BUNNPUNKTET: Dele Alli og Tottenham ble slått ut av League 2-laget Colchester i midtuken. Dele Alli imponerte ingen.
BUNNPUNKTET: Dele Alli og Tottenham ble slått ut av League 2-laget Colchester i midtuken. Dele Alli imponerte ingen. Foto: David Klein

– Utviklingen hans har stoppet opp

TV 2-ekspert stusser over Dele Allis nedtur.

Dele Alli (23) slo gjennom med et brak i 2016/17-sesongen. Med 18 scoringer og sju målgivende pasninger var han en sentral bidragsyter da Tottenham tok 86 poeng og endte på 2. plass bak Chelsea.

Siden har Alli og Tottenham hatt en nedadgående kurve i Premier League. 77 ligapoeng i 2017/18 ble til 71 i 2018/19. London-klubben tapte hele 13 ligakamper forrige sesong.

Alli stoppet på ni mål for to sesonger siden. Forrige sesong endte han på fem seriemål.

Hamstring-mareritt

Tottenham-angriperen har slitt med en rekke skader de siste årene. Den ene hamstring-skaden har avløst den andre. Forrige helg var han ikke engang i troppen da Tottenham tapte 1-2 borte mot Leicester. Alli startet cupkampen mot Colchester i midtuken, men imponerte ingen.

Hva har skjedd med Pochettinos gullkalv?

– Før var han selvskreven på Tottenhams lag. Det er han ikke nå lenger. Man kommer ikke fra at utviklingen hans har stoppet opp, slår TV 2-ekspert Simen Stamsø-Møller fast.

Han mener det er et mysterium hvorfor Alli nå ser ut som en skygge av seg selv.

– Det er ikke alt man har svar på. Starten hans i Premier League var kanskje i overkant bra. Det er jo noe som heter å overprestere. Det er mange eksempler på spillere som tar nivået raskt og får ekstra mye ros fordi man ikke hadde hørt om dem før, slik det var med Dele Alli for meg, sier Stamsø-Møller.

– Begynner å stusse litt

Midtbanespilleren pådro seg en ny hamstring-skade like før sesongstart. Han har derfor startet kun to kamper (Olympiakos og Colchester borte) for Tottenham i 2019/20-sesongen. Stamsø-Møller påpeker at Allis erstattere er bedre enn da 23-åringen fikk gjennombruddet sitt. Lucas Moura og Erik Lamela har gjort savnet av Alli mindre. Dermed er veien til benken også kortere når Alli ikke presterer slik han gjorde for noen år siden.

– Jeg har kalt ham for en snik. Det var ingen som klarte å ta ham ut av kampene. De siste sesongene har lag tatt Tottenham mye mer på alvor. De tar Dele Alli mer på alvor. Han blir passet bedre på. I tillegg har han kanskje overprestert litt. Se på andre spillere i ligaen på hans alder, som Leroy Sané. Han har et helt utrolig toppnivå, men plutselig er han ute av laget og borte. Han har ikke evnen til å levere jevnt hele veien. Sånn er det for veldig mange gode spillere. Men når det skjer over lang tid, som med Dele Alli, begynner man å stusse litt. Det er mulig den tidlige fremgangen har gjort noe med selvbildet hans. Akkurat nå har det stoppet opp for ham, men Alli er også en del av en helhet. Til tross på Champions League-finalen i vår har pilen for Tottenham pekt nedover. De har tapt utrolig mange kamper i Premier League, påpeker Stamsø-Møller.

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker har samme inntrykk av Alli som Stamsø-Møller.

– Jeg synes alltid han har vært en spiller man ser lite til i kampene, men som dukker opp i de avgjørende øyeblikkene. Det har karakterisert Alli, spesielt i toppkampene. Jeg husker spesielt headingen mot Manchester City. Han var en målscorer, han var smart og han var spesialist på å dukke opp i boksen. Alli var jo en del av den telepatiske trioen med Harry Kane og Christian Eriksen, som etter hvert ble en kvartett med Son. Men Alli har vært veldig skadeplaget, sier Alsaker.

– Oppskrift på dårlig stemning

Alli fikk ikke mye hvile etter VM i fjor. Han kom innpå i bronsefinalen mot Belgia og startet mot Newcastle en knapp måned senere. Den tøffe belastningen kan forklare noe av Allis skadeproblemer, men Alsaker er klar på at det er et problem Tottenham har ressurser og kunnskap til å forebygge.

TV 2-kommentatoren er mer bekymret for tilstanden til London-klubben generelt.

– Jeg har stilt spørsmål i en blogg om det rakner i Tottenham nå. Man kan ikke se på Alli uten å se på totalpakken. Hvorfor spiller ikke Eriksen? Hva skjer i Tottenham? Eriksen ville vekk, så forholdet til Pochettino virker kjøligere. For meg virker Pochettino som en slagen mann. Hvis alle overganger skjer over hodet hans er det ikke særlig stas å sitte med playmakeren og et forsvar på utgående kontrakt. Det er oppskriften på dårlig stemning. Det er klart at to belgiske landslagsstoppere på utgående kontrakt snakker sammen. Det er noe som ikke er som det skal være. Dele Alli føyer seg inn i rekken. Til tross for sin unge alder er han en veteran. Det er de samme Spurs-spillerne som har dratt lasset de siste fire-fem årene. Og de får mindre og mindre poeng for hver sesong som går. I forrige sesong tapte de 13 kamper. Liverpool tapte én. Kurven i ligaen er nedadgående, konkluderer Alsaker.

Slitasje i gruppen

Det har vært mye snakk om at Pochettino snart må vinne noe mer Tottenham. Alsaker mener det er helt nødvendig for at Pochettino-eventyret skal få en lykkelig slutt.

– Når det ikke skjer noe dukker det opp slitasje, og nå virker det som det er slitasje i hele gruppen. Manageren er lei fordi han ikke får penger til å handle. Flere spillere er lei. I flere sesonger har vi snakket om at Pochettino må vinne noe med Tottenham. Forklaringen på det er enkel. Det er litt som med Liverpool. Disse klubbene betaler langt fra mest i lønn til spillerne. De beste Spurs-spillerne kan doble lønnen et annet sted. Man kan holde et prosjekt gående med entusiasme, drive og en karismatisk trener i en periode. Så vil den perioden ta slutt med mindre man vinner og dominerer, sier han.

– Er det én ting som er sikkert i dette gamet - man ser på det Pochettino, Klopp og Guardiola - er at man må være helt på fotballnerd-nivå for å lykkes. Hvis det nivået faller fordi noen spillere vil vekk og ikke orker mer, eller at Pochettino er lei og ikke er fornøyd med Levy, så faller prestasjonene. Tottenhams lag bør helt klart klare en klar 3. plass denne sesongen, men det ser ikke slik ut nå, avslutter kommentatoren.