Det norske VM-håpets dramatiske ulykke: Brakk kinnbeina, ganen, neseveggen og overkjeven

Silje Mathisen var Norges ubestridt beste junior. Så kom ulykken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se de norske juniorjentene i sykkel-VM 09:30 på fredag på TV 2 Sport 2 og Sumo

– Plutselig sa det bare «pang». Jeg trodde jeg traff en vegg. Jeg dro blodet ut av munnen for å få puste. Og det gjorde så vondt at jeg tenkte: «Er jeg i en annen verden? Drømmer jeg? Hva skjer?».

Silje Mathisen hadde akkurat fullført en fenomenal 2018-sesong, som blant annet inneholdt tre NM-gull, da hun i november havnet i en alvorlig ulykke.

Syklende, på vei til en restitusjonsøkt på Lillehammer, kolliderte hun med en tilfeldig forbipasserende.

– Jeg hadde titalls mareritt hver natt

Skadene var betydelige.

– Det ene kinnbeinet ble delvis knust. Det andre kinnbeinet brakk jeg på mange steder. Jeg brakk selve ganen, og så brakk jeg overkjeven rundt tre av tennene mine, så de er nå døde. I tillegg brakk jeg neseskilleveggen på to steder, og overleppa sprakk i to, forteller hun til TV 2, og fortsetter:

– De sa at jeg måtte holde meg våken, slik at jeg ikke skulle besvime. Og det gjorde så vondt i munnen, i kjeven, i nesa. Etter hvert kom ambulansen. Ambulansepersonellet satt på en nakkekrage og kjørte meg til sykehuset, der jeg kom inn på traumestua. Det stod sikkert 20 leger der, som alle hadde hver sin oppgave.

Veien tilbake var, ikke overraskende, lang for den da 17 år unge Halden-jenta.

FØR: Mathisen pådro seg betydelige skader. Foto: privat.
FØR: Mathisen pådro seg betydelige skader. Foto: privat.

– De første ukene, spesielt, så hadde jeg titalls mareritt hver natt. Og på sykehuset våknet jeg veldig mye - spesielt etter å ha drømt at jeg døde. At noen skjøt meg, at noen druknet meg... At jeg døde på en eller annen måte, forteller hun.

Frykten for å krasje igjen var stor etter å ha vært innblandet i en såpass alvorlig ulykke. Redningen ble en mental trener.

– Jeg husker at jeg lå på sykehuset og lurte på hvordan jeg skulle klare å gå alene igjen. Hvordan jeg skulle tørre det. Og hvordan skulle jeg klare å gå til skolen alene? Det kom jo aldri til å gå. Og sykling... Det var det bare å slutte med. Det hadde jeg ikke lyst til å holde på med lenger. Og det var da jeg begynte å snakke med den mentale treneren min. Jeg hadde ikke turt å sykle ritt igjen uten ham. Det er jeg helt sikker på. Og i alle fall ikke stått her i dag.

– Jeg er kjempetakknemlig, på en måte, for det som skjedde

I sykkel-VM er hun en av fire norske kvinner på start.

De andre er Elise Olsen, som også er fra Halden, Natalie Midtsveen, som er regjerende norgesmester på fellesstart, og Anne Dorthe Ysland, som syklet inn til en 29. plass på mandagens individuelle tempo.

Mathisen, som neste år skal sykle for det norske laget Hitec Products-Birk Sport, gjorde comeback i Norgescup-runden på Skogn, i Levanger, i slutten av april, og vant like så godt åpningstempoen der.

ETTER: Mathisen er tilbake i aksjon. Foto: Lars M. Doksæter.
ETTER: Mathisen er tilbake i aksjon. Foto: Lars M. Doksæter.

– Jeg blir glad, stolt kanskje, for at jeg har fått det til. Men det har vært en ganske lang vei, da. Det som trigget meg, når jeg hadde lagt de fysiske problemene bak meg, var at jeg på en måte fant kjærligheten til syklingen på nytt. Jeg merket at jeg savnet det, forteller hun.

Mathisen er nå 18 år og skal sykle for Norge i sitt andre VM på juniornivå. I den krevende løypen i Innsbruck i fjor kom hun inn på en 50. plass.

– Jeg har lært mye. Jeg kjenner at jeg er kjempetakknemlig, på en måte, for det som skjedde. For jeg har aldri følt meg så heldig som jeg følte meg på det sykehuset. Alle som hjalp meg: kirurger, sykepleiere som var så snille, venner, familie... Og jeg har aldri før vært så glad for ting jeg har. Så jeg tar med meg at jeg har blitt veldig bevisst på hvor heldig jeg er. Man er jo kjempeheldig som har muligheten til å velge å drive med sykling. Så jeg tar med meg at jeg setter veldig pris på ting, og at jeg har lært mye om mentalitet og meg selv, sier hun.

Det norske laget stiller ikke som favoritter i fredagens fellesstart, men Mathisen har likevel troen på et godt resultat.

– Løypa skal passe meg veldig bra. Så man har lov til å håpe på alt, egentlig. Og om man gjør ting riktig taktisk, så kan det gå veldig bra. Man kommer ikke på ritt uten å drømme om seieren, på en måte, men topp 10 er vel et realistisk mål.