Kunngjør innstilling om riksrett: – Presidenten må holdes ansvarlig

Demokratenes leder Nancy Pelosi har kunngjort en innstilling av riksrett mot Trump. Presidenten kaller avgjørelsen en heksejakt, og mener han blir trakassert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– I dag kunngjør jeg at Representantenes Hus går fremover med en offisiell instilling om riksrett, sier Pelosi på en ekstraordinær pressekonferanse 23:00 norsk tid.

– Presidenten må holdes ansvarlig, ingen er over loven, legger Pelosi til.

Kunngjøringen om riksrett skjer på bakgrunn av den mye omtalte varselsaken mot Donald Trump.

Brøt tausheten

Tirsdag ettermiddag meldte Washington Post at Pelosi skal være klar for å opprette en spesialkomité som skal etterforske en potensiell riksrettstiltale.

På kveldens pressekonferanse bekreftet Pelosi dette.

– Presidentens handlinger har på alvorlig vis brutt med grunnloven, sier Pelosi fra talerstolen.

– Trump-administrasjonens handlinger undergraver både våre nasjonale sikkerhet og etterretning.

Frem til nå har partiets leder Nancy Pelosi ikke uttalt seg om saken. Pelosi tilhører den moderate delen av Demokratene, og enkelte av hennes venstreorienterte partifeller har sett henne som etter hinder i spørsmålet om riksrett.

Dette endret seg tirsdag kveld.

Bakgrunn: Alt du bør vite om varslersaken mot Trump

– En fullstendig heksejakt!

Årsaken til at demokratene kunngjør innstillingen om riksrett, har bakgrunn i et anonymt varsel mot presidenten.

Detaljene i varselet har ikke blitt delt med Kongressen, til tross for at Det Hvite Hus er lovpålagt å gjøre dette.

– På torsdag må varslerens klage overleveres til komiteen i sin helhet. Direktøren for Nasjonal Sikkerhet må på torsdag velge om han vil begå lovbrudd eller hedre sin plikt ovenfor grunnloven, sier Pelosi.

Medier melder at varselet dreier seg om Trumps samtaler med Ukrainas president. Her skal Trump ha truet med å holde tilbake bistandspenger om ikke Ukraina etterforsker Joe Bidens sønn og hans forretninger i landet.

Kort tid etter Pelosis pressekonferanse tok Trump til Twitter, hvor han langet ut mot avgjørelsen.

– De har ikke engang sett samtaleloggen av telefonsamtalen. En fullstendig heksejakt!, skriver presidenten, før han legger til at det hele er «presidensiell trakassering».

Utover i nattetimene her hjemme har Trump fortsatt å twitre om saken.

– Utenriksminister fikk tillatelse fra den ukrainske regjeringen til å offentliggjøre transkripsjonen av samtalen jeg hadde med deres president. De skjønner heller ikke hva problemet år. Det er en total heksejakt-svindel fra Demokratene!

Desperate demokrater

Demokratenes leder, Nancy Pelosi, har tidligere vært nølende og avventende til å stille president Donald Trump for riksrett.

Grunnen til at hun annonserer dette nå er at hele situasjonen er endret og hun føler mye press fra egne medlemmer i kongressen.

Situasjonen som har oppstått med at Trump skal ha presset et Ukrainas president til å granske Jo Biden er noe som har oppstått mens Trump har vært president.

I løpet av den siste uken har flere demokrater, også moderate demokrater, sier at de har vært svært avventende sier også vil stille Trump for riksrett.

Det er nå ganske tydelig at et stort flertall av den demokratiske partigruppen vil stille han for riksrett og Nancy Pelosi bøyer seg nå for flertallet.

På den ene siden er det mange demokrater som nå føler at de ikke har noe annet valg enn å stille Trump for riksrett, fordi anklagene er så alvorlige.

Men på den andre siden merker Pelosi og partiledelsen at de risikerer at de demokratiske velgerne blir mindre motiverte av å se måten demokratene har håndtert situasjonen – de føler at de trenger å trå hardere mot Trump om de vil at velgerne deres fortsatt er oppildnet foran presidentvalget neste år.

Men samtidig ser vi at Nancy ikke hadde holde denne talen dersom hun ikke mente at det er nødvendig at Trump blir stilt for riksrett.

Mange demokrater frykter at fordi man trenger to tredjedels flertall i senatet for å få en president dømt for riksrett, så vil det være nærmest umulig fordi republikanerene har flertall i senatet. Det viser hvor desperate de nå er.

– En vennlig og passende samtale

Trump var aktiv på Twitter også tidligere tirsdag kveld.

Like etter det ble kjent at Pelosi skulle komme med en kunngjøring om varselsaken, tok presidenten til Twitter for å komme med sin egen uttalelse.

Trump skriver at han vil offentliggjøre en usensurert og transkribert versjon av telefonsamtalen med Ukrainas president Zelensky. En telefonsamtale Trump omtaler som «veldig vennlig og helt passende».

Biden: – Riksrett eneste valg

Like før 21:30 norsk tid uttalte demokratenes presidentkandidat Joe Biden seg om utviklingen. Den tidligere visepresidenten mener riskrett er eneste mulighet – dersom ikke Trump begynner å samarbeide.

– Hvis presidenten ikke følger Kongressens forespørsel om informasjon, hvis han fortsetter å hindre kongressens etterforskning og hvis han fortsetter å ignorere loven, vil Donald Trump ikke gi kongressen noe annet valg enn å initiere riksrett, sa Biden på en pressekonferanse.

STØTTER RIKSRETT: Joe Biden tok til orde for å stille Trump for riksrett tirsdag kveld.
STØTTER RIKSRETT: Joe Biden tok til orde for å stille Trump for riksrett tirsdag kveld. Foto: AFP/Olivier Douliery

Biden er selv involvert i varselsaken, men tar beskyldningene fra Trump med knusende ro.

– Da jeg bestemte meg for å stille var jeg forberedt på personlige angrep. Anklagene mot meg har blitt sett på og funnet grunnløse, men det stopper ikke ham, sier Biden.

– Riksrett vil være en tragedie, men en tragedie han har bragt på seg selv, avslutter den tidligere visepresidenten.

Biden er én av stadig flere demokrater som støtter å innlede riksrettsprosedyrer mot Donald Trump. I skrivende stund melder Politico at 174 av de totalt 235 demokratene i Representantenes Hus er støtter riksrett.

Varsleren vil vitne

Samtidig som Trump varsler om én offentliggjøring via Twitter, kommer demokraten Adam Schiff med en annen.

Schiff er leder i House Intelligence Committee, og har som mandat å etterforske saker rettet mot folkevalgte.

Schiff sier tirsdag kveld at personen bak Ukraina-varselet ønsker å vitne for komiteen, og at dette kan skje så snart som denne uken. Det Hvite Hus har så langt nektet å dele innholdet i varselet med Kongressen, men nå jobbes det med å gjøre innholdet tilgjengelig, og få til en avtale der varsleren kan vitne for Kongressen.