Trump om Thunberg: – Virker som en lykkelig, ung jente

Etter Greta Thunbergs tale om at kloden er på vei til masseutryddelse, uttalte Donald Trump at hun virker som en jente som gleder seg til fremtiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Greta Thunberg talte mandag under FNs ekstraordinære klimamøte i New York, og det var en svært emosjonell 16-åring som kom med sterke ord til forsamlingen.

– Dette er helt feil. Jeg skulle ikke sittet her. Jeg skulle vært på skolen på andre siden av havet. Også kommer dere til oss unge for å få håp. Hvordan våger dere? sa hun.

Thunberg gikk rett i strupen på verdenslederne for hvor lite som var gjort på tross av 30 år med vitenskapelige bevis på hvilken retning kloden er i ferd med å ta.

Se talen i videoen i toppen av saken.

– Virker lykkelig

På klimatoppmøtet møtte også USAs president Donald Trump opp, til tross for at det på forhånd var meldt at han ikke ville komme.

Han satt dermed selv i salen da Thunberg holdt sitt innlegg, men hennes sterke budskap så ut til å gå rett over hodet på han.

Natt til tirsdag norsk tid delte den amerikanske presidenten en melding på Twitter, hvor han skriver at Thunberg virker som er «veldig lykkelig, ung jente som gleder seg til en lys og fantastisk fremtid».

Thunberg anklaget på sin side statslederne i sin tale for å svikte den oppvoksende generasjonen.

– Vi er i begynnelsen av masseutryddelse og alt dere snakker om er eventyr og evig økonomisk vekst. Hvordan våger dere, raste hun med tårer i øynene.

Responsen raser

Responsen på Trumps Twitter-innlegg uteble ikke. Kort tid etter rant det inn med kritiske kommentarer som anklaget Trump for ufin trolling av Thunberg.

– Donald Trump går løs på uskyldige unge jenter, det er rett og slett motbydelig, het det i en av kommentarene.

Sveriges FN-ambassadør Olof Skoog har et lite håp om at klima kommer på dagsorden når andre ledere enn Trump entrer talerstolen i FNs hovedforsamling de kommende dagene.

– Vi håper at de viktige, eksistensielle spørsmålene om klima fortsatt blir tatt opp, sier Skoog.

Han innser imidlertid at det er andre spørsmål som opptar Trump mer.

– Forholdet mellom USA og Iran veldig spent, så det blir interessant å se hvilken tone Trump slår an i det spørsmålet, sier Skoog.

Rouhani på plass

Konflikten mellom India og Pakistan om Kashmir, samt krigene i Jemen og Syria, blir også trolig tema når Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, Egypts president Abdel-Fattah al-Sisi og andre ledere skal tale til forsamlingen.

Irans leder president Hassan Rouhani er også på plass i New York, og det knyttes stor spenning til hans tale i hovedforsamlingen.

Andre ledere glimrer imidlertid med sitt fravær, blant dem Kinas president Xi Jinping og Russlands president Vladimir Putin.

Snakket om Nobelpris

I løpet av møtet uttalte presidenten også at han fortjener en Nobelpris. Det vil si, dersom prisen deles ut på en rettferdig måte, ifølge han selv.

Han kom med uttalelsen i forbindelse med et møte med Pakistans statsminister Imran Khan.

De to statslederne møttes for å diskutere den spente situasjonen mellom Pakistan og India i Kashmir og i den forbindelse beskrev Trump seg selv som en ekstremt god megler.

– Jeg tror jeg kommer til å få Nobelpriser for mange ting hvis de blir delt ut på en rettferdig måte. De ga en til Obama rett etter at han ble president og han hadde ingen anelse om hvorfor han fikk den, og vet dere hva? Det er den eneste tingen jeg er enig med han i, sa Trump til pressen.