STILLE: Hunter Biden har en sentral, men passiv rolle, i varslersaken som ryster USA om dagen.
STILLE: Hunter Biden har en sentral, men passiv rolle, i varslersaken som ryster USA om dagen. Foto: Pablo Martinez Monsivais

Dette er Hunter Biden

Han er en sentral person i varselet i USA, men hvem er egentlig Hunter Biden?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste ukene har varslersaken i USA skapt politisk sirkus. I midten av det hele står president Donald Trump, og en lang rekke navn har blitt dratt inn i saken etter som tiden har gått.

Ett av navnene er Hunter Biden, Joe Bidens sønn. Hvem er han, egentlig?

Allerede fra han var et barn har han satt sitt preg på farens karriere. Eller kanskje var det farens karriere som satte sitt preg på ham.

– Vi var med han over alt. På hvert eneste store arrangement og hvert lille arrangement som hadde å gjøre med hans politiske karriere, var jeg der, sa Hunter Biden til The New Yorker i juli.

Da Joe Biden ble formelt innsatt som senator 5. januar 1973, var det på et sykehus i Delaware. Årsaken var at hans to sønner Hunter og Beau lå der etter å ha blitt alvorlig skadd i en bilulykke, skriver Business Insider.

Bidens kone Neilia og datteren Naomi døde i ulykken.

1973: Joe Biden sverges inn som senator for Delaware på sykehuset hvor sønnene er innlagt. I forgrunnen ligger Beau Biden. Foto: AP PHoto/File
1973: Joe Biden sverges inn som senator for Delaware på sykehuset hvor sønnene er innlagt. I forgrunnen ligger Beau Biden. Foto: AP PHoto/File

Skandaler

Hunter Biden har opp gjennom årene vært gjenstand for en rekke oppsiktsvekkende overskrifter. Blant annet har han vært åpen om misbruk av alkohol og rusmidler ved flere anledninger. I 2014 ble han dimittert fra den amerikanske marinen etter å ha testet positivt på kokain.

– Jeg respekterer marinens avgjørelse. Med kjærlighet og støtte fra familien vil jeg nå se framover, het det i en uttalelse fra Biden den gang.

Joe Biden og sønnen Hunter Biden avbildet i 1988.
Joe Biden og sønnen Hunter Biden avbildet i 1988. Foto: AP Photo/Adele Starr

I 2015 døde Hunters bror Beau Biden, bare 46 år gammel, av hjernekreft. Hunter Biden har senere innrømmet at han eksperimenterte med rusmidler etter brorens dødsfall.

Etter å ha skilt seg fra sin kone Kathleen, som også er moren til hans tre døtre, innledet Hunter Biden et forhold til sin avdøde brors enke, Hallie Biden.

Joe Biden fikk vite om forholdet via en journalist som ringte og spurte om det, men kom senere med en uttalelse for å vise støtte til sønnen.

– Vi er alle glade for at Hunter og Hallie fant hverandre da de satte livene sine sammen igjen etter slik sorg, het det blant annet.

– De har min og Jills hele og fulle støtte, og vi er glade på deres vegne.

Joe Biden, barnebarnet Finnegan Biden og Hunter Biden i 2013.
Joe Biden, barnebarnet Finnegan Biden og Hunter Biden i 2013. Foto: AP Photo/Ng Han Guan

Opp og frem

Etter å ha gått ut av Yale i 1996, flyttet Hunter Biden til Delaware i 1997 og ble visepresident i MBNA Bank. MBNA er for øvrig donoren som har gitt nest mest støtte til Joe Bidens kampanjer, ifølge amerikanske Center for Responsive Politics.

Fra 1998 til 2001 hadde han en stilling i det amerikanske handelsdepartementet under Bill Clinton. Fra 2001 til 2008 jobbet han for et lobbyistfirma, men han sa opp stillingen sin da Obama ønsket Joe Biden på sitt presidentlag og uttalte at han ikke ønsket å stå i veien for farens karriere.

I september 2008 opprettet Hunter Biden konsulentfirmaet Seneca Global Advisors, og i juni 2009 var han med på å opprette Rosemont Seneca Partners. Gjennom disse selskapene etablerte han kontakter i Kina og Russland.

I 2014 ble han styremedlem i det ukrainske gasselskapet Burisma Holdings, eid av Mykola Zlochevsky.

Det er denne stillingen som nå har vært med på å skape problemer for Joe Biden.

Allerede i 2014 ble Hunter Bidens rolle kritisert for å kunne skape mulige interessekonflikter med tanke på farens stilling. Samtidig som Hunter Biden satt i styret til Burisma, ble faren utpekt til å ha ansvaret for USAs oppfølging av Ukraina. En av hovedoppgavene var å arbeide mot korrupsjon i landet.

Ukrainsk selskap

Siden 2012 har Zlochevsky flere ganger blitt anklaget for hvitvasking og skatteunndragelse, skriver New York Times, og det ble startet etterforskning på grunn av dette.

Saken ble ført av en statsadvokat ved navn Viktor Shokin, men før etterforskningen ble avsluttet, fikk han sparken. Delaktig i dette var USA og Joe Biden.

Det var dog et utbredt syn at Shokin, som flere ganger har blitt beskyldt for å overse korrupsjon blant høytstående ukrainere, burde fjernes fra sitt embete. Hensikten med å fjerne Shokin var altså ikke å hindre etterforskningen, men snarere å sørge for at den ble gjort ordentlig.

Da det for kort tid siden ble kjent at det var sendt et varsel fra den amerikanske etterretningstjenesten, ble det raskt spekulert i om en del av varselet handlet om en telefonsamtale Donald Trump hadde med Ukrainas president Volodymyr Zelensky 25. juli i år.

Onsdag ble utskriften av samtalen offentliggjort, og torsdag ble en sladdet versjon av varselet offentliggjort av kongresskomiteen.