BLIR FLAU AV VOKSNE: Tale Maria Krohn, også kjent som Helsesista, sier mange voksne ordlegger seg på en måte man aldri ville akseptert at barn gjør. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BLIR FLAU AV VOKSNE: Tale Maria Krohn, også kjent som Helsesista, sier mange voksne ordlegger seg på en måte man aldri ville akseptert at barn gjør. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Helsesista om hetsen mot thunberg:

– Ødelegger demokratiet og ytringsfriheten

Klimaaktivisten Greta Thunberg (16) har vært gjenstand for mye hets de siste dagene. Nå advarer Tale Maria Krohn Engvik, kjent som Helsesista, mot hvordan dette påvirker den offentlige debatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er veldig mange voksne som er sjokkert og fortvilet over at andre voksne mennesker velger å synke ned til det nivået og vise seg som så dårlige forbilder for barn, ungdom og andre voksne, sier Krohn Engvik til TV 2.

Hun understreker at mange voksne ordlegger seg på en måte som man aldri ville akseptert at barn og unge gjør.

– Det er rett og slett et nivå vi ikke aksepterer at barna våre snakker til andre, og så tillater voksne folk seg å gjøre det under fullt navn og med bilde. Dette er foreldre, onkler, tanter og besteforeldre, sier hun og legger til:

– Hva tenker da barna om de voksne som oppfører seg på den måten, og hvordan tenker de da at de selv skal oppføre seg mot andre?

Videre legger hun til at dette påvirker den offentlige debatten.

– Det er veldig flaut og veldig vondt å se at folk skriver så stygge ting om Greta og andre engasjerte mennesker, enten det er klima eller andre politiske saker. Det gjør at folk nesten ikke tør å si meningen sin lenger. Det ødelegger demokratiet og ytringsfriheten i samfunnet vårt, når folk ikke tør å snakke fordi de er redde for å møte en vegg av hat, hets og trakassering, sier hun.

AKTIVIST: Den svenske tenåringen Greta Thunberg har blitt verdenskjent for sitt klimaengasjement.
AKTIVIST: Den svenske tenåringen Greta Thunberg har blitt verdenskjent for sitt klimaengasjement. Foto: Kevin Lamarque

– Må gå i oss selv

Krohn Engvik har en klar beskjed:

– Jeg sier rett og slett skjerpings! Nå saboterer dere den jobben som jeg og veldig mange andre voksne gjør med tanke på nettvett og hvordan man skal oppføre seg mot andre!

Hun legger til at det er lett å peke på andre, men at man også burde gå i seg selv.

– Kanskje man bør velge å stå opp litt mer og si fra til familiemedlemmer og venner som viser seg som dårlige forbilder på nett og i kommentarfelt, sier hun, og fortsetter:

– Det er en kunst å si fra slik at det ikke blir en kamp hvor man står mot hverandre og hater og hetser. Man må gjøre det på en måte som gjør at andre skjønner at de har gått over streken.

Onsdag gikk også UNICEF Norge ut og rettet en pekefinger mot voksne som oppfører seg ufint mot barn og unge.

– Vi synes det er så stygt, måten Thunberg og andre klimaaktivister blir hengt ut og hvordan voksne går til personangrep, så dette måtte vi si fra om, sa generalsekretær Camilla Viken i UNICEF Norge til TV 2 onsdag.

Og det er ikke bare folk i kommentarfeltene som går i strupen på 16-åringen, det gjør også offentlige personer – og verdensledere.

Tidligere denne uken skapte Donald Trump furore med sin Twitter-melding om at Thunberg virker som en blid og fornøyd jente som gleder seg til fremtiden.

Nå har hovedpersonen selv sett seg nødt til å gå til motmæle i en rekke meldinger på Twitter.

– Som dere kanskje har merket er haterne mer aktive enn noensinne, skriver hun.

Se hele Twitter-tråden nederst i saken.

– Det virker som de vil krysse alle grenser for å fjerne fokuset, siden de er så desperate etter å ikke snakke om klimaet og økologisk krise, skriver 16-åringen.

– Ikke en sykdom

Thunberg er diagnostisert med asperger og mye av hetsen mot henne går på dette.

– Det er som om de ikke har flere argumenter, så de tvinges til å håne meg, min diagnose og mitt utseende. Det er et positivt tegn på at det skjer noe som de kjenner seg truet av. Det betyr at bevegelsen vår gjør en forskjell, sa 16-åringen til CNN tidligere under sitt besøk i USA.