– Det høres ut som vi er kjærester

Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug forteller om det nære vennskapet.

Knallharde konkurrenter, men også viktige støttespillere for hverandre. Etter å ha vært utestengt i et og et halvt år ble comeback-sesongen en stor opptur for Therese Johaug. Nå forteller 31-åringen om hvor viktig hennes verste konkurrent Ingvild Flugstad Østberg er – både i og utenfor løypa.

– Du og Østberg kjenner hverandre gjennom langrenn og møttes som konkurrenter første gang. Hva slags forhold har dere nå?

– Vi har et veldig nært venninneforhold. Ingvild har blitt en av mine nærmeste venner, sier Therese Johaug til TV 2.

– Hvorfor det?

– Jeg tror det er mye på grunn av at vi har en veldig fin kjemi, går veldig godt overens og trives veldig godt i hverandres selskap. Vi ser nytten i å trene med hverandre og utvikle oss sammen. Vi ser og lærer av hverandre og deler erfaringer, i hvert fall på den sportslige biten. Så er vi veldig nære venninner utenom også. Jeg tror kanskje først og fremst at det er kjemien.

– Hun er bunnsolid

Når konkurrentene og venninnene blir bedt om å si hva som er det beste ved hverandre, er lista lang på begge sider.

– Hva er det beste med Ingvild som venninne?

– Hun er en veldig sprudlende jente med mye energi, godt humør, samtidig som at hun er veldig avslappet, og det synes jeg er utrolig godt. Jeg føler meg hundre prosent trygg når jeg er med henne og kan være hundre prosent meg selv. Når vi er på trening og har intervaller, føler jeg ikke at det er en konkurranse. Det er veldig lave skuldre og det er godt. Hun er en jente med tak i, som tar ansvar og er bunnsolid, sier Johaug.

Ingvild Flugstad Østberg har også mange gode ord å si om venninnen sin.

– Hun er først og fremst veldig omsorgsfull og god til å se hvis det er noe som plager en eller hvis man trenger å snakke. Hun er en veldig stor trygghet og er der da. Flink til å huske på små ting her og der hele tiden. Hun er ærlig alle mulig veier, sier ting som det er. Det tror jeg er veldig viktig. Hun er snill og kan samtidig utfordre og tørre å stille litt kritiske spørsmål, det er en god egenskap som venn. Hun er alltid den som fikser, ordner og styrer ting hvis det skulle være noe ekstra, alt fra å bake boller til å ta initiativ til å finne på noe, sier hun.

Tilbringer mye tid sammen

Etter mange år sammen på landslaget, har skiløperne tilbragt mye tid både i og utenfor skisporet.

– Vi har vært utrolig mye sammen de siste årene og vært på alle høydeopphold sammen. Vi blir veldig godt kjent, som det at vi har vært tre uker i Aspen sammen fire ganger og trener i x-antall treningstimer sammen hele tiden, sier Johaug.

– Idretten har brakt Johaug og deg sammen. Hvordan vil du beskrive forholdet dere imellom?

– «Vi møttes gjennom idretten», det høres ut som at vi er kjærester, sier Flugstad Østberg og ler.

– Vi kjenner hverandre utrolig godt etter hvert. Når man har vært så mye sammen som vi har vært de siste årene, så begynner man å gjøre de samme tingene og få de samme rutinene, uten at man tenker over det. Det er nesten litt skummelt, funderer 28-åringen.

– Føler jeg er den slabbedasken

Flugstad Østberg mener vennskapet har gitt henne mye.

– Jeg har lært veldig mye av Therese, selvfølgelig av det som har med ski og trening å gjøre, men det minst like viktige er det vennskapet vi har fått etter hvert gjennom disse årene. Vi klaffet bra fra starten og går veldig bra sammen, så da kan vi være så mange timer sammen på trening og utenom, uten at man går lei hverandre. Jeg er veldig glad for det vennskapet vi har fått, spesielt når vi er så mye sammen på samling og trening i tillegg. Det er gull verdt det, sier hun.

Selv om venninnene har vært mye sammen i mange år, har Flugstad Østberg fremdeles ikke knekket koden for hvordan Johaug får timeplanen til å gå opp.

– Hun har tusen jern i ilden hele tiden og jeg skjønner ikke hvor hun får all energien og alle timene i døgnet fra. Jeg føler at jeg er den slabbedasken i forhold. Jeg fatter ikke at hun får den der kabalen til å gå opp hele tiden. Den hverdagen hennes er ganske hektisk.