MENER NORGE MÅ^TA GREP: Både Venstre og AP mener Norge bør strekke seg langt får å få norske Lucas Jektvik tilbake fra Libya. Stortingsrepresentant og jurist Åsunn Lyngedal fra Ap sier det er utrolig sjelden at en far vil tilbakeføre et bortført barn frivillig.
MENER NORGE MÅ^TA GREP: Både Venstre og AP mener Norge bør strekke seg langt får å få norske Lucas Jektvik tilbake fra Libya. Stortingsrepresentant og jurist Åsunn Lyngedal fra Ap sier det er utrolig sjelden at en far vil tilbakeføre et bortført barn frivillig. Foto: Erlend Sørbø/TV2

ble bortført for åtte år siden:

– Vi må strekke oss langt for å få Lucas tilbake

Politikere fra både Venstre og Arbeiderpartiet mener Norge bør strekke seg langt for å få Lucas hjem fra Libya til Norge. Han ble bortført av faren i 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lucas ble bortført av faren i 2011. Faren har ønsket å komme tilbake til Norge sammen med Lucas.

Stortingsrepresentant Åsunn Lyngedal (Ap) sier dette er en utrolig sjelden mulighet til å få et norsk barn hjem.

Faren har ønsket å komme tilbake til Norge frivillig sammen med sønnen, men foreløpig har norske myndigheter sagt nei.

Lucas ble bortført av faren sin fra Narvik til Libya fem dager før jul i 2011. Siden har han levd i farens opprinnelige hjemland. Moren til Lucas, Kristel Jektvik(49) hverken hørt eller sett sønnen hun har foreldreretten til, på nærmere åtte år.

– Lurer du på hvordan han ser ut i dag?

– Ja, det gjør jeg. Men jeg tror han er den samme, bare i en større utgave, sier Kristel.

I dag er Lucas 14 år og skulle gått på ungdomsskolen. Kristel følger med på klassekameratene hans for å tenke seg til hvordan Lucas er i dag.

Sjelden mulighet

For to år siden fikk Kristel nytt håp. Faren tok kontakt med politiet. Han ville komme tilbake til Norge sammen med sønnen. Men moren og bistandsadvokaten har ikke fått noen hjelp fra norske myndigheter, for å få Lucas tilbake.

De er blitt kasteballer mellom UD, UDI og Justisdepartementet. Stortingsrepresentant Åsunn Lyngedal fra Arbeiderpartiet kommer fra Narvik, hjembyen til Lucas. Hun er også jurist og har engasjert seg i saken om Lucas.

– Det er utrolig sjelden at vi i barnebortføringssaker ser at en forelder snur på denne måten. Nå bør norske myndigheter gripe denne muligheten og hjelpe både Kristel og Lucas, sier Lyngedal.

Også stortingsrepresentant Abid Raja fra Venstre er jurist. Han mener også det må finnes løsninger for å få Lucas hjem.

– Akkurat nå trenger denne moren hjelp, og Lucas trenger også hjelp for å komme hjem til Norge. Da mener jeg vi må strekke oss ekstremt langt for å finne praktiske løsninger for å få dette til, sier Raja.

Begge mener hensynet til barnets beste er viktigere enn alle andre hensyn.

Stortingsrepresentant Abid Raja fra Norge mener Lucas sitt beste må være det viktigste i denne saken, og at Norge må strekke seg langt for å få dette til. Foto: Erlend Sørbø/TV 2
Stortingsrepresentant Abid Raja fra Norge mener Lucas sitt beste må være det viktigste i denne saken, og at Norge må strekke seg langt for å få dette til. Foto: Erlend Sørbø/TV 2

Familiegjenforening

Faren er under etterforskning for barnebortføringen og risikerer straff når han kommer til Norge, sammen med sønnen. Han har også en ny familie, som allerede var etablert i Norge, før de reiste til Libya i 2011.

Både faren, hans nye ektefelle og Lucas sine halvsøsken kan ha krav på familiegjenforening. Både Lyngedal og Raja mener at faren, farens kone og deres barn også må være en del av løsningen for å få norske Lucas hjem.

– Far hadde en ny familie allerede i Narvik tidligere. Så blir saksbehandlingen et ansvar for UDI, sier Lyngedal.

Også Raja mener det viktigste er å få Lucas tilbake til Norge.

– Også blir dette noe vi må håndtere nær far kommer tilbake igjen hit, men barnets beste må være for øye hele tiden. Det er helt åpenbart at det må være i Lucas beste interesse at han får komme tilbake til Norge, og da må vi strekke oss langt, sier Raja.

Utenriksdepartementet kan kun hjelpe norske borgere med reisedokumenter, som blant annet visum. Lucas er norsk statsborger, mens faren har libysk statsborgerskap.

UDI ønsker ikke å kommentere saken, men sier at de behandler alle søknader etter gjeldende regler.