SISTE BILDE: Her tar ungareren ut penger i en minibank i Molde sentrum. Det var det siste sporet av mannen før han dukket opp mellom noen vinranker i en fransk landsby i den høyst spesielle forsvinningssaken som skjedde sommeren 2018.
SISTE BILDE: Her tar ungareren ut penger i en minibank i Molde sentrum. Det var det siste sporet av mannen før han dukket opp mellom noen vinranker i en fransk landsby i den høyst spesielle forsvinningssaken som skjedde sommeren 2018.

Slik ville mannen straffe elskerens ektemann – plantet blodspor i bil før han «forsvant»

MOLDE (TV 2) Mannen iscenesatte sin egen forsvinning ved å plante blod i en bil som var inne på service der han jobbet.

I aktors innledningsforedrag i Romsdal tingrett kom det frem en rekke oppsiktsvekkende opplysninger i saken der en ungarsk mann er tiltalt for å iverksette sin egen forsvinning – for å rette straffansvaret mot et ektepar.

– Påtalemyndigheten mener at tiltalte hadde et forhold til kvinnen og arrangerte forsvinningen for å ramme hennes mann, fremholdt aktor, statsadvokat Magne Nyborg.

Den oppsiktsvekkende saken startet i Molde i juni 2018 og fikk voldsom oppmerksomhet i alle landets medier. Den ungarske bilmekanikeren ble da meldt savnet fordi han ikke møtte på jobb på bilverkstedet han arbeidet.

Politiet iverksatte en massiv etterforskning med bistand fra Kripos. Mannen ble etterlyst internasjonalt og to tjern ble tømt i et forsøk på å finne mannen.

Plantet blod

I aktors innledningsforedrag kom det frem at da politiet tok seg inn i leiligheten til 39-åringen, fant de blodspor og et knust glass som trolig har et fingeravtrykk tilhørende ektemannen til hans elskerinne.

AKTOR: Statsadvokat Magne Nyborg fører saken mot ungareren som er tiltalt for å ha fabrikert bevis mot et ektepar .
AKTOR: Statsadvokat Magne Nyborg fører saken mot ungareren som er tiltalt for å ha fabrikert bevis mot et ektepar . Foto: Arne Rovick/TV 2

– Underveis i etterforskningen kom det frem at mannen lå i en konflikt med en mann i Molde på grunn av at han hadde et forhold til hennes kone, opplyste aktor.

Ekteparet ble avhørt og politiet mente at de holdt tilbake opplysninger i saken, som førte til at begge ble siktet for bortføring og varetektsfengslet. Da politiet beslagla bilen til ekteparet, ble tiltaltes blod funnet i bilen.

– Vi mener å føre bevis for at tiltalte plantet blodsporene av seg selv i bilen til ekteparet da denne var inne på service på verkstedet der tiltalte jobber. Dette skjedde bare få dager før forsvinningen, opplyste aktor.

I en konvolutt under madrassen fant også politiet gjenstander og en minnepenn med opptak som kunne knyttes til ekteparet, og som påtalemyndigheten er med å underbygge at forsvinningen ble fabrikert.

– Uskyldig

Mannens forsvarer, advokat Astrid Bolstad, mener hennes klient ikke har ønsket å ramme ekteparet.

– Denne saken handler ikke om forhold mellom partene, men handler om hvorvidt tiltalte med sin adferd har skapt en situasjon som har rammet ekteparet. Det er ikke ulovlig å reise til utlandet uten pass og minbankkort, sier Astrid Bolstad.

FORSAVARER: Advokat Astrid Bolstad mener hennes klienet ikke har gjort noe galt.
FORSAVARER: Advokat Astrid Bolstad mener hennes klienet ikke har gjort noe galt. Foto: Arne Rovick/TV 2.

Ungareren var sporløst forsvunnet og det siste sporet av mannen var et bildet utenfor en minibank i sentrum av Molde. Dette utløst en massiv etterforskning der 39-åringen også ble etterlyst internasjonalt. En uke senere får norsk politi beskjed om at mannen ble funnet gående barbeint mellom vinrankene i en fransk landsby.

– Jeg erkjenner ikke straffskyld. Politiet er helt på villspor i denne saken. Ja, jeg hadde et forhold, men det er ikke korrekt at jeg ønsket å straffe hennes ektemann. Tiltalen mot meg er sjokkerende, forklarte tiltalte.

På spørsmål fra tingrettsdommer Oddne Hansen om hvorfor han reiste fra Norge, svarte mannen:

– Jeg var i en tvangssituasjon og måtte reise. Jeg vil ikke forklare nærmere om hvorfor, sa mannen i sin forklaring for Romsdal tingrett.

Taus om blodet

Selv forklarte han dette om blodsporene som ble funnet.

– Det er helt naturlig at politiet finner blod og mitt DNA i den bilen. Det er ikke rart siden jeg hadde et forhold til kvinnen som disponerte bilen. At de finner blod i mitt eget hus er jo ikke merkelig i det hele tatt hvis jeg har knust et glass og skadet meg. Hvorfor ektemannens fingeravtrykk er der, må du nesten spørre ham om. Han har har jo vært inne i leiligheten min, forklarte bilmekanikeren.

RETTENS ADMINISTRATOR: Tingrettsdommer Oddne Hansen i Romsdal tingrett. Foto: Arne Rovick/TV 2.
RETTENS ADMINISTRATOR: Tingrettsdommer Oddne Hansen i Romsdal tingrett. Foto: Arne Rovick/TV 2.

Under eksamineringen var tiltalte svært lite villig til å svare på spørsmål fra både aktor og dommer om relasjonene til ekteparet, og om han på noen måte har vært truet av ektemannen. Han ville heller ikke svar på spørsmål om hvor mange ganger han var inne i bilen til ekteparet når den var inne på service.

– Men jeg var inne i bilen da den var inne på service, bekreftet tiltalte.

Han mener at blodet kom fra en gang han var i bilen sammen med elskerinna, men han nektet å fortelle hvorfor han begynte å blø.

– Det er veldig privat, det vil jeg ikke svar på hva hun gjorde meg meg slik at jeg begynte å blø, forklarte mannen i retten.

Han ville heller ikke fortelle hva om skjedde den dagen forsvant, etter at han tok ut penger i minibanken i Molde sentrum.

– Hva skjedde den dagen du bestemte deg for å forsvinnne, spør aktor.

– Det vil jeg ikke svare på. Du må skjønne at politiet er på feil spor, svarte tiltalte.

– I politiavhør har du forklart at du var knust?

– Det kan stemme.

Selv nekter han for at han iscenesatte sin egen forsvinning.

– Politiet har video av meg på bussen til Oslo. Og min telefon var aktiv i Oslo. Jeg forsvant ikke sporløst, jeg har ikke fabrikert noe som helst, hevdet mannen.

– Har du plantet blodsporene, lurte forsvareren på?

– Nei, det har jeg ikke.

Det er satt av fire dager til hovedforhandlingen av straffesaken i Romsdal tingrett.