KLAR TALE: Gjert Ingebrigtsen ber folk om å besinne seg, og slutte med netthets mot konkurrentene til sine sønner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KLAR TALE: Gjert Ingebrigtsen ber folk om å besinne seg, og slutte med netthets mot konkurrentene til sine sønner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Gjert ber nordmenn om å besinne seg

Jakob Ingebrigtsen tok kontakt med briten som fikk norskehets etter semifinaledramaet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kveld satte Jakob Ingebrigtsen fyr på sosiale medier i Norge da han først ble diskvalifisert fra VM-finalen på 5000 meter, til fordel for britiske Andrew Butchart.

Lørdag fortalte briten at han i løpet av natten hadde mottatt flere hatmeldinger fra nordmenn som la skylden på han for at Storbritannia hadde lagt inn protest på Norge og Jakob.

– Jeg visste ikke at jeg kunne motta så mange hatefulle meldinger på så kort tid. Jeg elsker dere alle, skrev han på sin Instagram-konto lørdag morgen.

Jakob ryddet opp

I ettertid så Jakob Ingebrigtsen seg nødt til å rense luften med briten.

– Jeg vet det er gått noen meldinger mellom han og Jakob for definitivt å avklare at det er ingen som har noe mot hverandre på noe slags vis. Han er en hyggelig fyr, og vi kommer til å treffe hverandre framover i mange sammenhenger, sier pappa Gjert Ingebrigtsen.

TV 2 har bilder av Ingebrigtsen og Butchart som klemmer hverandre etter løpet, der briten tydelig gratulerer Jakob med avansement til finalen.

– Vi kjenner Butchart veldig godt både fra konkurranse og trening, og han er en veldig trivelig og hyggelig fyr. Og han hadde jo absolutt ingenting med dette å gjøre i det hele tatt. Verken hendelsen på banen, eller det som skjedde etterpå. Så han er definitivt ikke den som skal motta noe hets på noe slags vis, sier Gjert.

– Så at han fikk hets har også gått inn på dere?

– Ja, definitivt. Vi setter stor pris på engasjementet, men vi vil at engasjementet skal være positivt for alle. Vi ønsker ikke at engasjementet skal slå ut på en negativ måte, sier Gjert, før han igjen legger til.

– Vi setter stor pris på engasjementet i det norske folk, men vær grei og skill person og sak.

– Ikke vondt blod

Skal man tro Gjert så er det ingen utøvere som er uvenner med Team Ingebrigtsen.

– Var det Jakob som tok kontakt med Butchart?

– Hvem som tok initiativet vet jeg ikke, men vi er gode venner med alle som oppfører seg og vet hva man skal. Og i mange sammenhenger er ikke dette styrt av utøvere, men av mange andre folk som har andre mål med det de holder på med. Jeg tror ikke det er vondt blod mellom noen av utøverne, sier Gjert.

Samtidig kan ikke trenerpappaen snakke seg bort fra at det har vært forbausende mange episoder der Team Ingebrigtsen har vært involvert i disputter som har ført til protester og anker der motparten har vært Storbritannia.

* I 2015 protesterte Norge mot Storbritannia da Henrik Ingebrigtsen mente han ble hindret av en britisk løper da han ble slått ut av forsøksheatet på 1500 meter.

* I 2016 protesterte britene på armbruken tl Filip Ingebrigtsen da han forserte seg fram i feltet i forsøksheatet. Charlie Grice demonstrerte tydelig, og noe teatralsk at Filip hadde brutt reglene. Det hele endte med disk av Filip, selv om Norge anket avgjørelsen.

* I innendørs-EM i Glasgow i vinter ble Filip Ingerbigtsen disket av en britisk videodommer etter å ha blitt dyttet av en konkurrent på innsiden av listen under forsøket på 1500 meter.

* Fredag kveld la Storbritannia la inn protest mot Jakob Ingebrigtsen etter at han hadde vært på innsidene av lista etter å vært i kontakt med en konkurrent. Han ble først disket, slik at Andrew Burchart fikk plassen i finalen. Men den norske anken ble tatt til følge, og Ingebrigtsen beholdt finaleplassen.

– Bør jobbe sammen

Gjert Inghebrigtsen mener det tilfeldig at det har vært så mange disputter mellom de Team Ingerbrigtsen og Storbritannia.

– Både vi og Storbrittania og vi har utøvere som ligger på noen lunde samme nivå. De har tre fire utøvere, og vi har tre, og da er det ikke rart at det er de som havner i klammeri med hverandre, sier han.

Og mener man i framtiden heller se på mulighetene for å jobbe sammen om ting.

– Dette er egentlig en positiv ting. Det betyr at både Norge og Storbritannia har utøvere som hevder seg på et greit nivå. Vi må heller hjelpe hverandre til å prestere enda bedre så man slipper å grine seg gjennom disse forsøkene og bli sånn Lucky loser-kandidat. Så slipper vi å krangle.

Den eneste epsisioden Gjert ikke kommer til å glemme var da Filip Ingebrigtsen ble disket i OL i Rio. I Team Ingebrigtsen mener man fortsatt at Charlie Grice "filmet" og overdrev bevisst for å få nordmannen disket.

– Den var veldig spesiell, og den synes vi var langt fra en diskvalifikasjon der Grice overspilte. Og de der greiene med Filip kommer vi aldri til å akseptere var en disk, sier Gjert.