken utenfor denne boligblokken i Fyllingsdalen i Bergen ble 21-åringen funnet drept. Foto: Bjørn Erik Larsen / Bergens Tidende / NTB scanpix

Samtalen avsluttes når politiet kommer til stedet klokken 4.33 om morgenen.

Orket ikke lyve

Gjennom sine tre første avhør hos politiet holdt 22-åringen fast ved historien om at kameraten hadde tatt sitt eget liv. Først da det tredje avhøret var gjennomført, nøyaktig en uke etter drapet, fortalte han politiet hva han hadde gjort.

To dager senere trakk 22-åringen tilståelsen, før han igjen valgte å tilstå alt sammen noen uker senere.

I retten forteller tiltalte at han angrer fælt på at han forsøkte å lure politiet for å unndra seg straff.

– Jeg orket ikke å holde på den løgnen lenger. Jeg satt helt isolert og reiste frem og tilbake til lange avhør med Kripos, der nesten alt jeg sa var løgn. Det ble for mye å bære, sier han.

SKEPTISK: Advokat Christian Flemmen Johansen forteller at den etterlatte familien ikke tror på tiltaltes forklaring. De mener tvert imot at han sverter Sebastians (21) ettermæle.
SKEPTISK: Advokat Christian Flemmen Johansen forteller at den etterlatte familien ikke tror på tiltaltes forklaring. De mener tvert imot at han sverter Sebastians (21) ettermæle. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Nekter straffskyld

Bistandsadvokaten til den etterlatte familien, Christian Flemmen Johansen, sier til TV 2 at de sliter med å tro på tiltaltes forklaring i retten, blant annet fordi han har endret forklaring ved flere anledninger.

Også moren til 22-åringen er tiltalt i saken, fordi påtalemyndigheten mener hun unnlot å gripe inn og senere forsøkte å fjerne spor ved å brenne og vaske klær.

Hun har forklart seg for politiet, men ga i mai i år beskjed om at hun ikke lenger ønsket å la seg avhøre. Det vil hun heller ikke i retten, og tirsdag må statsadvokaten derfra lese fra politiavhørene hennes.

– Det er ikke fordi hun ikke ønsker å bidra til å opplyse saken. Hun er rett og slett ikke klar for den belastningen det vil være å forklare seg her i retten, sier morens forsvarer, advokat Kaj Wigum.

Det er satt av åtte rettsdager til saken.