Demonstrantene i Hongkong beskytter seg mot tåregass med paraplyer og gassmasker.
Demonstrantene i Hongkong beskytter seg mot tåregass med paraplyer og gassmasker. Foto: Mohd Rasfan

Demonstrantene i Hongkong trapper opp

Politiet bruker tåregass og gummikuler mot demonstranter i Hongkong.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Protestbevegelsen i Hongkong har de siste dagene trappet opp demonstrasjonene i forbindelse med at Kina tirsdag skal markere at kommunistpartiet har sittet ved makten i 70 år.

Tåregass og sammenstøt

Søndag bruker politiet tåregass, pepperspray og gummikuler mot demonstrantene. Det oppsto tumulter etter at politiet gjorde flere pågripelser.

Det ble senere også brukt tåregass mot demonstranter som kastet bensinbomber. En rekke har også blitt arrestert utenfor regjeringsbygget som følge av opptøyene.

Tusener av demonstranter marsjerer mot regjeringsområdet, og de roper blant annet: «Støtt opp om Hongkong, kjemp for frihet».

Mange av demonstrantene er som vanlig kledd i svart og har med paraplyer og plakater med slagord om demokrati. Det er også demonstranter som veiver med utenlandske flagg. Også norsk.

Demonstranter bærer flagg fra ulike nasjoner under demonstrasjonen søndag.
Demonstranter bærer flagg fra ulike nasjoner under demonstrasjonen søndag. Foto: Isaac Lawrence

Politiet har nedlagt forbud mot demonstrasjoner, og stemningen i området blir beskrevet som svært anspent.

Et politihelikopter er blitt observert flygende over området, og noen demonstranter skal ha tagget på vegger og knust vinduer.

Vil overskygge Kina

Tirsdag skal Kina avholde en storstilt markering av nasjonaldagen, og det er blant annet ventet en militærparade som skal vise at militæret har blitt kraftig rustet opp.

Det kom til sammenstøt mellom politi og demonstranter i handlestrøket, Wanchai, søndag.(Photo by Philip FONG / AFP)
Det kom til sammenstøt mellom politi og demonstranter i handlestrøket, Wanchai, søndag.(Photo by Philip FONG / AFP) Foto: Philip Fong

Det skal avholdes «anti-totalitære» demonstrasjoner over hele verden knyttet til nasjonaldagen. Det er allerede blitt avholdt demonstrasjoner i Australia og Taiwan, mens det er ventet at det også vil skje i Europa og USA.

Demonstrantene håper at protestene vil overskygge Kinas storstilte feiring.

Krever demokrati

Lørdag avfyrte politiet tåregass og brukte vannkanoner etter at en gruppe demonstranter i det som ellers var en fredelig massemønstring, kastet murstein og molotovcocktails mot offentlige kontorer. Det er anslått at 300.000 personer demonstrerte.

Hongkong, som har hatt delvis selvstyre siden territoriet ble tilbakeført til Kina i 1997, har vært herjet av massive demonstrasjoner de siste månedene. Demonstrantene krever blant annet større demokratisk frihet og at politiets voldsbruk mot demonstranter blir gransket.

(©NTB/TV 2)