Fire års fengsel for voldtekt i Vesterålen

Hålogaland lagmannsrett skjerper voldtektsdommen for en mann i 20-årene som er dømt til fengsel for voldtekt av en jevnaldrende kvinne i Vesterålen høsten 2017.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lagmannsretten setter straffen til fire års fengsel, som er et halvt år strengere enn det Vesterålen tingrett landet på i sin dom fra februar i år. Mannen er i tillegg dømt til å betale 150.000 kroner i oppreisning til kvinnen. Dommen var i samsvar med aktors påstand.

Den dømte mannen anket dommen fra tingretten på alle punkter. Ankebehandlingen ble holdt i Tromsø 17. og 18. september i år.

I dommen heter det at lagmannsretten enstemmig har funnet det bevist, utover enhver rimelig og fornuftig tvil, at den tiltalte høsten 2017 gjorde seg skyldig i voldtekt til samleie av en kvinne som på grunn av beruselse var ute av stand til å motsette seg handlingen

Den tiltalte har ikke erkjent straffskyld og forklarte i retten at den seksuelle omgangen var frivillig, men lagmannsretten finner ikke tiltaltes forklaring troverdig. «Tiltalte var vel kjent med, og beskrev selv, at fornærmede var overstadig beruset,» heter det i dommen

– Lagmannsretten finner at det er en skjerpende omstendighet at tiltalte, etter å ha fått beskjed om å holde seg unna og blitt kjørt hjem, på egen hånd tok seg ubedt inn i fornærmedes hjem midt på natta og forgrep seg på henne vel vitende om hennes hjelpeløse tilstand, skriver dommeren.

I formildende retning legger retten vekt på tiltaltes alder på gjerningstidspunktet. I tillegg legges det en viss vekt på at saken har ligget lenge, noe som ikke kan tilskrives tiltalte.

(©NTB)