Dansk sjokkseier i sykkel-VM

Mads Pedersen (23) fintet ut storfavorittene og sikret dansk VM-gull.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mads Pedersen vant sensasjonelt herrenes fellesstart i sykkel-VM. Han spurtslo Matteo Trentin (Italia) og Stefan Küng (Sveits) etter 261 våte og iskalde kilometer fra Leeds til Harrogate.

Dermed får 23-åringen sykle med de legendariske regnbuestripene det neste året.

– Danmark tar gullet. Det første VM-gullet for Danmark i fellesstart for herrer. Ah, hvor dejligt for Danmark, utbrøt TV 2-kommentator Christian Paasche.

– Nå skulle vi vært på en dansk kneipe. Jeg tror aldri Matteo Trentin kommer til å tilgi seg selv, fortsatte han.

Pedersen kunne knapt tro sine egne øyne i målområdet.

– Det kan ikke beskrives. Det er en guttedrøm som går i oppfyllelse. Jeg tror alle sykkelryttere ville gitt høyrearmen for å få denne trøyen, sier han til TV 2.

– Det var ikke dette jeg ventet da jeg startet i morges. Jeg skulle gå tidlig i finalen og la Valgren og Fuglsang komme bakfra. Men de kom ikke opp med van der Poel. Da handlet det bare om å overleve, overleve, overleve. Overleve til spurten, sier dansken, som fikk en telefon fra den danske kronprisen før han pratet med TV 2.

– Han gratulerte meg og sa vi hadde kjørt et flott sykkelløp, sier Pedersen.

– Han er i halvsjokk. Det var nesten ikke som han trodde det selv. Men det var velfortjent. Han var sterkest mot slutten, sier TV 2-ekspert Thor Hushovd.

– Burde ofret seg

Alexander Kristoff ble beste nordmann på 7. plass.

– Det var imponerende av Pedersen. Han var ikke nevnt av noen. At han tar Trentin mot slutten er klasse, sier Kristoff.

– Jeg følte meg ikke bra. Jeg slet med kramper mot slutten. Det var et utmattende ritt. Jeg føler at jeg fikk ut alt jeg kunne. Jeg sa til Amund at det ikke var vits i å jobbe, for jeg kjørte alt jeg hadde allerede, sier Kristoff.

Kristoff vant spurten i hovedfeltet. Hushovd stusser over den norske taktikken i finalen.

– Jeg synes en 7. plass er bra, men når vi snakker om Alexander Kristoff er det ikke godt nok. Jeg synes det var skuffende å se at Amund Grøndahl Jansen ikke ofret seg. Norge burde ofret seg for å prøve. Jeg vet at Kristoff sa til Grøndahl Jansen at han ikke trengte å ofre seg, men hadde Grøndahl Jansen ofret seg kunne Kristoff spurtet om medalje og kanskje gull, sier Hushovd.

Grøndahl Jansen forteller at han ikke hadde krefter til å henge med da toget gikk. På den siste runden hadde han ikke mye å kjøre med.

– Kristoff datt litt av, men han kom tilbake. Han er seig. Det er sterkt at han klarer å spurte. Det beste var om jeg hadde sittet med gruppen foran, men jeg var ikke helt der, sier Grøndahl Jansen.

Kortet ned løypen

Ekstreme værforhold gjorde at VM-fellesstarten ble kortere enn planlagt. Arrangøren jobbet på spreng for å fjerne store vanndammer som hadde samlet seg i løypen.

11 ryttere rev seg løs tidlig på etappen. De elleve var Nairo Quintana (Colombia), Richard Carapaz (Colombia), Primoz Roglic (Slovenia), Jan Polanc (Slovenia), Magnus Cort (Danmark), Michael Vakoc (Tsjekkia), Silvan Dillier (Sveits), Maciej Bodnar (Polen), Jonas Koch (Tyskland), Hugo Houle (Canada) og Alex Howes (USA).

Mannefall

Hovedfeltet tok igjen utbryterne på den første runden av totalt ni i Harrogate. Like før hadde en av favorittene, Philippe Gilbert, vært i bakken. Gilbert fikk hjelp fra unggutten Remco Evenepoel, men veteranen klarte aldri å komme tilbake. En tydelig skuffet Gilbert tørket tårer i målområdet.

Men Gilbert var ikke den eneste profilerte rytteren som ga seg underveis. Regjerende mester Alejandro Valverde, den irske spurteren Sam Bennett og outsideren Diego Ulissi ga seg tidlig.

Lawson Craddock og Stefan Küng startet angrepsfesten med 67 km igjen. Craddock falt av, men Küng fikk etter hvert selskap av Mathieu van der Poel (Nederland), Gianni Moscon (Italia), Matteo Trentin (Italia) og Mads Pedersen (Danmark). Kvintetten skaffet seg et forsprang på nesten ett minutt før hovedfeltet fikk opp farten.

Van der Poel eksploderte

Ut på den siste runden ledet kvintetten med 48 sekunder. Plutselig kollapset favoritten van der Poel. Nederlenderen forsvant gjennom hele hovedfeltet, som hele tiden tapte terreng til de fire i tet.

Küng satte inn et lite rykk og kvittet seg med Moscon. Pedersen og Trentin hang seg på. Trioen holdt sammen helt inn på oppløpet. Der var Pedersen sterkest.