KJØLIGERE: Kraftig nordavind, kjøligere temperaturer og en del nedbør vil prege første halvdel av høstferien.
KJØLIGERE: Kraftig nordavind, kjøligere temperaturer og en del nedbør vil prege første halvdel av høstferien. Foto: Ørn E. Borgen

Hold på hatten: – Ruskete høstvær og en kraftig nordavind i vente

Meteorologen slår fast at sommeren er forbi, og at store deler av landet i stedet må forberede seg på ruskete høstvær de kommende dagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høstferien er på inntog for mange familier rundt i landet. Noen benytter anledningen til å ta en siste ferie på sommerstedet, mens andre kanskje tar turen til fjells.

For de som har gledet seg til finværet, har derimot meteorologen en nedslående beskjed.

Det kan virke som at høsten, med alt sitt vær, har kommet for å bli.

– Den siste tiden har jo mange nytt godt av milde temperaturer og opphold. Nå er dette i ferd med å snu igjen, og det vil bli kaldere temperaturer og en god del nedbør flere steder, sier vakthavende meteorolog Beathe Tveita i StormGeo og fortsetter:

– Fra neste uke vil også hele landet i større og mindre grad få kjenne på en kraftig nordavind, sier meteorologen.

Vått på sørlandet

Et omfattende lavtrykk er på vei innover Norge, og det vil gi utslag allerede torsdag. I første omgang er det Sør-Norge som må belage seg på regn.

– Mens lavtrykket brer seg sakte innover landet, vil store deler av Sør-Norge og Vestlandet kjenne på nedbør torsdag og fredag. Samtidig vil vinden øke til kuling flere steder, sier Tveita.

Aller våtest blir det i Sør-Norge som kan vente seg oppimot 70 millimeter med regn fra sent torsdag til og med lørdag.

Østlandet vil heller ikke bli spart og det er ventet mye regn der også fredag. Lavtrykket vil trekke seg nordover i Midt-Norge utover dagen, men når aldri Nord-Norge.

– Hele Nord-Norge får oppholdsvær fredag og perioder med sol, sier meteorologen.

Grå front

Fronten fra fredag fortsetter nordover og vil kunne berøre grensetraktene av Trøndelag og Nordland på dagen lørdag.

– Det gir et mer skyet Nord-Norge, og fare for regn flere steder. I Sør-Norge vil det fortsatt regne på begge sider av fjellet lørdag, men nedbøren er avtakende, sier Tveita.

Troms og Finnmark vil fortsatt klare seg bra og få stort sett oppholdsvær,

Nattefrost

Søndag begynner lavtrykkene å komme seg forbi Norge, og da vil det bli merkbart kjøligere i hele landet. Dette styrkes igjen av en nordavind som gjør inntog og vil prege den kommende uken.

FROST: Til uken vil temperaturen falle såpass at det vil danne seg frost i gresset og på bladene i løpet av natten.
FROST: Til uken vil temperaturen falle såpass at det vil danne seg frost i gresset og på bladene i løpet av natten. Foto: Karl-josef Hildenbrand / dpa / AFP

– Når Nordavinden etablerer seg på søndag og i begynnelsen av neste uke kan det bli rundt ti grader på dagen, men så vil temperaturen falle betraktelig på natten. Det kan bli nattefrost langt sør på Østlandet og i indre strøk på Vestlandet, sier Tveita.

Man må også belage seg på kraftige vindkast og nedbør flere steder.

– Det er meldt kuling, og vinden kan bli kraftig på utsatte steder i hele landet. Vinden vil også føre med seg en god del bygevær på Østlandet og Vestlandet i begynnelsen av uken, forteller hun.

Trøndelag og Nordmøre får de kraftigste bygene fra sent mandag til sent tirsdag.

Heldigvis for de som bor på Sørlandet ser det ut som at de slipper unna det verste været.

– Det gjelder også for deler av Nordland som ligger an til å få et kaldere, men helt klart finest vær til uken, sier hun.

VIND: Norge vil preges av sterk vind fra og med søndag. Bildet illustrerer hvordan vinden vil være tirsdag klokken 23. Det vil være kuling inn mot land og sterk kuling ute på havet. Foto: StormGeo
VIND: Norge vil preges av sterk vind fra og med søndag. Bildet illustrerer hvordan vinden vil være tirsdag klokken 23. Det vil være kuling inn mot land og sterk kuling ute på havet. Foto: StormGeo

Snø ved 400 meter

Været meteorologen melder søndag vil også være trenden i den første halvdelen av høstferieuka.

– Nå har årstiden virkelig gjort sitt inntog. Det vil bli ordentlig ruskete høstvær mange steder, oppsummerer meteorologen.

Hun advarer om at de lavere temperaturene også trekker ned snøgrensen, og ber bilførere kjøre varsomt.

– Det kan komme snø så langt ned som til 400 meter. Det betyr at du skal ikke lang opp i høyden før det kan komme en god del snø, sier hun.

Hun ber folk være spesielt observante på fjelloverganger i Vestlandet og Midt-Norge.

– Sommeren er over, så sjekk værmeldingen før du legger ut på tur, sier Tveita.