HERJER I LA LIGA: Men Martin Ødegaard mener det ikke er i beina han har sin største styrke. Foto: AP Photo/Alvaro Barrientos
HERJER I LA LIGA: Men Martin Ødegaard mener det ikke er i beina han har sin største styrke. Foto: AP Photo/Alvaro Barrientos

Ødegaard: Dette er min sterkeste egenskap

Han briljerer med finesser og geniale pasninger, men det er noe helt annet Martin Ødegaard ser på som sin store styrke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra stortalent til avskrevet – og deretter til å bli ansett som et av verdenfotballens største talenter i løpet av drøye fire år: Det er liten tvil om at eventyret Martin Ødegaard (20) er helt spesielt.

– Det var sikkert mange som avskrev meg en periode der og trodde at jeg hadde gjort et feilvalg da jeg gikk til Real Madrid. Men det må folk gjerne få mene, sier Martin Ødegaard til TV 2.

Lysluggen fra Drammen var nemlig stortalentet som kunne velge blant klubber i hele Europa. Til slutt bestemte han seg for det heteste alternativet av dem alle: Gigantklubben Real Madrid. Forventningene var enorme, men et par år senere slet nordmannen med både selvtilliten og spilletiden.

«Flopp», meldte kritikerne og nærmest avskrev stortalentet som de mente hadde tatt vann over hodet med Madrid-overgangen. Men så - via nederlandsk fotball og deretter i spansk fotball i år - har Ødegaard igjen blomstret. Superlativene hagler og flere mener 20-åringen har vært den beste spilleren i en av verdens tøffeste ligaer hittil i år.

– Min kanskje sterkeste egenskap

Oppturene og nedturene, om det er lov å kalle dem det, har skjedd allerede til tross for at Martin Ødegaard fortsatt bare er 20 år. At han har vært gjennom et press fra omverdenen – både positivt og negativt – som særdeles få andre får oppleve gjennom livet, er det ingen som helst tvil om.

– Jeg føler at jeg har vært gjennom veldig mye allerede. Det tror jeg har gjort meg sterkere, sier Ødegaard selv om erfaringen fra de siste drøye fire årene.

Det virker åpenbart at Ødegaard har hatt et bevisst forhold til nettopp dette. For til tross for at det er på banen Ødegaard først og fremst har glimret med sin finesse og genialitet, mener 20-åringen selv at hans kanskje største styrke handler om noe helt annet enn det som skjer på banen.

– Jeg føler det kanskje er min sterkeste egenskap, det at jeg er flink til å håndtere ting og holde fokus. Det å håndtere både positive og negative ting har jeg vært god på. Jeg tror det er noe av det viktigste for meg, sier han.

Han sier han har forståelse for at folk har avskrevet ham. Han vil på ingen måte slå tilbake mot kritikerne, det er liksom ikke hans stil. Likevel innrømmer han det opplagte:

– Selvfølgelig er det godt for meg å ta nivået. Det er godt å vise det til dem, sier Ødegaard.

Åpen om Madrid-motgang I år har han nemlig vært Real Sociedads klart beste spiller.

Det åpnet med at Ødegaard ble matchvinner borte mot Mallorca. Deretter ble en rekke strålende prestasjoner den siste tiden toppet med en spinnvill målgivende pasning i 3-0-seieren mot Alavez denne uken.

– Jeg har aldri tvilt på meg selv. Men det var en periode i Madrid jeg følte var vanskelig. Da følte jeg at jeg ikke leverte på Castilla. Det var ikke alltid at ting fløt like godt, men jeg kjente meg alltid trygg på at jeg hadde ferdighetene til å spille der, påpeker han.

Det er liten tvil om at Martin Ødegaard – som tross alt knapt var konfirmert - kjente det psykiske presset. Det knyttet seg litt da han spilte, og det som normalt sett var en leken unggutt slet med å utfolde seg. Løsningen ble etter hvert nederlandsk fotball og Herenveen. Ødegaard tok et steg tilbake for å kunne ta to steg fram.

– Jeg kjente at jeg hadde det i meg, og derfor var det viktig at jeg fikk komme meg til et sted der jeg fikk tillit og spille. Jeg kom til noen som trodde ordentlig på meg, forteller han.

Resten er egentlig historie allerede. Etter en litt trang start i Nederland, tok Ødegaard gradvis steg. Til slutt var han en av ligaens beste spillere.

Tror på Real Madrid-drømmen

I Nederland fikk Ødegaard tilbake selvtilliten som gjorde at han følte seg klar for spansk fotball. Til tross for at en rekke klubber Europa rundt jaktet ham igjen, var det hos Real Sociedad at Ødegaard følte matchen var best.

Det blant annet fordi at Real Madrid-drømmen ligger der i horisonten. På veien dit er spansk fotball og La Liga som 20-åring et perfekt steg. Men fortsatt er det langt opp og fram, selv om enkelte allerede har tatt til orde for at Martin Ødegaard fra Drammen allerede er klar for å bidra hos Real Madrid. Men som Ødegaard selv er fullstendig klar over: Real Madrid ønsker seg kun verdensklasse-spillere. Martin Ødegaard tror det er realistisk å havne der en dag, men samtidig mener 20-åringen at det inntil videre kan være fornuftig å holde beina på bakken og være litt tålmodig.

– Det er bare spilt seks kamper i La Liga hittil. Forhåpentligvis har jeg mye mer å vise. Det er bare å fortsette jobbe hardt og gjøre det jeg kan for å bli bedre. Så får vi se hvordan det ender, sier han.