KLIMAAKTIVIST: Greta Thunberg avbildet i Washington i september.
KLIMAAKTIVIST: Greta Thunberg avbildet i Washington i september. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite

UNICEF med sterk oppfordring:

– Vi ser voksne mennesker som mobber og hetser barn

Bilder og poster av Greta Thunberg (16) og andre unge klimaaktivister sprer seg som ild i tørt gress på sosiale medier. Nå ber UNICEF Norge voksne om å skjerpe seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Kjære alle voksne på Facebook. Dette er en oppfordring til dere».

Slik starter UNICEF Norge en Facebook-post onsdag ettermiddag.

«De siste dagene har vi her på Facebook delt flere bilder og videoer av barn og unge som engasjerer seg for klimaet, og som lar sine stemmer bli hørt. Det er deres grunnleggende menneskerett.»

Facebook-meldingen kommer dagen etter at Greta Thunberg (16) holdt sin tale under FNs ekstraordinære klimamøte i New York.

Nå reagerer UNICEF på voksnes kommentarer om Thunberg og andre klimastreikende barn og unge.

«Det vi dessverre ser er voksne mennesker som mobber, hetser og kommer med hatefulle kommentarer rettet mot disse barna. Det kan vi ikke tolerere».

– Bakgrunnen er det vi ser både av artikler og i kommentarfelt i andre kanaler og som har eksplodert i løpet av disse dagene når Greta Thunberg er i FN og taler til medlemsstatene der, sier generalsekretær Camilla Viken i UNICEF Norge til TV 2.

– Det er så stygt

Hun reagerer kraftig på hvordan voksne mennesker går til angrep på Thunberg og andre unge klimaaktivister i dagene som har vært.

– Vi synes det er så stygt, måten hun og andre klimaaktivister blir hengt ut og hvordan voksne går til personangrep, så dette måtte vi si fra om, sier hun og legger til:

– Det handler om hvor mye det er, som vi synes er helt forferdelig, men først og fremst måten voksne folk oppfører seg i sosiale medier.

Generalsekretær Camilla Viken i UNICEF.
Generalsekretær Camilla Viken i UNICEF. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix

Viken forteller at det i stor grad dreier seg om personangrep som beskriver den 16 år gamle klimaaktivisten på en nedsettende måte. Samtidig understreker hun at det ikke bare er Thunberg hetsen går ut over.

– Andre barn og unge ser også disse kommentarfeltene og vi voksne må gå foran som forbilder hvis vi vil at våre barn og unge ikke skal bli mobbet, sier hun og legger til:

– Barn har rett til å si sin mening og de har rett til å bli hørt og tatt på alvor. Når voksne mobber og henger ut de som gjør det, begrenser det barnas ytringsfrihet og det begrenser andre barns lyst og evne til å si sin mening.

Trump-tweet

Etter at Thunberg holdt sin tale mandag, skrev USAs president Donald Trump denne Twitter-meldingen:

Uttalelsen skapte kraftige reaksjoner og etter kort tid rant det inn med kritiske kommentarer som anklaget Trump for ufin trolling av Thunberg.

Hovedpersonen selv tar derimot uttalelsen med stoisk ro.

– Du kan tolke den tweeten på mange måter. Jeg visste at han antakelig ville si noe om meg på et tidspunkt. Det har ikke noe å si, sa Thunberg i gjestestolen hos Skavlan i New York natt til onsdag.

– Leser du den som sarkastisk på noen måte?

– Selvsagt gjør jeg det, men ja, selvsagt kom han til å skrive det.

Se hele intervjuet på Skavlan lørdag klokken 22.30 på TV 2 eller på TV 2 Sumo.

Store mengder

Camilla Viken sier at situasjonen blir enda verre når verdensledere og andre offentlige personer står bak hetsen.

– At verdensledere, men også offentlige personer og ledere i andre land og i Norge, holder på sånn med personangrep og mobbing, gjør det jo enda grovere fordi de er forbilder for mange. De er ment å gå foran og vise vei og det er nettopp for at vi skal få et samfunn som barn kan være trygge i, sier hun.

Viken forteller at UNICEF har måttet moderere sine kanaler tidligere også, men at de nå ser hets og mobbing på et helt annet nivå.

– Den mengden og det engasjementet som har kommet rundt denne posten med Greta Thunberg, har vi aldri vært vitne til i våre kanaler, sier hun.

At det er lov å motsi Thunberg på sak, er en annen ting, understreker generalsekretæren.

– Hun uttaler seg saklig og er veldig flink til å få frem hovedbudskapet sitt om bekymringen om hvilken klode barna skal arve. Å bli motsagt på sak er en del av det virket, men hun blir så massivt gått til angrep på som person. Det skal hun ikke tåle og det skal heller ikke vi som voksne tåle, sier hun og legger til:

– Saken hun jobber for dreier seg om klimaendringene, og det er viktig for alle barn. De er 100 prosent av fremtiden og naturligvis er de bekymret og krever at vi skal gjøre mer. Da må vi lytte til dem og ikke kommentere at de er barn eller unge, hvordan de ser ut, eller andre ting.