RIKSRETT?: Donald Trump er i hardt vær om dagen, og det blir etter all sannsynlighet innledet en riksrettsprosess mot ham.
RIKSRETT?: Donald Trump er i hardt vær om dagen, og det blir etter all sannsynlighet innledet en riksrettsprosess mot ham. Foto: Evan Vucci

Varsler hevder Det hvite hus la lokk på samtalen mellom Trump og Ukrainas president

Torsdag ble en sladdet versjon av varselet mot president Donald Trump offentliggjort av kongresskomiteen. I varselet kommer det fram at det skal ha blitt lagt lokk på samtalen mellom Trump og Ukrainas president.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Varslerrapporten er en viktig årsak til at demokratene i Kongressen har startet en riksrettsprosess mot Trump.

I dokumentet skriver varsleren at han har mottatt informasjon fra flere tjenestemenn i den amerikanske regjeringen om at presidenten bruker sin makt til å få et annet land til å blande seg inn i det amerikanske presidentvalget neste år.

Identiteten til varsleren er ikke kjent. Rapporten i sin helhet kan du lese her.

– La lokk på samtalen

Frigitte utskrifter av USAs president Donald Trumps samtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj viser at Trump forsøkte å få i gang en etterforskning av rivalen Joe Biden og hans sønn, ved å be den ukrainske lederen om «en tjeneste».

I rapporten kommer det også fram at Det hvite hus skal ha forsøkt å legge lokk på samtalen mellom Trump og Zelenskyj.

Transkriptet av samtalen skal ha blitt lagret i et annet system som ellers brukes til å håndtere klassifisert informasjon som er spesielt sensitiv. Tjenestemennene varsleren har snakket med sier de fikk beskjed av advokater i Det hvite hus om å gjøre dette.

Rapporten er skrevet av Michael Atkinson, som er ombudsmannen for amerikanske etterretningstjenester. Han betegner varselet som troverdig i sin rapport.

– Det mest grafiske beviset

Demokraten Adam Schiff, som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus, beskriver innholdet som «urovekkende».

– Jeg fant anklagene i varselet svært urovekkende, og også veldig troverdige. Varselet avslører alvorlige overtramp og gir informasjon til komiteen som kan følges opp, sier han.

Under en høring i etterretningskomiteen torsdag går Schiff enda et skritt lengre, og beskriver transkriptet av samtalen mellom Trump og Zelenskyj som «det mest grafiske beviset på at presidenten har forrådt eden han avga da han ble president».

Demokraten Adam Schiff, som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus, gikk torsdag hardt ut i sin beskrivelse av varslerrapporten og transkriptet av samtalen mellom Trump og Zelenskyj.
Demokraten Adam Schiff, som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus, gikk torsdag hardt ut i sin beskrivelse av varslerrapporten og transkriptet av samtalen mellom Trump og Zelenskyj. Foto: Brendan Smialowski

– Han forrådte sitt løfte om å beskytte vår nasjonale sikkerhet og forrådte sitt løfte om å beskytte vår grunnlov, sier Schiff.

Republikaneren Devin Nunes, et sentralt medlem i etterretningskomiteen, hevder imidlertid at varselet er basert på rykter.

Joseph Maguire, fungerende nasjonal etterretningssjef i USA, forklarte seg også i høringen. Han har vært i hardt vær og fått kritikk for å ha holdt varselet mot Trump skjult, men hevder at han har gjort sin plikt i behandlingen av varselet. Det begrunner han med at han mener innholdet var underlagt utøvende privilegium.

På spørsmål om han mener presidenten har begått en seriøs feil i denne saken, svarte Maguire unnvikende. Han ville heller ikke svare direkte på om han mener varselet er troverdig, men sier at han ikke betviler Atkinsons dømmekraft.

Maguire ble grillet under høringen, spesielt av Adam Schiff.

– Kjemp hardt

Trump går i kjent stil hardt ut på Twitter mot demokratene.

– Demokratene forsøker å ødelegge det republikanske partiet og alt det står for. Stå sammen, spill spillet deres og kjemp hardt, republikanere. Vårt land står på spill, skriver Trump med kun store bokstaver.

Også Det hvite hus går hardt ut mot demokratene:

– Ingenting har endret seg med offentliggjøringen av denne forklaringen, som ikke er noe annet enn en samling tredjehånds-beretninger av hendelser og avisutklipp som er lappet sammen, sier Trumps talsperson Stephanie Grisham torsdag.

– Det hvite hus kommer til å fortsette å stå imot hysteriet og de falske narrativene som Demokratene og mange i de etablerte mediene farer med, heter det videre i uttalelsen fra Grisham.

Majoritetsleder Nancy Pelosi i Representantenes hus kunngjorde tirsdag at hun vil innlede en formell prosess som kan ende med at Trump stilles for riksrett.

Anklagepunktene mot Trump er ikke ferdig utformet, men det at han skal ha brukt sin posisjon som president og amerikansk bistand som et pressmiddel overfor Ukrainas president vil ventelig være det mest sentrale punktet.

Trump og hans apparat mener tidligere visepresident, og nåværende favoritt til å utfordre Trump som presidentkandidat neste år, Joe Biden, begikk korrupsjon. Det er foreløpig ikke lagt frem noen bevis for den angivelige korrupsjonen.