ADVART OM FARLIG RETORIKK: Statsminister Boris Johnson
ADVART OM FARLIG RETORIKK: Statsminister Boris Johnson Foto: Christopher Furlong

Høy temperatur i Underhuset – Boris Johnson advart om farlig retorikk

Labour-politiker Paula Sheriff, venn av den drepte politikeren Jo Cox, advarte statsminister Boris Johnson om følgene av farlig språk. Humbug, svarte han.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sheriff sa i Underhuset at Johnson gjentatte ganger har bruk nedsettende språk om vedtak i Parlamentet.

Hun viser spesielt til beslutningen om å utsette brexit til 31. oktober, en beslutning Johnson har omtalt som «Surrender Act», et vedtak om å overgi seg.

– Vi står her under minnemerket til vår avdøde venn. Mange av oss i Underhuset får daglige drapstrusler av mennesker som ofte siterer deg, Johnson. De snakker om vedtaket om overgivelse, forræderi og svikere. Vi bør moderere språket vårt, og statsministeren bør være den første til å gjøre det. Han bør skamme seg! sa en tydelig opprørt Sheriff.

Underhuset brøt ut i applaus og rop mot Johnson, som tålmodig ventet til lydnivået dempet seg.

– Jeg har aldri hørt slik humbug i mitt liv, svarte han.

– Jeg kaller det for et vedtak om overgivelse fordi det tvang oss til å forbli i EU måned etter måned, noe som har kostet landet dyrt. Beslutningen fratok oss muligheten til å bestemme hvor lenge utsettelsen kunne vare. Den undergravde vår mulighet til å forhandle, la Johnson til.

Labour-politiker og EU-tilhenger Jo Cox (41) ble i 2016, i heten av brexit-saken i Storbritannia, skutt, knivstukket og drept i Yorkshire. En høyreekstremist ble siden dømt til livsvarig fengsel for drapet.

(©NTB)