DEN GAMLE LEDELSEN: Kjersti Stenseng til venstre, da Hadia Tajik og Trond Giske begge fortsatt var en del av ledelsen.
DEN GAMLE LEDELSEN: Kjersti Stenseng til venstre, da Hadia Tajik og Trond Giske begge fortsatt var en del av ledelsen. Foto: Berit Roald

AP-sekretær kjersti stenseng:

– Giske-striden er en årsak til valgnederlaget

Arbeiderpartiet er midt i evalueringen av det elendige valgresultatet. Nå trekker partisekretær Kjersti Stenseng frem intern strid som en årsak til valgnederlaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag møtes Arbeiderpartiets landsstyre for å diskutere valgnederlaget. Lokalvalget ble Arbeiderpartiets dårligste kommunevalg i historien med 24,8 prosent.

Nå erkjenner Kjersti Stenseng at striden etter valget i 2017 har vært en årsak til valgnederlaget.

Hun understreker at det er en av flere grunner.

– Vi må erkjenne at interne strider, som dessverre har preget Arbeiderpartiet de siste par årene, har vært negativt, sier hun til TV 2.

– Og da tenker du på striden rundt Trond Giske?

– Perioden fra høsten 2017 var en krevende periode internt i Arbeiderpartiet, og striden rundt Trond Giske var en vesentlig del av det, sier Stenseng.

– Hvordan har den striden påvirket partiet?

– Fra 2017 og frem til valget i 2019, en periode på to år, har vi brukt mye tid og ressurser og energi på ting som har handlet om interne stridigheter og konfliktsaker. Og ikke fått brukt nok tid på politikkutvikling og mobilisering av partiet. Interne stridigheter mobiliserer ikke ute i partiet. Det er en av flere årsaker til at vi gjør et dårlig valg. Det må sies, det er ingenting å legge skjul på, sier Stenseng.

Etter valgnederlaget i 2017 ble Arbeiderpartiet rammet av maktkamp og varsler mot nestleder Trond Giske. Etter det har en dansevideo og nominasjonsstrid i Trøndelag skapt splid i partiet.

Varsler råere Ap

Resultatet for Arbeiderpartiet er en nedgang på hele 8,2 prosent fra forrige valg.

Stenseng mener årsaken er sammensatt.

– Det er nok flere årsaker til det, og det evalueringsarbeidet er vi ikke ferdig med. Når det er sagt, valgkampen handlet mye om motstand mot regjeringen sin sentraliseringspolitikk, klima og bompenger. Det var saker som mobiliserte i andre partier og gjorde at vi tapte velgere til Sp, MDG og Bompengepartiet. Det gjorde også at Arbeiderpartiet ikke kom på med våre saker om velferd og arbeidsliv. Motstanden mot sentralisering har forsterket seg fra 2017 valget og til nå. Forlikene inngått i forrige stortingsperiode betaler vi fortsatt en stor pris for, sier Stenseng.

– Hva er grunnen til at Ap ikke mobiliserer i saker som sentralisering, klima og bompenger?

– Senterpartiet har frontet misnøyen og protesten mot regjeringens sentraliseringspolitikk mest høylytt, at MDG og bompengepartiet mobiliserer på en debatt for og imot bompenger er ganske åpenbart. Når enkeltsaker blir så dominerende i en valgkamp tjener de partiene som har det som sin hovedsak på det, sier Arbeiderpartiets partisekretær.

Hun varsler at Ap vil bli et råere opposisjonsparti.

– Vi skal snakke om egen politikk og presentere våre egne løsninger for mindre forskjeller, bedre velferdstjenester, nye arbeidsplasser og reduserte klimagassutslipp. Arbeiderpartiet skal gå i front for å utvikle klimavennlig industri, skape nye arbeidsplasser og ta de store grepene for å redusere klimagassutslippene.

Har fått klager på ledelsen

Stenseng sier ledelsen må ta sitt del av ansvaret.

– Ingen har gjort et godt nok arbeid når vi får 24,8 prosent. Det er vårt alles ansvar, ikke minst ledelsen. Men jeg får mest tilbakemelding på hvordan vi i fellesskap skal fortsette arbeidet fremover for å løfte oss, sier Stenseng.

– Har dere fått tilbakemeldinger fra tillitsvalgte på ledelsen? Er det omfattende eller enkeltmeldinger?

– Jeg har fått få tilbakemeldinger fra tillitsvalgte på ledelsen, noen enkelte tilbakemeldinger på saker, utspill eller andre ting folk er misfornøyde med. Uansett tar jeg alle tilbakemeldinger på alvor, sier Stenseng.

Forsvarer skolemat-saken

Skolemat ble en av Arbeiderpartiets viktigste valgkampsaker. I etterkant har enkelte tillitsvalgte kritisert nettopp det.

Avtroppende ordfører Bjørn Iversen (Ap) i Verdal sa til Dagsavisen at saken «ikke holder».

– Etter seks år med blåblå regjering, kommer vi opp med skolemat som en hovedsatsing. Det holder ikke. Vi må treffe folk bedre. Vi mangler et tydelig prosjekt, et prosjekt som angår folk, sa Iversen til Dagsavisen.

– Var skolemat-saken en vinner for dere, Stenseng?

– Ja, skolemat er ikke grunnen til at vi tapte valget. Nesten 6 av 10 av Arbeiderpartiets kommunepartier gikk til valg på å innføre skolemat, det er viktig for å utjevne sosiale forskjeller og gi alle barn like muligheter i skolen. Skolemat var en av velferdssakene som skapte debatt og fikk mye oppmerksomhet. Det har vært en viktig sak for våre medlemmer over lang tid og er grundig forankra i partiorganisasjonen. Problemet var ikke at valgkampen dreide seg for mye om lokale velferdssaker, men for lite.