Anken tatt til følge: Jakob Ingebrigtsen får løpe VM-finalen

Jakob Ingebrigtsen ble først diskvalifisert, men anken ble tatt til følge. Dermed stiller nordmannen til start i finalen på 5000 meter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se hvorfor Jakob først ble disket i videovinduet! Video med tillatelse fra NRK.

Fredag kveld bekreftes det at anken er tatt til følge og at Jakob Ingebrigtsen likevel får stille til start på VM-finalen på 5000 meter.

Lillebror Ingebrigtsen ble diskvalifisert etter å ha kvalifisert seg for finalen etter en protest fra britene etter at han hadde noen steg på utsiden av banen. En ny jury vurderte anken og tok denne til følge.

Etter avgjørelsen fikk TV 2 se den skriftlige begrunnelsen til juryen. De konkluderte med at stegene Jakob tok utenfor banen var et resultat av kontakt med en annen løper, og at han ikke dro noe nytte av situasjonen.

Jakob fikk selv lov til å bekrefte de gode nyhetene foran et samlet pressekorps.

– Jeg ble topp fem, gliste han og løftet armene i været.

– Jeg er lettet over at reglementet funker innimellom til fordel for de uskyldige. Jeg følte hele tiden at jeg ikke gjorde noe galt, og det ser vi på diverse videoer, fortsetter 19-åringen.

Brødrene Henrik og Filip Ingebrigtsen løper også mandagens finale.

Knut Skeie Solberg, Friidrettsforbundets pressesjef, mente at de hadde en god sak og valgte å anke av to grunner. Den første er de mener Jakob ble tvunget til å gjøre det etter et dytt. Den andre grunnen er at det skjer på langsiden, ikke i svingen, noe som skal utgjøre en stor forskjell i reglementet.

– Det har vært forferdelig, men jo lenger tid det gikk, jo tryggere var jeg på at det var tunge diskusjoner og vi ble sikre på at de ville ta anken til følge. Heldigvis blir det tre gutter i finalen. Det ble to-tre tøffe timer, men jeg ser alle dere smiler, så alle er fornøyd, sier pappa og trener Gjert Ingebrigtsen til et stort presseoppbud.

Kontrabeskjed

Grunnen til diskvalifiseringen var at Jakob tråkket utenfor banen med 200 meter igjen. På TV-bildene så det ut til at han fikk et lite dytt, som gjorde at han mistet balansen.

En knapp time etter løpet sa Gjert Ingebrigtsen at risikoen for at Jakob blir disket er over.

– Han er ikke disket. Det er bare å slutte å gnåle om det. Skulle han vært disket, er det da han kom i mål. Det er da du blir disket, sa faren.

Få minutter senere kom kontrabeskjeden.

Gjert lynende forbannet

Gjert og friidrettsforbundets toppidrettssjef Erlend Slokvik var så inne hos juryen. Gjert var lynende forbannet før han gikk inn.

– Slokvik stod hos juryen frem til en time etter løpet. Uten å høre noe. Dette er noe forbanna rot, sa treneren.

På vei inn til juryen litt senere var Jakob omringet av norsk presse.

– Det er ikke så mye jeg kan gjøre. Det er jo håpløst, sier Jakob til TV 2.

– Blir du dyttet?

– Ja. Jeg hadde to etiopiere som løp inn og ut foran meg i elleve runder før dette skjedde. Da må jeg manøvrere meg bak dem. Så er reaksjonen til noen som blir fratatt plassen at de skvetter. Da blir det mye armer og bein, svarer Jakob.

– Da havner jeg i en uheldig situasjon. Så er det politikk at de som taper blir sure, og så dytter man dem som vinner utforbi, fortsetter han.

– Tror du det var bevisst, og at de prøvde å finte deg ut?

– Ikke bevisst, men det er jo politikk der de dårlige skal komme foran de beste, svarer han.

– Utrolig typisk

Mamma Tone trekker parallellen til innendørs-EM i Glasgow, der Filip ble disket for en lignende hendelse.

– Det er så utrolig typisk at det skjer oss. Det er som om man lurer på at konkurrentene spekulerer i dette. Guttene sier at de andre i feltet tenker at det bare er å dytte en Ingebrigtsen over lista, så er vi kvitt ham, sier Tone til TV 2.

– For dette skjedde med Filip i innendørs-EM?

– Ja, da var det Filip. Men jeg håper jo ikke at det er det som har skjedd. Jeg så ikke at han ble dyttet, fordi jeg satt på feil side av stadion, svarer hun.

Henrik og Filip videre

19-åringen plasserte seg midt i feltet de første rundene. Der ble han liggende til den siste runden.

Inn mot oppløpet fikk han det trangt i innersvingen og hadde mange løpere foran seg. Det var da han tråkket utenfor banen. Jakob sikret seg fjerdeplassen med en sterk sluttspurt. De fem beste gikk direkte til finale, og tiden ble 13.25,20.

I heatet etter kvalifiserte både Filip og Henrik seg til finalen. Filip med tredjeplass og tiden 13.20,52, mens Henrik tok seg videre på tid med sjuendeplass og 13.21,22.