Boris Johnson: – Still mistillit! Kom igjen! Kom igjen!

Storbritannias statsminister Boris Johnson utfordrer opposisjonen i Parlamentet til å stille mistillitsforslag mot ham, noe som kan lede fram mot nyvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Johnson talte onsdag i Parlamentet for første gang etter at landets høyesterett opphevet hans suspendering av den folkevalgte forsamlingen.

Ble buet ut

Det var kokende stemning i salen, og Johnson - som kom tre timer forsinket - ble buet ut da han kom inn i salen.

Folkevalgte raste mot Johnson. Flere dirret av harme.

Se klipp øverst i saken.

Johnson hevdet at de folkevalgte stikker kjepper i hjulene for Storbritannias samtaler med EU.

– Folket i dette landet ser tydelig hva som skjer. De forstår at Parlamentet kommer til å fortsette å forsinke og sabotere forhandlingene, sa statsministeren.

I tillegg utfordret Johnson opposisjonen til å stille mistillitsforslag mot ham. En slik avstemning kan holdes torsdag, ifølge statsministeren.

– Dere har til Underhuset avslutter i dag å stable på beina et mistillitsforslag. Kom igjen! Kom igjen!, ropte han.

– Vil de være modige nok til å handle, eller vil de nekte å ta ansvar og ikke gjøre annet enn å skjelve i buksene og utsette? sa han videre.

Hvis forslaget får flertall, vil det først bli gjort forsøk på å danne en ny regjering i løpet av en periode på to uker. Hvis ikke dette lykkes, må det skrives ut nyvalg.

Johnson gjentok også at han mener høyesterett tok en feil beslutning da suspenderingen av Parlamentet ble opphevet.

Avviste forslaget

Lederen for opposisjonspartiet Labour, Jeremy Corbyn, avviste imidlertid statsministerens forslag.

Corbyn krevde at Johnson må sørge for en utsettelse av brexit før det kan holdes nyvalg. Etter planen skal Storbritannia ut av EU 31. oktober.

  • Storbritannia forlater etter planen EU 31. oktober. Statsminister Boris Johnson har sagt at det vil skje med eller uten en avtale med Brussel.
  • For å unngå en brexit uten avtale vedtok Underhuset at regjeringen må be EU om tre måneders utsettelse dersom det ikke foreligger en avtale – eller Parlamentet har stemt for utmelding uten en avtale – innen 19. oktober.
  • Loven ble godkjent av dronningen 9. september. Fra samme dato suspenderte regjeringen Parlamentet fram til en planlagt trontale 14. oktober.
  • 24. september slo høyesterett enstemmig fast at suspensjonen var «ulovlig, ugyldig og uten effekt». I juridisk forstand har Parlamentet ikke vært suspendert, og de folkevalgte trådte sammen neste dag.
  • 17. og 18. oktober er det toppmøte i EU, der Johnson sier han vil inngå en avtale, uten å be EU om mer tid.
  • Regjeringen har foreslått nyvalg i midten av oktober, men opposisjonen er imot. De vil først sikre at loven om utsettelse blir fulgt.
  • Opposisjonen vegrer seg mot å stille mistillitsforslag, blant annet i frykt for at regjeringen kan bruke det til å trenere Parlamentets virksomhet og brexitprosessen.

Labour-lederen sa også at Johnson burde ha gått av etter at høyesterett slo fast at suspenderingen av Parlamentet var i strid med loven.

Dødt løp

Et nyvalg i Storbritannia vil ikke nødvendigvis løse brexit-flokene. En fersk meningsmåling gir både Labour og De konservative 27 prosents oppslutning.

Målingen som ble offentliggjort onsdag er gjennomført av ComRes for The Telegraph, som regnes som en konservativ avis. 1000 personer er spurt.

Liberaldemokratene, som er klare motstandere av brexit, får 20 prosents oppslutning i målingen, mens EU-motstanderne i Brexit Party får 17 prosent.

Den ferske målingen følger en rekke andre målinger som har gitt svært varierende resultater. I enkelte meningsmålinger har De konservative fått opptil 35 prosents oppslutning, mens Labour har vært helt nede på 20 prosent.

En talsmann for ComRes sier at forskjellene mellom resultatene i meningsmålingene viser ustabiliteten i britisk politikk.

(©NTB)