BEDRAGERITILTALT: Politiet mener de tiltalte har samarbeidet for at lønningene deres ikke skulle bli registrert, slik at de kunne motta stønad fra Nav.
BEDRAGERITILTALT: Politiet mener de tiltalte har samarbeidet for at lønningene deres ikke skulle bli registrert, slik at de kunne motta stønad fra Nav. Foto: Hommedal, Marit

Familie skal ha svindlet Nav for over fire millioner

Ni personer er tiltalt for å ha svindlet Nav for flere millioner. De hovedtiltalte mener det hele er en misforståelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Syv av de tiltalte er fra samme familie.

Familiemedlemmene er tiltalt for grovt bedrageri, og for å ha tilegnet seg dagpenger, sykepenger, foreldrepenger og fedrekvote fra Nav uten å ha krav på det.

Det totale beløpet er på omlag 4,4 millioner kroner. Deler av pengene har senere blitt overført til en konto utenfor Norge.

De tiltalte er fra ulike land i midtøsten og Øst-Europa, i tillegg til Norge. Flere av de hovedtiltalte må ha bistand fra tolk under rettsprosessen.

– Systematisk og organisert

Statsadvokat Rudolf Christoffersen, som er aktor i saken, holdt tirsdag innledningsforedrag i Bergen tingrett, der han redegjorde for bevisbildet han vil presentere for retten de neste dagene.

– Dette dreier seg om systematiske og organiserte bedragerier mot Nav. En rekke personer har fått utbetalt ytelser de ikke har hatt krav på, sier han til TV 2.

Det er et svært omfattende bevisbilde i saken. Aktoratet vil føre 45 vitner, og har over 7000 sider med bevisdokumentasjon.

I tillegg er det poster - knyttet til hver av de tiltalte - som omfatter uriktig forklaring. Dette er delt i to, med at en post er knyttet til uriktig forklaring rundt seg selv, og en annen om uriktig forklaring om andre.

AKTOR: Statsadvokat Rudolf Christoffersen.
AKTOR: Statsadvokat Rudolf Christoffersen.

– Dette er den største arbeidskriminalitetssaken vest politidistrikt noen sinne har bragt frem for domstolene, sier Christoffersen.

En av familiemedlemmene er også tiltalt for brudd på sexkjøpsloven. Aktoratet mener han kjøpte sex av en sexarbeider på flere ulike adresser i septerber 2017.

Kun seks av de tiltalte møtte i retten. Samtlige nektet straffskyld.

Registrerte ikke lønn

Politiet mener familiemedlemmene organiserte seg slik at de som jobbet ikke mottok lønn, men stønad fra nav, og at de som ikke jobbet mottak lønn, og ikke stønad.

De skal ha fått utbetalt lønn fra flere ulike selskap uten at lønningene ble registrert. En norsk kvinne i 50-årene, som har innehatt stillinger i flere av selskapene, er også i retten, tiltalt for å ha medvirket til at lønningene ikke ble registrert.

– De har brukt selskaper som har vært eid av familiemedlemme, og fått utbetalt lønninger til tross for at man ikke har jobbet der. Samtidig har andre familiemedlemmer jobbet, og fått utbetalt penger fra Nav, sier aktor Christoffersen.

Kvinnen er tiltalt for å ha tilrettelagt for at flere av familiemedlemmene kunne være i arbeid uten at lønnsutbetalinger ble registrert.

Politiet mener hun har stilt sin egen bankkonto til disposisjon for hvitvasking av penger siden 2015. Pengene skal ifølge påtale ha kommet fra flere selskap hun ikke jobbet i, og at pengene senere skal ha blitt tatt ut og betalt ut svart.

En sentral del av saken vil være i hvilken grad de tiltalte bevisst har bidratt til at lønnsutbetalingene har blitt gjemt for myndigheten, slik at de parallelt har kunnet motta stønader fra NAV.

– Misforståelse

En av de tiltalte er en 42-årig mann. Påtalemyndighetene mener han har svindlet til seg 2,2 millioner kroner fra Nav.

Hans forsvarer, Marianne Karlsen, sier til TV 2 at mannen nekter straffskyld, og peker på mannens bakgrunn og kulturutfordringer som en forklaring. De mener det hele er en misforståelse.

– Han er i en situasjon knyttet til hans helse, kultur og hans forståelse av hva han kan få av Nav, som gjør at vi ikke er enige i denne tiltalen, sier Karlsen.

Han stiller seg ikke skyldig etter tiltalen, og Karlsen sier at hennes klient trodde han hadde krav på det han har fått fra Nav.

– De har nok en litt annen holdning til det å ta vare på familien sin, og det ansvaret det innebærer, enn det vi har i Norge. Han trodde han kunne få dette fra Nav, sier hun.

Forsvareren til kvinnen i 50-årene, Laila Kjærevik, mener også at politiet er på villspor når de mener overførslene ble gjort med overlegg.

– Vi mener dette er en stor misforståelse, og at det vil komme frem i løpet av bevisførselen, sier hun til TV 2.

Også hun nekter straffskyld, og begge forsvarerne sier saken er en stor belastning for sine klienter.

Etterforskningen av saken begynte da politiet fikk mistanke mot et selskap som distribuerte aviser fra Schibsteds trykkeri i Drotningsvik utenfor Bergen. Mistanken gjorde at det tverretatlige A-krimsenteret i Bergen, som etterforsker arbeidslivskriminalitet, ble koblet inn.

En bulgarer i 50-årene skulle befunnet seg på tiltalebenken tirsdag, men møtte ikke i saken. Han er nå internasjonalt etterlyst, men samtykker via sin forsvarer til at saken går uten hans tilstedeværelse.

Det er satt av to og en halv måned til saken.