TELEFONSAMTALEN: Det hvite hus offentliggjorde onsdag transkripsjon av samtalen han hadde med Ukrainas president 25. juli. Foto: Scanpix/Monstasje: TV 2
TELEFONSAMTALEN: Det hvite hus offentliggjorde onsdag transkripsjon av samtalen han hadde med Ukrainas president 25. juli. Foto: Scanpix/Monstasje: TV 2

Offentliggjør referat av omdiskutert samtale

President Trump oppfordret presidenten i Ukraina til å etterforske Joe Bidens sønn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frigitte utskrifter av USAs president Donald Trumps samtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, viser at Trump forsøkte å få i gang en etterforskning av rivalen Joe Biden og hans sønn, ved å be den ukrainske lederen om «en tjeneste».

Det hvite hus offentliggjorde onsdag utskriftene som demokratene i Kongressen i flere dager har krevd innsyn i, og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

Bakgrunn: Dette må du vite om saken

Referatet viser at Trump forsøkte å få den nye ukrainske presidenten til å samarbeide med Rudy Giuliani og USAs justisminister William Barr om å etterforske demokraten Joe Biden og sønnens forretninger i Ukraina.

Les hele utskriften her

Diskuterte Biden

Telefonsamtalen viser at Trump rettet anklager mot Biden.

«Det er mye snakk om Bidens sønn, at Biden stoppet straffeforfølgelsen, og at mange folk ønsker å finne ut av det» sa Trump blant annet, ifølge den offentliggjorte samtalen.

«Biden gikk rundt og skrøt om at han stoppet etterforskningen, så hvis du kan se på det … Det høres forferdelig ut for meg», sa Trump til den nye ukrainske statslederen.

Nevner ikke penger

Amerikanske medier har skrevet at Trump få dager før denne samtalen ba om at drøyt 3,6 milliarder kroner i militærhjelp til Ukraina skulle fryses. Ifølge et varsel fra en ansatt i amerikansk etterretning skal Trump under samtalen ha kommet med «løfter» som uroet varsleren.

Det hvite hus skal gi Kongressen tilgang til varselet som ble sendt av en ansatt i amerikansk etterretning.

Nyhetsbyrået AP skriver at det kan skape problemer for Trump at han blander inn justisministeren sin, fordi det viser at han vil involvere amerikanske myndigheter i en partipolitisk sak.

Trump står på sitt

Det offentliggjorte dokumentet skaper som forventet reaksjoner fra amerikanske politikere. Hovedpersonen selv har gjentatte ganger kalt saken en «heksejakt», og gjentok dette foran et samlet pressekorps i dag.

– Dette er den største heksejakten i amerikansk historie, trolig i hele historien, sa Trump til pressefolk etter at utskriften var offentliggjort.

– Det var ikke noe press, sa Trump. Han mener samtalen med Zelenskyj er blitt framstilt som «telefonsamtalen fra helvete», men at den nå har vist seg å ikke være noen ting.

Trump får støtte fra partifelle og senator Lindsey Graham, leder i Senatets Justiskomité.

«Å stille en president for riksrett over en telefonsamtale som dette ville vært galskap» sier Graham til CNN.

– Den mest korrupte presidenten i moderne historie

Blant Trumps politiske motstandere er oppfatningen en ganske annen. Elizabeth Warren, en av demokratenes mulige presidentkandidater, bruker sterke ord til å beskrive situasjonen.

– Denne «transkripsjonen» er i seg selv en rykende pistol. Hvis dette er den versjonen av hendelsene presidentens folk synes er mest flatterende, er han i alvorlige problemer.

Warren før støtte fra en av sine motstandere i kampen om den demokratiske presidentnominasjonen. Bernie Sanders bruker enda hardere ordelag enn Warren, og kaller Trump «den mest korrupte presidenten i dette landets moderne historie».

Demokratenes tidligere presidentkandidat Hillary Clinton fordømmer også samtalen, og anklager Donald Trump for å ha forrådt USA.

– Slik en mafiaboss snakker

Demokraten Adam Schiff, leder for Husets etterretningskomité, har gjentatte ganger uttalt seg negativt om Trumps innblanding i saken, men har vært avventende til å sette i gang riksrettsprosess.

Det er Etterretningskomiteen som har ansvar for å undersøke varsler mot folkevalgte, og på en pressekonferanse 18:15 norsk tid tordnet Schiff mot presidenten.

– Dette er langt verre enn jeg forventet, sier Schiff. Han mener nå det er nok til å starte en formell riksrettprosess.

– Denne utskriften er omtrent så fordømmende som det kan bli. Samtalen viser at presidenten bruker klassisk mafiaspråk. Det viser en ukrainsk president desperat etter amerikansk bistand. Samtidig viser det en amerikansk president som forteller at han har en tjeneste å be om. Dette er hvordan en mafiaboss snakker, sier Schiff.

Trump skal etter planen holde en ny pressekonferanse klokken 22 norsk tid.

Ikke fullstendig utskrift

Til tross for at Donald Trump i går lovet å kunngjøre en «komplett, helt degradertog uredigert» av samtalen med Ukrainas president, er dokumentet offentliggjort av Det Hvite Hus ikke er en fullstendig gjengivelse av samtalen.

På første side presiseres det at dokumentet «ikke er en ordrett transkripsjon av diskusjonen», men snarere et «referat av notatene og minnene til de ansatte med ansvar for å registrere samtalen». Dette har fått flere amerikanske medier til å reagere.

– Førsteinntrykket er at her er det fremdeles mye vi fortsatt ikke vet, sier USA-ekspert Sofie Høgestøl til TV 2.

– I klartekst spør Trump den ukrainske presidenten om en tjeneste om å finne ut hva som har skjedd i saken som involverer Bidens sønn i Ukraina, men Trump sier på ingen måte noe om penger og militær støtte til landet i dette referatet, sier Høgestøl.

FORBEHOLD: Dokumentet er ikke en ordrett transkripsjon av samtalen, slik Trump hadde lovet det skulle være. FOTO: Skjermdump/Det Hvite Hus
FORBEHOLD: Dokumentet er ikke en ordrett transkripsjon av samtalen, slik Trump hadde lovet det skulle være. FOTO: Skjermdump/Det Hvite Hus

Riksrett

Demokratenes leder, Nancy Pelosi, med støtte i Representantenes hus, satte igang en riksrettsprosess mot Trump sent tirsdag kveld norsk tid.

Anklagepunktene mot Trump er ikke utformet, men demokratene mener at han misbruker sin makt som president og bruker amerikansk bistand som pressmiddel for å få Ukrainas president til å innlede korrupsjonsetterforskning mot Bidens sønn.

Mens demokrater mener det er på tide å stille president Donald Trump til ansvar, fortviler republikanere over at en riksrettsprosess startes mot presidenten.

  • Den amerikanske riksretten er en prosess som har til oppgave å behandle anklager mot høytstående tjenestemenn, statsråder, dommere og presidenter.
  • USAs grunnlov slår fast at en president kan stilles for riksrett for forræderi, bestikkelser eller kriminalitet eller forseelser knyttet til misbruk av politisk makt.
  • Med et enkelt flertall kan Representantenes hus bringe tiltaler mot en president. For øyeblikket er det demokratisk flertall i Huset.
  • Det skal et to tredelers flertall til i Senatet for å dømme presidenten. Sikres flertallet, blir presidenten avsatt. For øyeblikket er det Republikanerne som har flertall i Senatet.
  • I 1974 trakk president Richard Nixon seg før han ble stilt for riksrett etter Watergate-saken.
  • I 1999 ble president Bill Clinton frifunnet i riksretten for mened i forbindelse med løgnene rundt hans forhold til Monica Lewinsky.

Hunter Biden sitter i styret for et ukrainsk gasselskap, og faren leder kappløpet om å bli Demokratenes kandidat og Trumps utfordrer i neste års presidentvalg. Han uttalte tirsdag at han støttet riksrettsprosessen dersom ikke Trump samarbeidet og la kortene på bordet.

Det hvite hus offentliggjorde onsdag transkripsjonen like etter klokken 16 norsk tid.

Raser mot anklagene

Presidenten selv raser mot beskyldningene, og kaller dem «fake news», «presidentell» forfølgelse og en «heksejakt». Han er overbevist om at transkripsjonen skal renvaske ham.

– Kommer demokratene til å be om unnskyldning etter å ha lest gjennom samtalen jeg hadde med Ukrainas president? Det burde de. En perfekt samtale - det overrasket dem, skriver han på Twitter.