U.S. House Intelligence Committee Chairman Adam Schiff (D-CA) speaks during a news conference about impeachment proceedings at the U.S. Capitol in Washington, U.S., September 25, 2019. REUTERS/Al Drago
ETTERFORSKES IGJEN: En telefonsamtale mellom Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, har ført til at presidenten nok en gang er under lupen.

Han har lest varselet som kan felle Trump: – Svært urovekkende

Varselet mot president Donald Trump er offentliggjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge New York Times dreier varselet seg ikke bare om hva Trump sa i samtalen med Ukrainas president, men også om måten ansatte i Det hvite hus håndterte transkripsjoner og opptak fra samtalen.

Kildene til opplysningene er to anonyme «personer som er informert om varselet».

Varsleren skal også ha navngitt flere ansatte i Det hvite hus som skal ha vært vitner til uredelige forhold utført av presidenten.

Avisen skriver også at et flertall i Representantenes hus nå støtter en etterforskning med sikte på å stille Trump for riksrett.

– Innholdet er svært urovekkende

Årsaken til varselet er en telefonsamtale mellom president Donald Trump holdt tilbake og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Trump blir anklaget for å ha brukt presidentembetet og offentlige ressurser til å drive en svertekampanje mot sin potensielle motpart i neste års valgkamp, Joe Biden.

Varslerrapporten er allerede gjort tilgjengelig for etterretningskomiteene i kongressen, og demokraten Adam Schiff, som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus, beskriver innholdet som «urovekkende».

– Jeg fant anklagene i varselet svært urovekkende, og også veldig troverdige. Varselet avslører alvorlige overtramp og gir informasjon til komiteen som kan følges opp, sier han.

Trussel mot nasjonal sikkerhet

Det er som kjent ikke første gang president Donald Trump er under etterforskning. Den mye omtalte Russland-etterforskningen endte i at spesialetterforsker påpekte flere kritikkverdige forhold, uten at representantene i kongressen valgte å stemme om å stille Trump for riksrett.

Nå har noe endret seg. Tirsdag kunngjorde majoritetsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, at de nå innleder prosessen som kan føre til at Trump blir stilt for riksrett.

Flere amerikanske medier melder at tungen på vekstkålen kan ha vært en kronikk i Washington post, skrevet av syv demokrater fra såkalte lilla distrikter – områder der styrkeforholdet mellom demokrater og republikanere tradisjonelt er jevnt – der de skriver at tiden er inne for riksrett.

Til podcasten The Daily sier en av demokratene, Mikie Sherrill, som representerer New Jersey, at hun mener Trumps samtaler med Ukrainas president avdekker en trussel mot nasjonal sikkerhet, og at hun mener det er et lovbrudd som når terskelen for riksrett.

– Det at presidenten forsøker å få en fremmed makt til å påvirke valget, er en enorm trussel mot nasjonal sikkerhet. Dette handler om hva som er best for landet. Jeg har fått støtte fra flere republikanere i mitt distrikt, sier Sherill.

– Et troverdig dokument

Både varselet og utskriften av telefonsamtalen kan spille en sentral rolle i riksrettsprosessen demokratene denne uken startet mot presidenten.

Amerikanske medier har den siste uken meldt at Trump skal ha forsøkt å presse Ukraina til å granske en av hans hovedutfordrere i valget i 2020, Joe Biden, i tillegg til Bidens sønn, Hunter Biden.

Trump skal også ha holdt tilbake 3,6 milliarder kroner i militær bistand til Ukraina rett før samtalen, og demokrater vil ha svar på om midlene ble brukt til å presse Ukraina.

Toppdemokraten Chuck Schumer sier at han er enda mer bekymret etter å ha lest varselet, som han mener legger fram «fakta som skriker etter ytterligere etterforskning».

Også republikaner reagerer

Demokraten Eric Swalwell sier at varsleren også la fram en del andre dokumenter og vitner som var involvert i denne saken.

– Varsleren presenterer situasjonen på en veldig logisk måte. Samtidig gjør varsleren det klart og tydelig det han eller hun har, og ikke har, kunnskap om, noe som kjennetegner et troverdig dokument, sier demokraten Raja Krishnamoorthi.

De fleste republikanerne lot enten være å uttale seg eller forsvarte Trump etter at varselet ankom Kongressen, men én republikaner uttrykte bekymring.

– Republikanere bør ikke i all hast bare fastslå at det ikke er noe å se på her når det er tydelig at det er mye her som er problematisk, sier republikaneren Ben Sasse.

Utskrift av samtale

En utskrift av telefonsamtalen mellom Trump og Zelenskyj bekrefter at Trump oppfordret til en ukrainsk etterforskning av Biden.

– Hvis du kan gjøre noe sammen med justisministeren, så vil det være flott. Mange folk ønsker å finne ut av det, sa Trump blant annet i samtalen.

I samtalen stiller han imidlertid ikke konkrete betingelser om at Zelenskyj må gjøre bestemte ting for at Ukraina skal få pengene. Presidenten selv avviser imidlertid at han på noen måte la press på Zelenskyj.

– Dette er den største heksejakten i amerikansk historie, trolig i hele historien, sa Trump til pressefolk etter at utskriften var offentliggjort.