FORELØPIG TØRT: Søndag ettermiddag er det greie kjøreforhold på fylkesvei 55 ved Sognefjellshytta, men store snømengder.er ventet.
FORELØPIG TØRT: Søndag ettermiddag er det greie kjøreforhold på fylkesvei 55 ved Sognefjellshytta, men store snømengder.er ventet. Foto: Statens vegvesen

Venter opp mot en halv meter snø i fjellet i Sør-Norge

Statens vegvesen frykter kaos på fjellovergangene i Oppland ved inngangen til høstferien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg vil si det så sterkt at folk bør la bilen stå i stedet for å kjøre flere av fjellovergangene mellom øst og vest, sier seksjonsleder Asbjørn Stensrud i Statens vegvesen, vegavdeling Oppland i en pressemelding.

Det er meldt til dels mye nedbør fra midt på dagen mandag, og vinterværet vil fortsette på tirsdag.

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for snø flere steder i landet.

En halv meter snø

På Strynefjellet kan det komme opp mot 50 millimeter nedbør mandag og tirsdag. Det betyr opp mot 50 centimeter snø.

Statens vegvesen er bekymret for at det kan bli svært vanskelige kjøreforhold i fjellet. Dette gjelder en rekke fjelloverganger i de nordlige delene av Sør-Norge.

– Hvis folk må kjøre bil, er det vinterdekk som gjelder. Sommerdekk over 600-700 meter kan skape farlige situasjoner og kaos på fjellovergangene, sier Stensrud.

Høstferie

Meteorolog Frode Håvik Korneliussen i StormGeo bekrefter at det ventes store snømengder i fjellet de kommende to dagene.

– I varselet ligger det 10 til 20 centimeter på 24 timer, men lokalt kan det komme mer, opp mot en halv meter i nordlige fjellstrøk i Sør-Norge, sier meteorologen.

Snøvarselet faller sammen med starten på høstferien på Østlandet. Mange har planer om å reise bort.

– Dette er det første snøfallet av betydning i høst. Det kommer alltid overraskende, uansett hvor godt det er varslet, sier Korneliussen.

Selv om det er de nordlige fjellstrøkene som får mest snø, kan det fort komme snøbyger på fjellovergangene lenger sør også. Snømengdene lenger sør er neppe så store at det vil føre til trafikale problemer, men sommerdekkføre er det ikke.