I SØKELYSET: Etterretningssjef Joesph Maguire var hardt presset under torsdagens høring om varslersaken.
I SØKELYSET: Etterretningssjef Joesph Maguire var hardt presset under torsdagens høring om varslersaken. Foto: Alex Wong

USAs etterretningssjef:
– Saken er uten sidestykke

USAs etterretningssjef Joseph Maguire vitnet torsdag ettermiddag om sin rolle i håndteringen av varselet mot Donald Trump. Presidenten sammenlikner varsleren med en spion.

En sensurert versjon av varselet ble offentliggjort i ettermiddag. Varselet hevder Trump utøvde maktmisbruk gjennom telefonsamtalen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Samtidig skal Det Hvite Hus ha forsøkt å legge lokk på samtalen.

Maguire måtte torsdag forklare hvorfor han har tilbakeholdt varselet fra Kongressen.

Bakgrunn: Alt du må vite om varselsaken mot Donald Trump

– Varsleren gjorde det riktige

– Jeg mener at denne saken er uten sidestykke. Jeg mener også at jeg har fulgt loven og gjort alt riktig i min håndtering av denne klagen, innledet Maguire.

Etterretningssjefen sa videre at han mener varsleren har handlet i god tro, men at det ikke er opp til Maguire å avgjøre hvorvidt varslerens klage er troverdig.

– Jeg mener varsleren har fulgt loven hele tiden. Jeg mener varsleren gjorde det riktige, sa Maguire.

– Da jeg så denne klagen, visste jeg umiddelbart at dette var en alvorlig sak.

  • En sensurert versjon av varselet mot president Donald Trump ble offentliggjort torsdag.
  • Ifølge varselet har en rekke kilder sett presidenten bruke telefonsamtalen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til å «fremme sine personlige interesser».
  • Ifølge varselet skal all dokumentasjon av samtalen blitt «låst ned» av ledende skikkelser i Det Hvite Hus. Dokumentasjonen skal ha blitt lagret på en datamaskin som kun brukes til topphemmelig informasjon om nasjonal sikkerhet.
  • Trumps personlige advokat, Rudy Guilliani, skal gjentatte ganger sagt at han ville oppfordre Ukraina til å etterforskningen Joe Bidens sønn, Hunter Biden.
  • Amerikanske statsansatte skal ha sagt at Ukraina følte at de kun ville få til et offisielt statsmøte med USA dersom de «spilte ball» med USA angående Biden-etterforskningen.
  • Ordren om å tilbakeholde militærbistand til Ukraina kom «direkte fra presidenten».

Nektet å kommentere samtale med Trump

Maguire ble gjentatte ganger presset til å svare på om han har diskutert varselet med Donald Trump. Det ville Maguire ikke svare på.

– Samtaler jeg har som etterretningssjef med presidenten er konfidensielle. Dersom jeg avslører innholdet i disse samtalene vil det ødelegge mitt forhold med presidenten, sa Maguire.

Maguire forklarte at han forhørte seg med Det Hvite Hus da han mottok varselet, som informerte om at Maguire ikke var forpliktet til å dele klagen videre.

– Det Hvite Hus har ikke instruert meg om å holde varselet tilbake fra Kongressen, sa Maguire.

Fullmakt stanset Maguire

Varslerens leverte sin klage 12. august. Ifølge Maguire kunne han ikke ta varselet videre til Kongressen fordi det inneholdt informasjon som var beskyttet av et såkalt «utøvende privilegium» (executive privilege).

Dette privilegiet er en fullmakt som gir presidenten beskyttelse fra innsikt i enkelte saker. Dette er av hensyn til de sensitive områdene presidenten ofte må jobbe innenfor.

– Dette er et privilegium jeg ikke kan avfeie. På grunn av dette hadde vi ikke anledning til å dele detaljene i varselet.

Trump: – Nærmest en spion

Varslersaken har fullstendig dominert det amerikanske nyhetsbildet de siste dagene. Trump insisterer på at han ikke har gjort noe galt, og langet ut mot demokratene på Twitter.

Senere uttalte han seg også til pressen, og brukte kraftige ord for å beskrive varsleren.

– Denne fyren er nærmest en spion. Dere vet hva vi pleide å gjøre i gamledager, da vi visste hvordan vi håndterte spioner og forræderi, ikke sant? Vi pleide å håndtere det litt forskjellig enn hva vi gjør nå, sier Trump ifølge New York Times.

Trump fortalte at han hadde sett litt av høringen ombord på Air Force One, og hevdet etterforskningen er politisk motivert.

– Demokratene kommer til å tape valget, og de vet det. Det er derfor de gjør dette, sa Trump ifølge CNN.

– Hva demokratene gjør mot dette landet er en skam, og det skulle ikke vært lov. Det skulle vært en måte å stoppe det på, la presidenten til.

Jobber for rask etterforskning

Demokrat og leder for Husets etterretningskomité Adam Schiff, er en av ofrene for presidentens vrede.

Schiff ledet høringen torsdag, og insisterer på at etterforskningen vil gå raskt fremover.

– Vi vil gå fremover så raskt som mulig. Vi jobber hurtig med å gjennomføre etterforskningen, sier Schiff.

– Det er vanskelig å forestille seg noe mer alvorlig enn anklagene i dette varselet, legger Schiff til.

Etter torsdagens høring jobber demokratene intenst for at varsleren selv skal vitne for Husets etterretningskomité.