– Gud er fra Sunnmøre. Og Allah er fra Qatar

Sunnmøringen Karsten Warholm viste konkurrentene ryggen og forsvarte VM-gullet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Karsten Warholm (23) gjorde som han ville og tok VM-gull på 400 meter hekk med tiden 47.42 mandag kveld.

Se gull-løpet i videovinduet øverst!

Dermed forsvarte han gullet fra London-VM i 2017. Den gang tok han gull på tiden 48.35. Også i Berlin-EM i fjor ble det Warholm-gull. 23-åringen har altså gått til topps i sine tre siste mesterskap.

– I dag er jeg lykkelig. Jeg skal ikke sove et sekund. Jeg skal bare ligge sånn og si: «Gud er fra Sunnmøre. Og Allah er fra Qatar», sier Warholm til TV 2.

– Jeg har tenkt og grublet litt. Å forsvare dette er nok det sykeste. Helt ærlig tror jeg det var ekstremt få som trodde på det i fjor. Men vi har flyttet nivået. Vi har den nest raskeste tiden på 400 meter hekk gjennom tidende. Nå har vi to VM-titler på rad. Jeg kunne ikke drømt om noe bedre. Det var helt spinnvilt, sier han til TV 2.

Amerikanske Rai Benjamin ble nummer to med 47.66. Abderrahman Samba kapret bronsen.

– Dette gullet føler ekstra spesielt siden det er så mange sluggere med. Det finnes ikke en mer konkurranseutsatt gren enn 400 meter hekk. Det er ingen følelse som slår det å vinne mot de beste. Det gjør jeg i dag, fortsetter han.

– Trodde hjertet mitt skulle stoppe

Warholm forteller at det var en kraftanstrengelse uten like.

– Jeg trodde seriøst hjertet mitt skulle stoppe. Jeg sa til Leif Olav før start: «I dag skal jeg løpe så fort og hardt at jeg tror faktisk jeg kommer til å dø. Hvis jeg dør, så dør jeg lykkelig. Du skal ikke kjenne på skyldfølelse». Det sa jeg til Leif. Han sa «nice». Så tok vi en strikk. Leif fikk en strekk i leggen. Jeg sa: «Faen, Leif. Dette er et godt tegn. Nå går vi ut og tar faenskapet».

– Nå står vi her som dobbel verdensmester. Det er eufori, men samtidig er man ydmyk overfor prosessen. Det er så sinnssvakt. Hva faen er dette? Jeg står her med to VM-titler i boks. Jeg har bare lyst til å gå og drikke meg drita. Samtidig tror jeg at jeg heller skal sette meg ned på rommet. Vi skal være klink edru og snakke om hvor sykt dette er. Så skal jeg våkne opp i morgen. Da skal jeg være en grådig liten jævel og gå ut å trene, sier han.

– Jeg gjorde dette for oss

Warholm hyllet trener Leif Olav Alnes etter gullet.

– Han sa til meg: «Du er den som har trent mest. Du er den som er best forberedt. Du trenger bare å bevise det.» Jeg gjorde dette for oss. Jeg kunne ikke brydd meg mindre om folk sitter hjemme og klapper eller ikke. Jeg setter veldig stor pris på det, men til syvende og sist er det den indre lagfølelsen... Det er så deilig, sier han til NRK.

– Enorm dedikasjon

Warholms trener Leif Olav Alnes er mektig imponert over eleven.

– Han er en utrolig fyr. Jeg føler meg veldig privilegert som får jobbe med en sånn fyr, sier trener Leif Olav Alnes til TV 2.

– Det er ingen selvfølge. Det ligger enormt mange timer og enorm dedikasjon bak. Jeg er utrolig imponert. Han leverer, fortsetter Alnes.

Treneren og Warholm har lykkes med å ufarliggjøre det de driver med.

– Vi driver med noe som er relativt uviktig. Vi kurerer ikke kreft eller noe sånt. For oss er det kjempeviktig, men vi må også skjønne at det bare er kappløping, så det er ikke farlig å gjøre det dårlig. Da er det lettere å gjøre det bra, sier Alnes.

Warholm hadde en personlig rekord på 46.92 før dagens finale. Verdensrekorden til Kevin Young fra 1992 lyder på 46.78.