SØK LY!: Det vil bli store mengder nedbør i hovedstaden og resten av Østlandet. Det første bildet viser værmeldingen klokken 18 fredag, mens det andre bildet viser værmeldingen for fredag klokken 21.
SØK LY!: Det vil bli store mengder nedbør i hovedstaden og resten av Østlandet. Det første bildet viser værmeldingen klokken 18 fredag, mens det andre bildet viser værmeldingen for fredag klokken 21. Foto: StormGeo

farevarsel:

Advarer mot store mengder regn

Østlandet må belage seg på store mengder med regn fredag. Politiet sier det er åpenbar fare for redusert fremkommelighet på veiene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det nærmer seg oktober, og fredag melder det ruskete høstværet for alvor sin ankomst.

I store deler av Østlandet skal det regne svært mye, og det er derfor sendt ut gult farevarsel fra Meteorologisk institutt.

– Det er en front som passerer Østlandet i dag. Det skal fortsette å regne mye frem til i kveld. Prognosene har ligget på 40-60 millimeter i løpet av en døgn, og det meste kommer på morgenen og frem til i kveld, sier meteorolog hos Storm, Cecilie Villanger, til TV 2.

Hun sier det er fare for oversvømmelse, og at det vil komme 30-50 millimeter nedbør i løpet av de tolv første timene fredag.

– Det kan føre til opphopning av vann på veier og vanskelige kjøreforhold, sier Villanger.

Fylkene som i hovedsak rammes er Buskerud, Oslo, Akershus og Vestfold.

– Det vil være bygevær på Østlandet lørdag også, men ikke den samme mengden. Når vi kommer til søndagen, er det litt lettere vær. Det vil ikke være mye sol, men kanskje en fin kveld, sier meteorologen.

– Det er et litt mindre lavtrykk som passerer Sørlandet fredag, legger hun til.

Politiet advarer

Politiet i Øst skriver på Twitter at de som skal ut på veien må tilpasse hastigheten og kjøre etter forholdene.

– Det er åpenbar fare for overvann og redusert fremkommelighet. Stengte veier kan bli resultatet, skriver politiet.

Best i nord

Det beste været fredag finner man i Nord-Norge, med oppholdsvær og perioder med sol. Temperaturen ligger over det som er normalt, med temperaturer opp i 14 grader.

– Det vil bli opphold. På morgenen er det lavt skydekke lengst nord, men de får en oppklaring fra cirka midt på dagen med pent vær.

I Trøndelag blir det hovedsaklig opphold, men kanskje litt regn i indre strøk der Trøndelag møter Østlandet.