Chelsea-trioen: – Det er en helt annen verden

I Chelsea har Maren Mjelde, Maria Thorisdottir og Guro Reiten alt som trengs for å lykkes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

London (TV 2): Høy musikk høres fra en garderobe på treningsfeltet til Chelsea i London. Etterhvert kommer jentene tuslende ut, setter seg på trappen, knyter skolissene og går mot en strøken gressmatte mens den karakteristiske lyden av skruknotter slår mot asfalten. På veien tar Maren Mjelde, Maria Thorisdottir og Guro Reiten seg tid til å stoppe og hilse på TV 2s journalist og fotograf. Et scenario som neppe hadde skjedd 500 meter lenger borte, der Chelseas herrelag holder til.

Det er fremdeles en jobb å gjøre om man skal sammenligne med gutta, men kvinnefotballen er på god vei. Aldri før har kvaliteten vært bedre, oppmerksomheten så oppløftende og interessen fra publikum så stor. Et godt bilde kan hentes fra Englands kvinnelandslag. Lionesses har solgt over 90.000 billetter til sine to neste landskamper mot Brasil og Tyskland. Mjelde, som har vært lengst i Chelsea av den norske trioen, liker det hun ser.

– Det er slike øyeblikk vi lever for. Det er så fortjent. Det er dette vi har jobbet så lenge for å oppnå. Det er spennende for oss spillere, men også for sponsorer og investorer å se hvor langt man kan ta kvinnefotballen, sier Mjelde som i en alder av 29 har fått vært med på hele utviklingen.

– Fremtiden ser veldig lys ut, så de yngre kan bare glede seg og jobbe steinhardt for da kan de ha proffkarrièrer i 15 år om de vil. Så bra begynner tilbudet for oss kvinner å bli, forteller Mjelde.

Som natt og dag

Mjelde og Thorisdottir har allerede vært noen år i Chelsea, mens Reiten ble plukket opp av den britiske klubben i sommer. Hun trengte ikke lang betenkningstid da Chelsea viste sin interesse. Overgangen fra Toppserien i Norge, til spill for en av Englands beste klubber, har vært stor.

– Det er en helt annen verden. Det er ingenting som ikke er på stell. Da Chelsea ringte var jeg ikke så vond å be. Jeg trengte en ny utfordring, sier Reiten, som spilte for LSK Kvinner fra 2017 til i sommer.

Sammen med Thorisdottir, viser Reiten TV 2 rundt på treningsanlegget Cobham. Der ser det ut til at de har alt de trenger.

– Styrke, prehab, ulike behandlinger, medisinsk apparat... Jentene lister opp litt av hva de har tilgang på mens de guider oss gjennom garderober, massasjebenker, bootroom og ulike treningsrom.

– I Lillestrøm hadde vi ikke egen garderobe en gang. Her kommer vi til duk og dekket bord. Jeg har vært her i cirka tre måneder nå, og har vel bare kjørt to vaskemaskiner hjemme. Her er det bare å komme å hente reint treningstøy hver eneste dag og levere skittentøyet fra deg når du går. Vi skal ikke klage, er Reiten og Thorisdottir enige om.

– Best å være i utlandet

– Det er aldri enkelt å skulle lykkes som fotballspiller. Men veien dit er enklere her enn om man hadde vært hjemme. Jeg merker godt hvordan det er å ikke ha studier eller jobb å forholde seg til i tillegg til fotballen, slik det ofte er i Norge. Her kan jeg fokusere hundre prosent på treningen for å bli best mulig. Akkurat nå tror jeg det er best å være i utlandet, sier Thorisdottir.

Mjelde utdyper det lagvenninnen sier:

– Jeg forstår veldig godt de som ønsker å dra til utlandet når de får tilbudet. Spesielt når de kan se hva vi har fått til de siste årene. Det som skjer her i England nå er ganske stort. Men det er jo synd for Toppserien i Norge sin del at så mange drar, men igjen er det bra for landslaget å ha så mange spillere i gode utenlandske klubber. Per nå er vi 14 av 23 spillere på landslaget som spiller klubbfotball utenfor Norge, forteller Mjelde.

At spillerne har et bedre grunnlag for å maksimere eget potensial langt bedre i utlandet, enn i Norge, er det liten tvil om.

– Den engelske ligaen er mye tøffere, det går mye fortere, man får mindre tid til å tenke. Skal man henge med her må man være skjerpet, hele tiden. Alle lagene er gode. Det finnes ingen kamper her som vi kan ta lett på. Man fikk ikke nødvendigvis den samme matchingen hver helg hjemme i Toppserien.

Den norske trioen virker å trives i hverandres selskap, og ikke minst i storklubben Chelsea. Ferdig trent, ferdig dusjet, ferdig spist, ferdig med møter og restitusjon, er det på tide å vende snuten hjemover før akkurat det samme gjentar seg neste dag. Hver dag jobbes det knallhardt for å ta nye steg, utvikle seg enda mer. Det er noe stort på gang innen kvinnefotballen, vi ser det på det norske landslaget og i klubbhverdagen til våre beste kvinner. Thorisdottir avslutter med et glimt i øyet:

– Vi kan jo spille fotball vi også. Nå gjelder det å holde øyene oppe, sier hun og gjør sine egne så store som mulig før hun forsvinner i latter ut døren på Cobham.