MOLDE: Statsadvokat Magne Nyborg.
MOLDE: Statsadvokat Magne Nyborg. Foto: Arne Rovick

Vil ha tre års fengsel i forsvinningssaken

Aktor kom med påstand om tre års ubetinget fengsel for den 39 år gamle mannen som iscenesatte sin egen forsvinning ved å plante blod i en bil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den ungarske mannen er tiltalt for å ha iscenesatt sin egen forsvinning, og å plante bevis mot et ektepar fra Molde.

– Tiltaltes handlinger er godt innenfor det som må kalles grove uriktige anklager mot ekteparet. For ekteparet har konsekvensene vært store. De satt varetektsfengslet og isolert, eneste grunn til at de ikke satt lengre var fordi tiltalte ble funnet så raskt, sa aktor Magne Nyborg i sin prosedyre ifølge Romsdals Budstikke.

Den oppsiktsvekkende saken startet i Molde i juni 2018 og fikk voldsom oppmerksomhet i alle landets medier. Den ungarske bilmekanikeren ble da meldt savnet fordi han ikke møtte på jobb på bilverkstedet han arbeidet.

Oppkonstruerte forklaringer

Politiet iverksatte en massiv etterforskning med bistand fra Kripos. Mannen ble etterlyst internasjonalt og to tjern ble tømt i et forsøk på å finne mannen.

– Tiltalte har over tid planlagt handlingen. Han har samlet bevis mot ekteparet og iscenesatt sin forvinning. Hensikten var å få ekteparet tiltalt for drap, sa Nyborg.

Aktor sa videre at den tiltalte ikke har bidratt under etterforskningen av saken.

– Han har ingen plausibel forklaring på sine handlinger, de forklaringer han har gitt framstår som oppkonstruerte og tilpasset de bevis politiet har lagt fram for ham, sa aktor.

I aktors innledningsforedrag i Romsdal tingrett tirsdag kom det frem en rekke oppsiktsvekkende opplysninger i saken der en 39-åring er tiltalt for å iverksette sin egen forsvinning – for å rette straffansvaret mot et ektepar.

– Påtalemyndigheten mener at tiltalte hadde et forhold til kvinnen og arrangerte forsvinningen for å ramme hennes mann, fremholdt aktor, statsadvokat Magne Nyborg.

Plantet blod

I aktors innledningsforedrag kom det også frem at da politiet tok seg inn i leiligheten til 39-åringen, fant de blodspor og et knust glass som trolig har et fingeravtrykk tilhørende ektemannen til hans elskerinne.

– Underveis i etterforskningen kom det frem at mannen lå i en konflikt med en mann i Molde på grunn av at han hadde et forhold til hennes kone, opplyste aktor.

Ekteparet ble avhørt og politiet mente at de holdt tilbake opplysninger i saken, som førte til at begge ble siktet for bortføring og varetektsfengslet. Da politiet beslagla bilen til ekteparet, ble tiltaltes blod funnet i bilen.

– Vi mener å føre bevis for at tiltalte plantet blodsporene av seg selv i bilen til ekteparet da denne var inne på service på verkstedet der tiltalte jobber. Dette skjedde bare få dager før forsvinningen, opplyste aktor.

I en konvolutt under madrassen fant også politiet gjenstander og en minnepenn med opptak som kunne knyttes til ekteparet, og som påtalemyndigheten er med å underbygge at forsvinningen ble fabrikert.