Pettersen kåret til «Årets kokk» – blir Norges representant i Bocuse d'Or

Tirsdag konkurrerte Norges aller beste kokker om hvem som skal representere oss i verdens mest prestisjefulle kokkekonkurranse. Og det var fjorårets bronsevinner i Bocus d'Or som vant.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag gikk Årets Kokk av stabelen i Mathallen i Oslo, og det var team Pettersen, ledet av Christian Andre Pettersen som stakk av med seieren.

Han får dermed æren av å representere Norge i verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse - Bocuse d'Or i Tallin, og senere kanskje gå videre i konkurransen om å bli verdens beste kokk i Lyon i 2021.

– Det er en fantastisk følelse, sier Pettersen til TV 2.

Fikk bronse i fjor

Christian André Pettersen (29) og hans team vet hva de går til. De kom nemlig på tredjeplass i Bocuse d’Or i Lyon tidligere i år.

Selv om pallplass er imponerende, var ikke Pettersen selv fornøyd.

– Dette var ikke det jeg hadde håpet, men jeg kom nå iallefall på pallen. Jeg er skuffet, og har jobbet knallhardt for dette i mange år, men sånn er det, sa Pettersen til TV 2 etter at resultatet var klart.

Christian A. Pettersen har skyhøye ambisjoner, og vil bli verdens beste kokk.Foto: Sveinung Kyte/TV 2
Christian A. Pettersen har skyhøye ambisjoner, og vil bli verdens beste kokk.Foto: Sveinung Kyte/TV 2

Like etter konkurransen Lyon var han i tvil om han ville få flere sjanser, men nå får han revansjemulighet, og sikter helt mot toppen.

– Jeg nøyer meg ikke med noen mindre enn gull, sier Pettersen til TV 2 tirsdag kveld.

Pettersen jobber til vanlig på restauranten Fisketorget i Stavanger, men kommer fra Bodø. Han forteller at han allerede som gutt ønsket å bli kokk.

– Med en far som kokk, og alle råvarene rett utenfor døra var det aldri tvil, sier han.

Han mener at nivået på årets konkurranse var mye høyere enn fjorårets.

Se seiersintervjuet her:

– Eksepsjonelt høyt nivå

Kokkene har vært i aksjon hele dagen, og har servert en erfarent dommerpanel de lekreste sjømatretter.

– Nivået er eksepsjonelt høyt, sier en av dommerne, Eivind Hellstrøm, til TV 2 før vinneren ble annonsert.

Eivind Helstrøm var imponert over kandidatene i konkurransen. Foto: TV 2
Eivind Helstrøm var imponert over kandidatene i konkurransen. Foto: TV 2

Team Dalelv ledet av Øyvind Bøe Dalelv, fikk bronseplassen og team Bendi ledet av Filip August Bendi fikk andreplassen i årets konkurranse.

De øvrige kaniddatene var Marius Dragsten Kjelsrud og Håvard Werkland.

«Årets unge kokk»

Prisen årets unge kokk, som ble delt ut for første gang, gikk til 24 år gamle Aleksander Løkkeberg Vartdal fra Oslo. Målet med den nye konkurransen er å løfte fram unge kokketalenter, gi dem kunnskap og konkurranseerfaring.

Nytt av året er også opprettelsen av et permanent stipend som fordeles mellom de tre pallplassene. Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) delte ut stipendet på 100.000 kroner som har fått navnet Ingrid Espelid Hovigs stipend.

Konkurransen Bocuse d'Or ble grunnlagt av den legendariske franske kokken Paul Bocuse og ble arrangert for første gang i 1987.

Norge har deltatt 10 ganger og hele fem ganger har det endt med gull. De andre gangene er det blitt både sølv og bronse, og derfor har det vært store forventninger til «Team Norge».