TILTALT: – Jeg er veldig fornøyd med regelverket i grunnloven og menneskerettsloven, men jeg ønsker en praksis i Norge som bedre innretter seg etter disse lovene, sier Arne Viste, om hvorfor han brøt loven med vilje.
TILTALT: – Jeg er veldig fornøyd med regelverket i grunnloven og menneskerettsloven, men jeg ønsker en praksis i Norge som bedre innretter seg etter disse lovene, sier Arne Viste, om hvorfor han brøt loven med vilje. Foto: Sverre Saabye / TV 2

Søndagsskolelærer brøt loven med vilje – nekter straffskyld

Arne Viste møtte mandag i Oslo tingrett, tiltalt for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold. Han brøt loven med vilje, og er nå klar til å ta saken til menneskerettsdomstolen om nødvendig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg erkjenner de faktiske forholdene, men jeg erkjenner ikke straffskyld, sa Arne Viste ifølge Stavanger Aftenblad, da rettsaken mot han startet i Oslo tingrett mandag morgen.

Han står tiltalt for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold i landet.

Viste er søndagsskolelærer og aktiv i Indremisjonsmenigheten i Stavanger. I tillegg har han sitt eget bemanningsselskap der han leier ut seg selv som konsulent til oljebransjen. Men han leier også ut folk som vasker biler og plukker frukt, typiske jobber for folk uten alle papirene i orden.

Det finnes mellom 3000 og 5000 papirløse asylsøkere i Norge, mennesker som det er vanskelig, eller umulig å returnere til hjemlandet. Det hevder organisasjonen «Mennesker i Limbo» som møtte tallrikt opp i tingretten mandag.

– Kall fra gud

Viste mener han har et kall fra gud om å ta opp kampen for asylsøkere som ikke har lovlig opphold. Disse må få mulighet til å jobbe i Norge, mener han.

– Dette er delvis motivert utifra hjertet mitt etter at jeg har møtt disse folkene, og så har gud gitt meg mot til å ta opp kampen, sier han til TV 2 om hva motivasjonen for denne rettskampen er.

Siden 2013 har han derfor ansatt papirløse asylsøkere. Det han ønsker å oppnå med rettsaken, er å få avklart Grunnlovens paragraf 110, som sier at alle har rett til arbeid.

– Jeg er veldig fornøyd med regelverket i grunnloven og menneskerettsloven, men jeg ønsker en praksis i Norge som bedre innretter seg etter disse lovene, sier Viste.

Ga selv beskjed til politiet

I tingretten mandag fortalte han at han hadde gitt beskjed til politiet om ansettelsene. Han hadde også bedt skattekontoret i Stavanger om å få betale skatt og arbeidsgiveravgift for de ansatte papirløse asylsøkerne. Han hadde til og med gått ned på skattekontoret med en konvolutt med penger som han hadde overlevert. Dette var innbetaling av skatt for asylsøkerne, mente Viste.

Men skattekontoret hadde ingen papirer, bankkontoer eller andre opplysninger og klarte ikke å få pengene inn i systemet. De ble derfor satt inn på en konto for «herreløse penger» som skattekontoret disponerer.

Klar for å ta saken til menneskerettsdomstolen

Det er grunnlovens paragraf 110 Arne Viste bruker for å forsvare sine handlinger. Han vil ha debatt og han sier til TV2 at han vil forfølge denne saken helt til Menneskerettsdomstolen i Strasbourg (EMD) om nødvendig.

– Vi regner med å få rettslig støtte for denne saken, men det blir vanskelig å få politisk aksept for asylsøkeres rett til å ta seg arbeid. Derfor er det viktig å skape debatt om saken, sier han til TV 2.

– Vi anker til Lagmannsretten og videre til Høyesterett om vi ikke får medhold. Og vi går videre til EMD om nødvendig, sier han.

– Ulovlig

Men myndighetene mener Viste driver sin virksomhet ulovlig. For aktoratet er saken klar. Viste har ansatt folk som ikke har arbeidstillatelse og dette er ikke lov. Strafferammen for dette lovbruddet er fengsel i opptil to år. De siste fire årene har Viste utbetalt over 8,5 millioner kroner til 70 forskjellige arbeidstakere.

Aktor Hans Petter Skurdal sier til TV 2 at det er mange saker i rettssystemet som tar opp lignende saker.

– Det er ulovlig å ansette papirløse, også ureturnerbare personer, sier Skurdal.

– Men han sier at grunnloven gir alle rett til jobb?

– Det sier Arne Viste, men det er ikke påtalemyndigheten enig i, svarer Skurdal.

Statsadvokaten har ennå ikke har bestemt seg for hvilken straff han vil foreslå for Viste.

Saken vil pågå til torsdag 3. oktober og dom i saken er ikke ventet før om et par uker.