ANNEN ROLLE: Per Mertesacker er nå akademisjef i Arsenal, men forteller likevel om hvordan klubben lukkes i sin nye bok.
ANNEN ROLLE: Per Mertesacker er nå akademisjef i Arsenal, men forteller likevel om hvordan klubben lukkes i sin nye bok. Foto: Matt Dunham

Avslører Arsenal-strategi: Sendte uinteressante spillere på pressekonferanser

Per Mertesacker fikk seg et kultursjokk da han byttet ut Bundesliga med Premier League.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag fra kl. 20.15: Se Manchester United-Arsenal på TV 2 Sport Premium eller Sumo!

I sin nye bok, «Big Friendly German», forteller den tårnhøye midtstopperen om overraskelsene han fikk seg etter overgangen til Arsenal.

Blant annet ble han tatt på sengen av London-klubbens tilnærming til pressen.

Da Arsenal skulle møte Borussia Dortmund i Champions League, ble ikke Mertesacker spurt om å snakke med media.

Det til tross for at han var en sentral skikkelse på det tyske landslaget, og nylig hadde spilt i Bundesligaen. Det stod stikk i strid med det han var vant til i Werder Bremen.

– I Arsenal var ting helt annerledes. De ville ikke at alt skulle sentreres rundt enkeltspillere. I stedet foretrakk de å sende noen som kanskje var litt mindre interessante til media, forteller Mertesacker, ifølge Daily Mail.

Ydmykende tap

Da han signerte for Arsenal i 2011, hadde «The Gunners» nettopp gått på det svært ydmykende 2-8-tapet for Manchester United.

Tyskeren forventet knallharde økter og en nedbrutt spillergruppe i kjølvannet av det grufulle tapet. I stedet var det en avslappet atmosfære. Resultatet ble ikke diskutert av spillerne i det hele tatt.

Og treningen stod i stil.

– Vi tok noen løp, gjorde noen pasningsøvelser og gikk rett i garderoben, minnes Mertesacker.

Ifølge ham gjorde Arsenal alt de kunne for å beskytte spillerne sine fra negativitet. Verken presse eller fans fikk slippe til på klubbens treningsfelt. At han måtte snakke med journalister, hørte sjeldenheten til. I tillegg ble det lagt ned forbud mot å lese aviser i garderoben for å beskytte dem mot kritikk.

Mertesacker tror ikke det er sunt i det lange løp.

– Å forhindre offentligheten fra å få noen som helst form for normal tilgang til dem, gjør ikke spillerne noen tjenester. Istedenfor skaper det et vakuum som de kan flyte rundt i. Å leve et så lukket liv er ikke bra for noens utvikling, mener han.

Bekymret

35-åringen la opp i for. Nå er han akademisjef i Arsenal, og anslår overfor The Guardian at han har ansvaret for 180 unge spillere.

– De jobber for å ende opp blant den ene prosenten som lykkes i profesjonell fotball. Hvordan håndterer jeg det? Ved å være meg selv, være autentisk og ikke lyve, forklarer han.

Mertesacker er dog bekymret for noen av foreldrenes holdninger.

– Hvis familien tenker at fotball er det eneste du kan gjøre i livet, blir det vanskelig å takle presset. Noen ganger får jeg følelsen av at noen foreldre tror at sønnen skal betale for pensjonen deres, spesielt dem i London, sier han.

Mandag fra kl. 20.15: Se Manchester United-Arsenal på TV 2 Sport Premium eller Sumo!