UNØDVENDIG: Klimaaktivist Greta Thunberg blir frustrert over alle spekulasjoner som har kommet, spesielt etter at hun holdt tale i FNs klimatoppmøte.
UNØDVENDIG: Klimaaktivist Greta Thunberg blir frustrert over alle spekulasjoner som har kommet, spesielt etter at hun holdt tale i FNs klimatoppmøte. Foto: Johannes Worsoe Berg/ Skavlan

Greta: – Det er jeg som bestemmer

SKAVLAN, NEW YORK (TV 2): Slik svarer Greta Thunberg (16) på kommentarene som har haglet etter FN-talen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere denne uken talte Greta Thunberg (16) for verdens mektigste mennesker, under FNs klimatoppmøte. Siden da har kritikken og spekulasjonene ikke latt vente på seg.

Se Greta Thunberg fortelle om hva som overrasket henne i New York og mer, på Skavlan på TV 2 lørdag kl. 22.30 og TV 2 Sumo.

Det har ikke gått mange dagene siden hun holdt talen, når hun setter seg i stolen ved siden av Skavlan i New York.

I FN-møtet gikk hun hardt ut mot det mektige publikumet, som hun mener for lengst burde ha tatt tak i klimaødeleggelsene.

«Og alt dere snakker om er penger», var blant kritikken hun rettet mot verdenslederne.

Vil kritisere uansett

For litt over et år siden satt hun utenfor Riksdagshuset i Sveriges hovedstad med en plakat: «Skolestreik for klimaet». Slik ble verden introdusert for den unge og engasjerte klimaaktivisten - og ringvirkningene av dette bildet skulle vise seg å bli enorme.

Flere klimastreiker og en solcelledrevet seiltur senere, var hun i New York og holdt tale foran verdens mektigste mennesker. Siden da har kommentarer rundt hennes ve og vel haglet rundt klimaaktivisten. Ofte bunner kommentarene i spekulasjoner om at folk rundt Thunberg presser henne. Mange mener hun er for ung til å ta på seg ansvaret hun er kjent for.

Det synes Thunberg selv er bortkastet tid.

– Det er så klart irriterende at folk bruker tiden sin på det, når de kan gjøre nytte i stedet. Men det kommer alltid til å være mennesker som finner noe å klage på, og hvis de ikke finner noe, så finner de på noe, sier hun.

Hun mener at det ikke er noe poeng i å prøve og motsi kritikerne.

– Hvis jeg hadde brukt all min tid på å svare på rykter og konspirasjonsteorier og si at dette ikke er sant for å forsvare meg, så hadde de fremdeles fortsatt, sier Greta Thunberg.

– Det er han som er barnet

Greta Thunberg er som 16-åringer flest. I Skavlan har hun på seg joggebukse, joggesko og en hettegenser som henger over en rosa t-skjorte med tiger-mønster. Den lange hestehalen rekker helt ned til stolsetet.

Som reisefølge til New York har Greta Thunberg med seg sin far. Hun er ikke helt sikker på hvor glad han er for å måtte være med.

– Jeg tror egentlig ikke at han vil være med, men som pappa har som ansvar å følge meg. Jeg er jo ikke myndig, sier hun.

Er det du eller han som bestemmer mest?

– Det er jeg som bestemmer. Jeg er veldig streng. Det er han som er barnet hjemme. Det er jeg som ser til at han vasker opp etter seg, setter maten inn i kjøleskapet og så videre, sier aktivisten.

Ikke nervøs

I FN-talen innledet hun med at hun «burde vært på skolen på andre siden av havet». På grunn av ignoransen fra verden overfor klimakrisen, er ikke skole noe alternativ for Thunberg, slik situasjonen er nå.

– Jeg skulle gjerne vært på skolen. Men da må folk sørge for at noe skjer, så jeg kan være på skolen, sier hun.

For mange 16-åringer ville det å holde en tale vært en nervepirrende affære, uansett publikum. Til Skavlan sier Thunberg at hun ikke var nervøs, men overrasket over at hun ble så følsom.

– Det var overraskende. Det er jo selvsagt et veldig stort øyeblikk, og man skjønner at det er alvor. Jeg var ikke så nervøs før. Jeg tenkte ikke så mye på det. Men når jeg gikk ut på scenen så kom det ut på et vis. Og det er vel bra antar jeg, forteller Thunberg.

Siden da, hvis ikke før, har navnet til den svenske klimaaktivisten vært på alles lepper - også i New York.

– Det er folk som hele tiden kommer bort for å ta bilder. På t-banen hit var det to personer som så på talen min, på telefonen. Også var det en som satt og leste i avisen om meg. Det er veldig uvirkelig. Det er overalt, sier svensken.