Tomatsuppe på toskansk vis

Wenche har nytt solrike dager i den vakre italienske regionen Toscana, og latt seg inspirere til å lage Pappa al pomodoro – en fyldig tomatisert brødsuppe med toskanske røtter.

NB: Les hele oppskriften før du begynner!

Du trenger:

• Ca 1 kg modne tomater (ev. 3-4 bokser tomater + 1-2 dl soltørkede tomater eller 1 ss tomatpuré)

• 2-3 fedd hvitløk

• 1 stor sjalottløk

• 1 potte frisk basilikum , 6-8 stilker

• 1 dl olivenolje

• Ca 4 dl kyllingkraft ev. grønnsakkraft/ buljong, til passe fylde (avhengig av tomatene)

• 1 ts honning eller fyldig balsamicoeddik

• 200-300 g tørt lyst/hvitt brød

• Ca. 50 g parmesan

Slik gjør du:

Varm stekeovnen til 250 grader.

Start med å legge ca. 500 g av tomatene i en ildfast form og sett øverst i ovnen (du kan ev. bruke grillelement, men følg med slik at tomatene ikke blir svartbrente). Tomatene skal bakes til de «faller sammen» og får en gyllen farge. Dette tar ca. 15-20 min. Trekk av det brente skinnet. Knus tomatene med en sleiv/gaffel. Grovhakk restene (500 g) av de friske tomatene.

Plukk bladene av basilikumstilkene. Behold 2-3 av basilikumstilkene. Knus/grovhakk hvitløk og sjalottløk og stek i olje i en gryte. Tilsett 2-3 basilikumstilker (bladene skal tilsettes senere). Løken skal bli gyllen, men ikke brun. Når den begynner å få farge, tilsett de grovhakkede tomatene og de ovnsbakte tomatene. Tilsett 4 dl vann/kraft. Mos med en stavmikser og til en glatt suppe. Kok opp og la suppen småkoke/trekke i 30-40 min, uten lokk.

Smak til med salt og pepper og ev. litt honning eller balsamicoeddik. Rasp/riv det tørre brødet.

Tilsett finhakkede basilikumblader i suppen et par minutter før servering. Hold igjen noen blader basilikum til pynt. Rør inn det revne brødet eller legg brødet i bunnen av en dyp tallerken/liten bolle og fyll over tomatsuppe.

Ved servering, dryss med revet parmesan og «ringle» ev. over olivenolje og noen dråper balsamicoeddik.