Saudi-Arabia åpner for turister – men Amnesty advarer

Et av verdens mest lukkede land, Saudi-Arabia, satser for fullt på turisme. Det konservative kongedømmet lokker med sol, strender og unike kulturskatter. Men spørsmålet er om det er nok til å lokke turister til et så kontroversielt land.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Asurblått hav og milelange strender. Ørkensafari og historiske perler. Bygging av enorme ferieparadis der luksus er hovedingrediensen. Saudi-Arabia sparer ikke på noe når de nå satser enormt på turisme.

Fredag lanserte Saudi-Arabia nye turistvisumregler som skal gjøre det enkelt for folk i 49 land å søke om turistvisum i landet. For nordmenn vil det koste rett over 1000-lappen for å få innvilget søknaden, og gir muligheten til å oppholde seg 180 dager i landet.

Unike UNESCO-områder

– Se opp, det er litt glatt. Og pass på hodet.

Al Qarah-fjellet i Saudi-Arabia byr på kilometerlange grotter. Foto: Sonja Skeistrand Sunde/TV 2
Al Qarah-fjellet i Saudi-Arabia byr på kilometerlange grotter. Foto: Sonja Skeistrand Sunde/TV 2

Mohammed Ali jobber frivillig som turistguide i grottesystemet i Al Qarah-fjellet i Saudi-Arabia. Nå loser han oss gjennom lange grotteganger og mørke huler.

– Fjellet er 11 millioner år gammelt. For fem tusen år siden bodde det mennesker her inne i grottene, forklarer han, før han stolt legger til:

– Hele dette området er på UNESCOs verdensarvliste.

Den ivrige turistguiden bruker fritiden sin på å vise grottene til besøkende, og han er glad for at myndighetene nå satser på turisme.

– Saudi-Arabia er fullt av rik historie og kulturell arv som jeg håper alle i verden får oppleve.

Brudd på menneskerettighetene

Men spørsmålet er om dette er nok til å lokke turister til et så kontroversielt land som Saudi-Arabia. Kongedømmet er mest kjent for sine stadige menneskerettighetsbrudd og undertrykking av kvinner. En rekke kvinneaktivister sitter fremdeles fengslet.

Al Qarah er en del av Al Ahsa-oasen, som ligger på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Sonja Skeistrand Sunde/ TV 2
Al Qarah er en del av Al Ahsa-oasen, som ligger på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Sonja Skeistrand Sunde/ TV 2

Saudi-Arabia har også fått flengende internasjonal kritikk for sin krigføring i Jemen, en krig som har skapt ufattelige lidelser for den sultende befolkningen.

– Saudi-Arabia bruker milliarder av kroner på å sminke sitt image i utlandet, sier seniorrådgiver i Amnesty International, Ina Tin, til TV 2.

Økonomi fremfor dobbeltmoral

Hun mener Saudi-Arabias dobbeltmoral er forkastelig.

– Saudi-Arabia er et av verdens verste land når det kommer til brudd på menneskerettigheter. På alle områder, forklarer Tin.

– Dette er en del av imagebyggingen saudiske myndigheter holder på med nå. Det er en del av prosjektet til kronprins Mohammed bin Salman om å få hjulene i gang i Saudi-Arabia, sier hun.

Og det kan Saudi-Arabias ambassade i Norge bekrefte. I en epost til TV 2 skriver de:

Dammam, Saudi-Arabia: Det moderne og det tradisjonelle går ofte hånd i hånd i det konservative kongedømmet. Foto: Sonja Skeistrand Sunde/TV 2
Dammam, Saudi-Arabia: Det moderne og det tradisjonelle går ofte hånd i hånd i det konservative kongedømmet. Foto: Sonja Skeistrand Sunde/TV 2

– Saudi-Arabia håper på å sikre internasjonal investering i turistindustrien, og ønsker å øke turismen fra 3 prosent til 10 prosent i løpet av 2030.

Blir ikke charter-mål med det første

Reiseselskapene Apollo, Ving og TUI tilbyr alle destinasjoner i Saudi-Arabias nabolag, i fremste rekke De forente arabiske emirater. Men ingen av dem har så langt planer om å satse på Saudi-Arabia, opplyser de til TV 2. Men TUI sier de følger interessert med på utviklingen:

– Vi vil nok ikke tilby Saudi-Arabia med det første, men det er alltid interessant med nye turistdestinasjoner. Det blir spennende å se hvordan dette blir mottatt av norske reisende, sier Nora Aspengren, kommunikasjonssjef i TUI.